Τρίτη 27 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Δημοσιεύματα για επαναπροωθήσεις με εμπλοκή της Frontex

Για παράνομες επαναπροωθήσεις (push-backs) προσφύγων στο Αιγαίο με την εμπλοκή και της Frontex κάνει λόγο σε νέο άρθρο του - σε συνεργασία με τα δίκτυα δημοσιογραφίας «Lighthouse Reports» και «Bellingcat», την εκπομπή του ARD «Report Mainz» και το ιαπωνικό τηλεοπτικό δίκτυο Asahi - το γερμανικό περιοδικό «Der Spiegel».

Το ρεπορτάζ, επικαλούμενο σχετική μαρτυρία πρόσφυγα από τη Συρία και βίντεο που έχει στη διάθεσή του, κάνει λόγο για επιχείρηση που έγινε στις 28/4 σημειώνοντας πως «μια ολόκληρη νύχτα και μέχρι το πρωί Ελληνες συνοριοφύλακες επαναπροωθούσαν άνδρες και γυναίκες, έχοντας περικυκλώσει τη λέμβο. Η τουρκική Ακτοφυλακή κατέγραψε την επιχείρηση». Σημειώνει ακόμη πως «πάνω από τους πρόσφυγες πετούσε αεροσκάφος που χρησιμοποιεί η Frontex», και συγκεκριμένα το αεροσκάφος παρακολούθησης G-WKTH που «πέταξε δύο φορές πάνω από το στενό της Μυκάλης, όπου βρίσκονταν οι (...) μετανάστες. Πρώτη φορά στις 2.41 και δεύτερη φορά στις 3.18». Οπως αναφέρει το ρεπορτάζ, το αεροσκάφος αυτού του τύπου που χρησιμοποιεί η Frontex διαθέτει κάμερες υψηλής ανάλυσης, που συλλέγουν στοιχεία και τα αποστέλλουν στα κεντρικά της Frontex στη Βαρσοβία. Το ρεπορτάζ σημειώνει πως η δημοσιογραφική έρευνα δείχνει για πρώτη φορά ότι «οι αξιωματούχοι της Frontex γνωρίζουν για τις παράνομες πρακτικές των Ελλήνων συνοριοφυλάκων - και συμμετέχουν εν μέρει στα ίδια push-backs. Οι παραβάσεις του νόμου έχουν γίνει συνηθισμένο φαινόμενο στα εξωτερικά σύνορα της Ευρώπης. Και η ΕΕ το αφήνει να συμβεί».

Στη συνέχεια το ρεπορτάζ παρουσιάζει αναλυτικά και άλλες μαρτυρίες προσφύγων που περιγράφουν λεπτομερώς push-backs στο Αιγαίο, με στοιχεία που προκύπτουν επίσης από βίντεο και στα οποία φαίνεται πάλι η παρουσία δυνάμεων της Frontex.

Στο μεταξύ, επιχείρηση παράνομης επαναπροώθησης προσφύγων και μεταναστών από το Λιμενικό προς την Τουρκία, πριν από λίγες μέρες, κατήγγειλε η νορβηγική ΜΚΟ «Aegean Boat Report». H οργάνωση αναφέρει πως σκάφος που μετέφερε 197 άτομα προσπάθησε να περάσει την περασμένη Τρίτη από την Τουρκία στην Ιταλία, αλλά συνάντησε άσχημες καιρικές συνθήκες και «κόλλησε» λόγω βλάβης στην Κρήτη, κοντά στα νότια παράλια του νησιού. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση που επικαλείται μαρτυρίες επιβαινόντων, το Λιμενικό που ειδοποιήθηκε επιβίβασε τους μετανάστες σε δύο σκάφη του, 121 άνδρες στο ένα και 76 άτομα, μέλη οικογενειών, στο άλλο, και ασκώντας βία, τους μετέφερε βόρεια της Ρόδου και βορειοδυτικά της Σύμης αντίστοιχα, τους ανάγκασε να επιβιβαστούν σε σωστικές λέμβους και στη συνέχεια τους επαναπροώθησε στην Τουρκία, όπου και περισυνελέγησαν από την Ακτοφυλακή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ