Τρίτη 27 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΣΩΜΑΤΕΙΑ - ΦΟΡΕΙΣ ΠΕΙΡΑΙΑ
Διεκδικούν άμεσα μέτρα προστασίας των προσφύγων στη δομή του Σχιστού

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας χτες στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου

Παράσταση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν χτες το πρωί φορείς και σωματεία του Πειραιά στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου. Η κινητοποίηση είχε αιχμή τις απαράδεκτες και απάνθρωπες συνθήκες που επικρατούν στη δομή του Σχιστού, με τους σωρούς σκουπιδιών που με ευθύνη της κυβέρνησης της ΝΔ και της δημοτικής αρχής Περάματος (ΣΥΡΙΖΑ) δεν μαζεύονται, τα ληγμένα τρόφιμα που διανέμει ο ΔΟΜ, αλλά και τη σοβαρή έλλειψη φαρμάκων, λόγω και του υγειονομικού αποκλεισμού της δομής από τις 7/9.

Από τους συγκεντρωμένους αναδείχθηκε η εγκληματική πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ, που την ώρα που εγκλωβίζουν χιλιάδες ξεριζωμένους από τους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, μετατρέποντας τη χώρα μας σε «φυλακή» της ΕΕ, δεν παρέχουν ούτε τα στοιχειώδη για την ανθρώπινη διαβίωσή τους, δημιουργώντας νέες «Μόριες». Τα σωματεία και οι φορείς του Πειραιά δηλώνουν αποφασισμένα να εντείνουν την πάλη τους ενάντια σε αυτή την πολιτική, ώστε άμεσα κυβέρνηση και δημοτική αρχή Περάματος να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να λύσουν τα πολύ οξυμένα προβλήματα των προσφύγων της δομής στο Σχιστό.

Μιλώντας στους συγκεντρωμένους η Λία Αποστολοπούλου, εργαζόμενη στη δομή του Σχιστού, αναφέρθηκε στην κατάσταση που επικρατεί σήμερα στη δομή του Σχιστού, αλλά και στις υπόλοιπες δομές προσφύγων και μεταναστών, τονίζοντας ότι «είναι το αποτέλεσμα της πολιτικής που ακολουθεί η κυβέρνηση στο Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, μαζικού εγκλωβισμού προσφύγων, των απάνθρωπων συνθηκών. Είναι η ίδια πολιτική που χρησιμοποιεί όσους εργάζονται στις δομές, με συμβάσεις πολλών ταχυτήτων (4μηνες, 8μηνες, ετήσιες κ.λπ.), χωρίς μονιμοποίηση, χωρίς επαγγελματική εξασφάλιση».

Πιο συγκεκριμένα, για τα προβλήματα που υπάρχουν στη δομή του Σχιστού, σημείωσε ότι από τις 7 Σεπτέμβρη είναι σε καραντίνα, με την είσοδο - έξοδο να απαγορεύεται, την ίδια στιγμή που το υπουργείο αποφάσισε να φέρει αρχές Ιούλη δεκάδες οικογένειες από τη Βικτωρία, θύματα της πολιτικής των εξώσεων, χωρίς να έχει φροντίσει προηγουμένως για χώρους διαμονής. Οπως είπε, «οι περισσότερες από αυτές τις οικογένειες ζουν σε άθλιες συνθήκες, κάτω από υπόστεγα και δέντρα, μέσα σε σκηνές, ο ένας δίπλα στον άλλο, χωρίς κανένα μέτρο προστασίας, ενώ οι ελλείψεις σε φάρμακα και ιατρικό προσωπικό κάνουν ακόμα δυσκολότερη και πιο επικίνδυνη την κατάσταση. Τον τελευταίο μήνα, η δομή δεν είχε γιατρό για τους ενήλικες, την ίδια στιγμή που οι επισκέψεις σε γιατρούς και νοσοκομεία ήταν απαγορευτικές λόγω καραντίνας (εκτός εκτάκτων περιστατικών). Η λύση - "μπάλωμα" που δόθηκε ήταν η παρουσία γιατρού στη δομή δυο φορές τη βδομάδα». Στα παραπάνω, η εργαζόμενη της δομής πρόσθεσε την αφόρητη κατάσταση που διαμορφώνεται με τη συσσώρευση τόνων σκουπιδιών, «καθώς από τη μια η δομή έχει μείνει χωρίς κάδους και από την άλλη η δημοτική αρχή Περάματος, που είναι αρμόδια, αρνείται να αναλάβει την αποκομιδή των σκουπιδιών, όπως υποχρεούται, και πληρώνεται με πολλές χιλιάδες ευρώ, τα οποία είναι ανταποδοτικά».

Η ομιλήτρια ανέδειξε το πλαίσιο αιτημάτων και διεκδικήσεων των σωματείων, ενώ έθεσε την αναγκαιότητα κοινής πάλης μέσα στα σωματεία και τα συνδικάτα, μαζί με πρόσφυγες και μετανάστες εργάτες, αναδεικνύοντας το μεγάλο ζήτημα που είναι η πάλη απέναντι σε αυτή την πολιτική, που σήμερα ξεριζώνει λαούς, τους στερεί δικαιώματα και ελευθερίες.

Τα σωματεία και οι φορείς του Πειραιά διεκδικούν: Ανθρώπινες και αξιοπρεπείς συνθήκες διαβίωσης για όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες. Αμεσα να προχωρήσει η αποκομιδή των σκουπιδιών. Τακτικές απολυμάνσεις στη δομή. Να λυθεί άμεσα το θέμα της στέγασης των οικογενειών που έμειναν άστεγες μετά τη λήψη των αποφάσεων ασύλου. Αμεση πρόσληψη του αναγκαίου προσωπικού και απορρόφηση όλων των εργαζομένων ως μόνιμο προσωπικό στις κρατικές δομές. Αμεσο απεγκλωβισμό των προσφύγων και μεταναστών και διευκόλυνση για μετάβαση στις χώρες προορισμού τους. Τώρα να παρθούν μέτρα για τη σίτιση όλων των προσφύγων και μεταναστών που διαμένουν στη δομή. Τώρα να καλυφθούν οι ανάγκες σε φαρμακευτικό υλικό.

Στη συνάντηση που είχαν με τον διευθυντή του γραφείου του υπουργού, Κ. Κωστάκο, η Λία Αποστολοπούλου και ο Νάσος Γεροπαναγιώτης, μέλος της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου Πειραιά και πρόεδρος του Σωματείου Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών Υπαλλήλων Πειραιά, του έθεσαν τα προβλήματα που έχουν προκύψει στη δομή, αναδεικνύοντας για ακόμα μια φορά τις τεράστιες κυβερνητικές ευθύνες. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου «παρέπεμψε» την όποια λύση σε μελλοντικά προγράμματα, τα οποία, όπως έχει αποδειχθεί, δεν λύνουν το πρόβλημα, αντίθετα το παρατείνουν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ