Τρίτη 27 Οχτώβρη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
ΒΟΛΟΣ
Μεγάλο μαθητικό συλλαλητήριο ενάντια στην καρκινογόνα καύση σκουπιδιών

Με κεντρικό σύνθημα «Αέρας μολυσμένος, η μόρφωση ακριβή, η ανάπτυξή σας είναι τοξική», εκατοντάδες μαθητές διαδήλωσαν την προηγούμενη Παρασκευή στον Βόλο ενάντια στο έγκλημα της καρκινογόνου καύσης απορριμμάτων από την ΑΓΕΤ. Κοντά τους βρέθηκαν εκπαιδευτικοί αλλά και γονείς, και φοιτητικοί σύλλογοι του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Οι μαθητές από το πρωί προχώρησαν σε καταλήψεις στα σχολεία τους για να συμμετάσχουν στο μαθητικό συλλαλητήριο, ενώ άλλοι απείχαν για κάποιες ώρες από τα μαθήματά τους.

Σε μια πορεία γεμάτη ζωντάνια και αποφασιστικότητα, οι μαθητές φορώντας μάσκες, κρατώντας πικέτες και πανό, φώναξαν δυνατά «Οχι στην καύση των σκουπιδιών», «Η νέα γενιά έχει ιδανικά, ούτε ξεπουλιέται ούτε προσκυνά», «Αγοραστέ και Μπέο, ακούστε το καλά: Η καύση σκουπιδιών ανήκει στα χαρτιά», «Καρκίνος στον αέρα, καρκίνος στο νερό και σκέφτεστε λαμπάκια που γράφουν Μονακό» και πολλά άλλα.

Με τον τρόπο αυτό ανέδειξαν ότι οι όποιες διακηρύξεις της κυβέρνησης για το περιβάλλον, την υγεία και την ασφάλεια των νέων και του λαού πάνε περίπατο, για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων, προωθώντας και υλοποιώντας την καρκινογόνα καύση σκουπιδιών. Η πορεία πέρασε από το δημαρχείο και το κτίριο της Περιφερειακής Ενότητας, θέλοντας έτσι να στηλιτεύσουν τη στάση της δημοτικής και περιφερειακής αρχής, που από κοινού και με μοιρασμένους ρόλους με την εκάστοτε κυβέρνηση υλοποιούν τη στρατηγική της ΕΕ για τη λεγόμενη «πράσινη ανάπτυξη», που μετατρέπει τη διαχείριση του περιβάλλοντος σε πεδίο κερδοφορίας για τους επιχειρηματικούς ομίλους.

Βασικά αιτήματα των μαθητών: Να σταματήσει η καύση σκουπιδιών και πετ - κοκ στην ΑΓΕΤ. Να μην προχωρήσει η παραγωγή SRF στη Μονάδα Επεξεργασίας Απορριμμάτων στον ΧΥΤΑ Βόλου. Να σταματήσει κάθε διαδικασία κατασκευής και λειτουργίας της Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Αποβλήτων, που στηρίζεται στον ισχύοντα ΠΕΣΔΑ Θεσσαλίας.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ