Παρασκευή 15 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 2
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1622 Γεννιέται ο Γάλλος συγγραφέας Ζαν Μπατίστ Ποκελέν (Μολιέρος).

1809 Γεννιέται ο Γάλλος αναρχικός Πιέρ Ζοζέφ Προυντόν. Οι Μαρξ και Ενγκελς άσκησαν σοβαρή κριτική στις φιλοσοφικές - ιδεαλιστικές θέσεις του Προυντόν, που ουσιαστικά θεοποιούσε το άτομο και την απόλυτη ελευθερία του, την ατομική ιδιοκτησία (βλ. ενδεικτικά στο έργο του Κ. Μαρξ «Η αθλιότητα της Φιλοσοφίας»).

1822 Η Αϊτή γίνεται η πρώτη χώρα που αναγνωρίζει την επαναστατημένη Ελλάδα.

1892 Ο Τζέιμς Νάισμιθ δημοσιεύει τους πρώτους κανόνες του μπάσκετ σε εφημερίδα της Μασαχουσέτης.

1919 Δολοφονούνται στο Βερολίνο οι κομμουνιστές ηγέτες Καρλ Λίμπκνεχτ και Ρόζα Λούξεμπουργκ, από το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα σε συμμαχία με την αστική τάξη.

1934 Οι Ιρέν και Φρεντερίκ Ζολιό-Κιουρί ανακαλύπτουν την τεχνητή ραδιενέργεια, γεγονός για το οποίο την επόμενη χρονιά τιμήθηκαν με το βραβείο Νόμπελ Χημείας.

1936 Ιδρύεται το Λαϊκό Μέτωπο στην Ισπανία από τα κόμματα: Κομμουνιστικό, Σοσιαλιστικό, Αριστερό - Δημοκρατικό, τη Γενική Ενωση Εργατών, τα εργατικά κόμματα της Καταλονίας, τις οργανώσεις νεολαίας και τη Δημοκρατική Ενωση.

1941 Ο Νίκος Ζαχαριάδης, από τα μπουντρούμια της Γενικής Ασφάλειας Αθηνών, απευθύνει το 3ο κατά σειρά γράμμα του, αυτή τη φορά προς τα μέλη και τα στελέχη του ΚΚΕ και της ΟΚΝΕ. Σε αυτό ο Ζαχαριάδης καταγγέλλει την «Προσωρινή Διοίκηση» ως «δημιούργημα και όργανο του Μανιαδάκη» (υφυπουργός Δημόσιας Ασφάλειας της Μεταξικής δικτατορίας), καλεί το λαό και το στρατό σε πάλη για την ανατροπή της δικτατορίας Μεταξά (την οποία χαρακτηρίζει ως «κύριο και βασικό εχθρό» του λαού), ενώ προσδιορίζει για μια ακόμη φορά το χαρακτήρα του πολέμου ως ιμπεριαλιστικό.

1943 Ο Κόκκινος Στρατός αντεπιτίθεται και κατατροπώνει τις δυνάμεις του Αξονα στη μάχη του Βορονέζ.

1948 Πραγματοποιείται σύσκεψη των κομματικών - πολιτικών και στρατιωτικών στελεχών του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, με αντικείμενο το πρόβλημα των εφεδρειών του Δημοκρατικού Στρατού. Ρίχνεται το σύνθημα: «Ολοι στ' άρματα, όλα για τη νίκη».

1962 Πεθαίνει στο Βερολίνο ο καθηγητής της Ιατρικής Πέτρος Κόκκαλης, στέλεχος του ΚΚΕ, Γραμματέας Υγείας και Πρόνοιας της Πολιτικής Επιτροπής Εθνικής Απελευθέρωσης (ΠΕΕΑ), υπουργός Παιδείας στην Προσωρινή Δημοκρατική Κυβέρνηση (ΠΔΚ) και κατόπιν πρόεδρος της Επιτροπής Βοήθειας για το Παιδί (ΕΒΟΠ).

1963 Πραγματοποιείται σύσκεψη 55 συνδικαλιστικών οργανώσεων, που αποτελεί την απαρχή της δημιουργίας των «115-ΣΕΟ» (Συνεργαζόμενων Εργατοϋπαλληλικών Οργανώσεων).

1969 Η Σοβιετική Ενωση εκτοξεύει τον «Σογιούζ-5», ο οποίος πραγματοποιεί την πρώτη πρόσδεση με άλλο διαστημόπλοιο και την πρώτη μεταφορά πληρώματος στο διάστημα στην ιστορία.

1975 Επειτα από 14 χρόνια σκληρού εθνικοαπελευθερωτικού αγώνα, η Αγκόλα αποκτά την ανεξαρτησία της από την Πορτογαλία.

1976 Σε έκθεση του Κογκρέσου για τις παράνομες δραστηριότητες της CIA, αποκαλύπτεται ότι πολλοί ηγέτες ξένων χωρών περιλαμβάνονται στους «συνεργάτες» της Υπηρεσίας. Μεταξύ αυτών ο Σάχης της Περσίας, ο βασιλιάς της Ιορδανίας Χουσεΐν, ο δικτάτορας του Ζαΐρ Μομπούτου Σέσε Σέκο και άλλοι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ