Σοβαρά προβλήματα επιβίωσης για τους πρόσφυγες στη Λέσβο
Στους πέντε έφτασαν οι νεκροί από το ναυάγιο κοντά στο Φαρμακονήσι, ενώ παραμένουν 15 αγνοούμενοι. Οι έρευνες του Λιμενικού, αλλά και των τουρκικών αρχών συνεχίζονται. Τις βραδινές ώρες της Τετάρτης έγινε γνωστό ότι ανασύρθηκε από σκάφος του Λιμενικού η σορός ακόμη ενός άνδρα. Εντοπίστηκε στη θαλάσσια περιοχή πέντε ναυτικά μίλια νότια του Φαρμακονησίου και μεταφέρθηκε στη Λέρο. Στις έρευνες που συνεχίζονται για τον εντοπισμό των υπολοίπων αγνοουμένων συμμετέχουν ναυαγοσωστικό, τρία περιπολικά σκάφη και αεροσκάφος του Λιμενικού, ελικόπτερο της «Frontex», καθώς και πλοίο του Πολεμικού Ναυτικού. Σύμφωνα με μαρτυρίες των διασωθέντων, στο σκάφος, που είχε αποπλεύσει τα ξημερώματα της Τρίτης από την περιοχή των Διδύμων της Τουρκίας και βυθίστηκε εφτά ναυτικά μίλια ανατολικά του Φαρμακονησίου εντός των τουρκικών χωρικών υδάτων, λόγω μηχανικής βλάβης και εισροής υδάτων, επέβαιναν 37 - 40 άτομα (από τα οποία διασώθηκαν τα 19 και ανασύρθηκαν νεκρά τα 5). Στο μεταξύ, στους 423 έφτασαν μέχρι το πρωί της Πέμπτης οι μετανάστες που έφτασαν σε ελληνικά νησιά κατά το τελευταίο 24ωρο. Συγκεκριμένα, το Λιμενικό διαχειρίστηκε δώδεκα περιστατικά, στις θαλάσσιες περιοχές της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Καλύμνου του Αγαθονησίου και της Κω.
Τις τελευταίες βδομάδες, τα νησιά της Ελλάδας αποτελούν για τους πρόσφυγες κύριο σημείο εισόδου στην Ευρώπη, ξεπερνώντας ακόμη και την Ιταλία. Σχεδόν 80.000 πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φθάσει από τις αρχές του έτους στις ελληνικές ακτές από την Τουρκία, έξι φορές περισσότεροι απ' ό,τι πέρσι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.
Μόνο την περασμένη βδομάδα, περισσότεροι από 9.000 πρόσφυγες και μετανάστες αποβιβάστηκαν στα ελληνικά νησιά. Εκπρόσωπος του ΟΗΕ στη Λέσβο, όπου καταγράφεται το μεγαλύτερο μεταναστευτικό κύμα αυτές τις μέρες, προειδοποιεί ότι άμεσα θα υπάρξει πρόβλημα στο να τους παρασχεθούν ακόμη και τα βασικά, όπως μπουκάλια με νερό και στρώματα για να κοιμηθούν.
«Η αβέβαιη οικονομική κατάσταση σημαίνει ότι δεν έχουμε εύκολη πρόσβαση σε μετρητά, γεγονός που απειλεί τα προγράμματά μας, καθώς πληρώνουμε τους προμηθευτές μας μέσω ελληνικών λογαριασμών», ανέφερε σε δηλώσεις της η Λάουρα Παντοάν. Και προσθέτει ότι ήδη αρκετοί από τους μετανάστες που φιλοξενούνται στον πρόχειρο καταυλισμό στον Καρά Τεπέ, στη Μυτιλήνη, έχουν αρχίσει να χάνουν την υπομονή τους.
Στο μεταξύ πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν πρόσφυγες και μετανάστες στη Λέσβο που ζητούν να επιταχυνθεί η διαδικασία καταγραφής τους, ώστε να μπορέσουν να φύγουν από το νησί για τον Πειραιά και από κει όσοι μπορούν να συνεχίσουν τον προορισμό τους για άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου θέλουν να πάνε.
Να σημειωθεί ότι στον πρόχειρο καταυλισμό του Καρά Τεπέ τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν γυναίκες, παιδιά, άντρες αλλά και ηλικιωμένοι οξύνονται αφού οι όποιες υποδομές και το προσωπικό δεν επαρκούν για να αντιμετωπίσουν την κατάσταση σε συνδυασμό με το γεγονός ότι ο αριθμός των μεταναστών που καταφθάνουν στο νησί διαρκώς αυξάνεται. Δεν φτάνουν οι τουαλέτες, οι άνθρωποι αναγκάζονται να πλυθούν από σωλήνες νερού, στοιβάζονται κυριολεκτικά στο χώρο και στην ουσία υποσιτίζονται, αφού το φαγητό δεν φτάνει και ο εργολάβος - ιδιώτης του cetering είναι απλήρωτος. Πάντως, σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, τα συναρμόδια υπουργεία διαβεβαίωναν ότι έχουν εξοικονομηθεί τα σχετικά κονδύλια για την κάλυψη της σίτισης των μεταναστών.
Ενδεικτικό της κατάστασης είναι ότι και χτες, οι πρόσφυγες που βρίσκονται στον Καρά Τεπέ κινητοποιήθηκαν, μάλιστα κάποιοι βγήκαν στο δρόμο Μυτιλήνης - Παναγιούδας και ζητούσαν να τους επιτραπεί να φύγουν από το νησί για να μπορέσουν να συνεχίσουν το δρόμο τους για τον τελικό προορισμό τους.
Εξάλλου, οι πρόσφυγες που έχουν καταφύγει σε γειτονικές χώρες εξαιτίας του πολέμου στη Συρία ξεπερνούν πλέον τα τέσσερα εκατομμύρια, επιβεβαιώνοντας ότι η κρίση αυτή αποτελεί τη μεγαλύτερη προσφυγική κρίση τα τελευταία 25 χρόνια. Επίσης, τουλάχιστον 7,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί εντός της Συρίας.
«Ο προσφυγικός αυτός πληθυσμός είναι ο μεγαλύτερος που έχει επιφέρει ποτέ μία και μόνο σύρραξη σε μία γενιά. Είναι ένας πληθυσμός που ενώ έχει ανάγκη τη στήριξη όλου του κόσμου, αντιθέτως ζει σε δυσμενείς συνθήκες και βυθίζεται όλο και πιο βαθιά στη φτώχεια», δήλωσε χτες ο ύπατος αρμοστής του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες Antοnio Guterres.
Στο μεταξύ, η χρηματοδότηση του προγράμματος για τους πρόσφυγες της Συρίας αποτελεί ένα επείγον ζήτημα. Για το σύνολο του 2015, η ΥΑ και οι εταίροι της έκαναν έκκληση για 5,5 δισεκατομμύρια δολάρια. Ωστόσο, έως τα τέλη Ιούνη, μόνο το ένα τέταρτο της έκκλησης για ανθρωπιστική χρηματοδότηση είχε καλυφθεί.
Η ζωή για τους Σύρους που βρίσκονται στην εξορία γίνεται ολοένα και πιο σκληρή. Περίπου το 86% των προσφύγων που δεν φιλοξενούνται σε καταυλισμούς στην Ιορδανία ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας με 3,2 δολάρια τη μέρα. Στο Λίβανο, το 55% των προσφύγων διαβιούν σε ανεπαρκή καταλύματα.