Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πέμπτη 14 Γενάρη 2016 - αριθ. φύλλου: 12335


Καλεί σε κλιμάκωση της πάλης ενάντια στα σχέδια για το Ασφαλιστικό

Σε εκδήλωση - ανοιχτή συνέντευξη Τύπου, χτες, παρουσίασε τις θέσεις του και τις προτάσεις για το πρόγραμμα δράσης

Η αίθουσα της ΕΣΗΕΑ γέμισε ασφυκτικά από εκπροσώπους συνδικαλιστικών οργανώσεων, συλλόγων ελευθεροεπαγγελματιών, επιστημόνων, αγροτών, γυναικών και νεολαίας, πολλοί από τους οποίους πήραν το λόγο και ανέδειξαν ιδιαίτερες πλευρές της αντιασφαλιστικής επίθεσης στους κλάδους τους.

  • Το Σάββατο 23 Γενάρη, το ΠΑΜΕ καλεί σε παλλαϊκά συλλαλητήρια στην Αθήνα και σε άλλες πόλεις.
  • Προτείνει πρόγραμμα απεργιακών κινητοποιήσεων, με αφετηρία το τέλος Γενάρη, οπότε θα κορυφωθεί όλη η δραστηριότητα που βρίσκεται σε εξέλιξη αυτές τις μέρες, με τις κινητοποιήσεις που αποφασίζουν και οργανώνουν κλαδικά σωματεία, Εργατικά Κέντρα κ.ά.

ΣΕΛ.  11   -   13

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Σημάδια ανάκαμψης» για ποιον;

Τα πανηγύρια του ΣΥΡΙΖΑ, όπως φαίνονται και από το χτεσινό πρωτοσέλιδο της «Αυγής», ότι έρχεται η ανάκαμψη και «περί αναστροφής κλίματος πορείας για την οικονομία» δεν είναι τυχαία. Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ξεδιπλώνει μια ολομέτωπη επίθεση σε μια σειρά μέτωπα. Ασφαλιστικό, Δημόσια Διοίκηση, Παιδεία, ιδιωτικοποιήσεις, ανοίγουν όλα τα μέτωπα και προωθούνται αναδιαρθρώσεις. Στόχος είναι να καλλιεργηθεί μια λογική αναμονής στο λαό, στα φτωχά εργατικά - λαϊκά στρώματα, ένα κλίμα προσδοκίας που θα συνοδευτεί και από τις απαραίτητες εκκλήσεις για υπομονή και καρτερικότητα, ανεκτικότητα απέναντι στη νέα αντιλαϊκή εκτεταμένη επίθεση. Βεβαίως, δεν είναι η πρώτη φορά που ο λαός ακούει τα «βγαίνουμε απ' το τούνελ». Τα ίδια είχε ακούσει και την περίοδο της κυβέρνησης των ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, με το λεγόμενο πρωτογενές πλεόνασμα, τα συνθήματα ότι βγαίνουμε στις αγορές κ.λπ. Το ζήτημα είναι ότι αυτό που εννοούν είναι έξοδος από το τούνελ για λογαριασμό της καπιταλιστικής κερδοφορίας, της ανάκαμψης των κερδών των επιχειρηματικών ομίλων, που προϋποθέτει την κλιμάκωση της αντιλαϊκής επίθεσης, το τσάκισμα εργατικών - λαϊκών δικαιωμάτων.

Δεν ξέρουμε, αν οι προσδοκίες της κυβέρνησης για καπιταλιστική ανάκαμψη ευοδωθούν ή όχι, με δεδομένο ότι οι προβλέψεις για τη διεθνή οικονομία είναι αντιφατικές. Το σίγουρο είναι ότι ο λαός, τα εργατικά - λαϊκά στρώματα πληρώνουν τις προϋποθέσεις για αυτήν, ενώ δεν θα απολαύσουν τα «αποτελέσματά» της. Αφού αυτή η ανάκαμψη, αναιμική ή όχι, θα συνοδευτεί από ένταση της εκμετάλλευσης, χωρίς βεβαίως να γίνεται συζήτηση για ανάκτηση απωλειών και δικαιωμάτων, πολύ περισσότερο για ικανοποίηση των σύγχρονων εργατικών - λαϊκών αναγκών. Τα περί θετικού ισοζυγίου προσλήψεων - απολύσεων μόνο ως αστείο μπορούν να ακουστούν, όταν είναι δεδομένο ότι η ανάκαμψη όχι μόνο δεν πρόκειται να αντιμετωπίσει τη μεγάλη ανεργία, αλλά και ότι όποιες θέσεις εργασίας υπάρξουν θα είναι χωρίς δικαιώματα, κακοπληρωμένες, ασταθείς κ.λπ.

Η ίδια η εφημερίδα που πανηγυρίζει για το σφαγιασμό ενός λαού και τη σανίδα σωτηρίας στους καπιταλιστές - γιατί το πρώτο προϋποθέτει το δεύτερο - εξηγεί με λεπτομέρειες πού οφείλεται αυτή η «αντιστροφή κλίματος»: «Η συμφωνία με τους δανειστές, η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, ο αναπτυξιακός νόμος, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Αυτό είναι το κλειδί της επιτυχίας για την κυβέρνηση που οδηγεί σε θετικά αποτελέσματα για την οικονομία. Μόνο που όλα τα παραπάνω τι σημαίνουν; Σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, ζεστό χρήμα στους τραπεζίτες, κίνητρα για καπιταλιστικές επενδύσεις, έγκριση όλου του αντιλαϊκού πλαισίου από τους δανειστές. Αλλωστε, η ίδια εφημερίδα χειροκροτεί την αύξηση φορολογικών εσόδων, δηλαδή τη φοροαφαίμαξη του λαού. Οι προβλέψεις των τραπεζιτών, που λένε ότι θα διαψευστούν οι Κασσάνδρες για την οικονομία, σηματοδοτούν, άλλωστε, και την πολιτική τους στήριξη στην κυβέρνηση που διαχειρίζεται «άψογα» τις υποθέσεις τους. Ερχεται να προστεθεί στην πολιτική στήριξη διαφόρων τμημάτων του κεφαλαίου (ΣΕΒ, ΣΕΤΕ κ.λπ.), αλλά και των εκπροσώπων της ΕΕ που δηλώνουν την ικανοποίησή τους για το έργο της κυβέρνησης.

Το για ποιον προαναγγέλλει ο ΣΥΡΙΖΑ την ανάκαμψη είναι ξεκάθαρο. Το ποιος θα ωφεληθεί είναι επίσης ξεκάθαρο. Ο λαός μπορεί να προσδοκά τη δική του «ανάκαμψη» μόνο μέσα από τον αγώνα του, για να φρενάρει όλα όσα τού ετοιμάζουν κυβέρνηση και μεγάλο κεφάλαιο. Ενας αγώνας που μπορεί να φτάσει μέχρι την οριστική έξοδο από το τούνελ της καπιταλιστικής βαρβαρότητας.


ΜΕΤΩΠΟ ΑΓΩΝΑ ΣΠΟΥΔΑΣΤΩΝ
Να γίνουν τώρα όλες οι μετεγγραφές

«Στον αέρα» παραμένουν οι περίπου 9.100 φοιτητές, οι οποίοι, εδώ και έξι μήνες, είναι με το ένα πόδι στην Αθήνα και με το άλλο σε κάποια επαρχιακή πόλη

«Δεν μπορώ να δεσμευτώ, αλλά ελπίζω την Πέμπτη, μπορεί και την Παρασκευή να ανακοινωθούν οι μετεγγραφές», είπε εκπρόσωπος του υπουργείου στους φοιτητές, οι οποίοι, μετά από κάλεσμα του ΜΑΣ, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας, ενώ η εξεταστική σε πολλές σχολές ξεκινά σε τέσσερις μέρες!


ΣΕΛ.  10


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΔΝΤ
Εμπροσθοβαρής αντιλαϊκή κλιμάκωση με άξονα το Ασφαλιστικό

ΣΕΛ.  9
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΕΝΩΣΗ ΓΙΑ ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ - ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ
Εξετάζει νέα μέτρα εναντίον των ξεριζωμένων

ΣΕΛ.  16
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός να αντιδράσει μαζικά και αποφασιστικά, με αγώνες που θα έχουν συνέχεια

Αποσπάσματα από τη συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ σε ραδιοφωνικό σταθμό


ΣΕΛ.  4  -  5


Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org