Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΡΑΚ - ΣΥΡΙΑ
Στρατιωτική και διπλωματική κινητικότητα

Με τις ιρακινές δυνάμεις να επιχαίρουν για την ανακατάληψη του Ραμάντι στο Δυτικό Ιράκ και τον ειδικό απεσταλμένο του ΟΗΕ στη Συρία να ανακοινώνει έναρξη των ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων στις 25 Γενάρη στη Γενεύη

Ιρακινοί στρατιώτες στο Ραμάντι που έχει ανακαταληφθεί κατά 70%
Ιρακινοί στρατιώτες στο Ραμάντι που έχει ανακαταληφθεί κατά 70%
ΒΑΓΔΑΤΗ - ΔΑΜΑΣΚΟΣ.--

«Το 2016 θα είναι η χρονιά της τελικής νίκης και του τέλους του Νταές (σ.σ. "Ισλαμικό Κράτος")», δήλωσε χτες με ενθουσιασμό ο Ιρακινός πρωθυπουργός, Χάιντερ Αλ Αμπάντι, πανηγυρίζοντας για την ανακατάληψη του μεγαλύτερου μέρους της πόλης Ραμάντι, της πρωτεύουσας της δυτικής επαρχίας Ανμπαρ. Ο ίδιος σημείωσε ότι η εξέλιξη θα ανοίξει το δρόμο και για την απελευθέρωση της βόρειας ιρακινής πόλης Μοσούλης, που τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών από τον Ιούνη του 2014.

Χτες επίσης, ξεκίνησε στη μεθόριο Συρίας - Λιβάνου η διαδικασία αποχώρησης μερικών εκατοντάδων αντικαθεστωτικών δυνάμεων και των οικογενειών τους από τη μεθοριακή περιοχή Ζαμπαντάνι με τελικό προορισμό την Αγκυρα, ενώ νωρίτερα ο ειδικός απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, εμφανιζόταν αισιόδοξος για την έναρξη ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με στόχο τον τερματισμό του πολέμου στη Συρία, στις 25 Γενάρη, στη Γενεύη της Ελβετίας.

Σχετική η «πλήρης απελευθέρωση» του Ραμάντι

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ιρακινού στρατού στη Βαγδάτη, ταξίαρχο Γιαχία Ρασούλ, Ιρακινοί στρατιώτες «απελευθέρωσαν πλήρως» το κεντρικό κτιριακό σύμπλεγμα του κυβερνείου στο Ραμάντι χτες λίγο μετά τις 8 π.μ. (τοπική ώρα) καθώς έκτοτε σιώπησαν τα όπλα των τζιχαντιστών που έλεγχαν όλη την πόλη από τον περασμένο Μάη. Ωστόσο, η φυγή μερικών χιλιάδων τζιχαντιστών δεν σημαίνει αυτόματα παράδοση της πόλης στους κατοίκους της αλλά την έναρξη μίας μακράς διαδικασίας αποναρκοποίησης δεκάδων συνοικιών.

Φαίνεται όμως ότι στην πραγματικότητα το Ραμάντι «δεν απελευθερώθηκε πλήρως». Ο επικεφαλής των στρατιωτικών επιχειρήσεων στην πόλη, Ιρακινός στρατηγός Ισμαήλ αλ Μαχλάουι, διευκρίνισε ότι η ανακατάληψη του κυβερνείου δεν σημαίνει πως η πόλη απελευθερώθηκε πλήρως αλλά μόνο το 70% του εδάφους της. Το άλλο 30%, υπογράμμισε, εξακολουθεί να τελεί υπό τον έλεγχο των τζιχαντιστών.

Ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού στη Βαγδάτη, Στίβεν Γουόρεν, χαρακτήρισε την ανακατάληψη του Ραμάντι «υπερήφανη στιγμή για το Ιράκ», επιχειρώντας να την παρουσιάσει ως αποτέλεσμα των επιδρομών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους.

Ο Πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, εκτίμησε ότι η ανακατάληψη του Ραμάντι συνιστά «τη σημαντικότερη νίκη» μέχρι σήμερα στον αγώνα ενάντια στους τζιχαντιστές.

Αποχωρήσεις αντικαθεστωτικών από τη Συρία

Στη Συρία, ενδιαφέρον προκαλούσαν οι αισιόδοξες δηλώσεις του ειδικού απεσταλμένου του ΟΗΕ, Στάφαν Ντε Μιστούρα, για έναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών στη Γενεύη της Ελβετίας στις 25 Γενάρη. Ο Μιστούρα υπογράμμισε ότι οι συνομιλίες θα γίνουν «ανεξάρτητα από τις εξελίξεις στο συριακό έδαφος».

Στο μεταξύ, χτες, άρχισε η διαδικασία αποχώρησης περίπου 450 ένοπλων αντικαθεστωτικών από τη μεθοριακή πόλη Ζαμπαντάνι (στα σύνορα Συρίας - Λιβάνου) προς την Τουρκία στο πλαίσιο μιας από τις ελάχιστες συμφωνίες στις οποίες έχουν καταλήξει αντικαθεστωτικοί και συριακός στρατός με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και του Ερυθρού Σταυρού.

Αντίθετα, αναβλήθηκε η συμφωνία που προέβλεπε το Σάββατο την αναχώρηση από τρεις νότιες συνοικίες της Δαμασκού σχεδόν 4.000 πολιτών και τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους» («ΙΚ») και του «Μετώπου Νούσρα» μετά το θάνατο του ηγέτη του «Στρατού του Ισλάμ», Ζαχράν Αλούς.

Σημαντική νίκη κατά των τζιχαντιστών στη Συρία θεωρείται και η ανακατάληψη του φράγματος Τισρίν, που απομονώνει τα προπύργια του «ΙΚ» στο βόρειο Χαλέπι από εδάφη που βρίσκονται στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη, από τις λεγόμενες «Δημοκρατικές Δυνάμεις Συρίας», που έχουν συγκροτήσει Κούρδοι και οργανώσεις Αράβων της βόρειας Συρίας.

Επιθέσεις στη Χομς

Παράλληλα με τις παραπάνω εξελίξεις δεν έλειψαν οι βομβιστικές επιθέσεις σε βάρος αμάχων της πόλης Χομς της κεντρικής Συρίας. Χτες, σκοτώθηκαν τουλάχιστον 32 άνθρωποι και 90 τραυματίστηκαν σε τρεις επιθέσεις που σημειώθηκαν η μια μετά την άλλη στη συνοικία Αχραμ, κοντά σε κλινική.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, έκανε την εμφάνισή του στο Διαδίκτυο ηχογραφημένο μήνυμα του αρχηγού των τζιχαντιστών του «ΙΚ», Αμπου Μπακρ αλ Μπαγκντάντι, ο οποίος υποστηρίζει ότι οι επιδρομές των ΗΠΑ και της Ρωσίας δεν έχουν καταφέρει να αποδυναμώσουν την οργάνωση και επικρίνει τη Σαουδική Αραβία για τη συγκρότηση «μουσουλμανικού συνασπισμού» κατά της τρομοκρατίας, λέγοντας πως «αν υπήρχε ένας ισλαμικός συνασπισμός, θα είχε θέσει ως στόχο τη θανάτωση των Εβραίων και την απελευθέρωση της Παλαιστίνης».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέες συνομιλίες στην Αστάνα(2017-05-03 00:00:00.0)
«Πυρετός» συσκέψεων και κλιμάκωση συγκρούσεων(2016-05-05 00:00:00.0)
Πιέσεις ντε Μιστούρα ενόψει διαπραγματεύσεων(2016-04-12 00:00:00.0)
Διπλωματία και συνεχείς μάχες(2016-01-09 00:00:00.0)
Σκληρές συγκρούσεις στο Ραμάντι(2015-04-17 00:00:00.0)
Επίσκεψη του Τούρκου πρωθυπουργού στο Αρμπίλ(2014-11-22 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ