Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ
Ευρύτερες διεργασίες με άξονα το Αφγανιστάν

Συνάντηση με ΗΠΑ, Κίνα το Γενάρη, για την «ειρήνη» στο Αφγανιστάν. Το δικό της «παρών» δηλώνει και η Ινδία

Από τη συνάντηση του Ινδού πρωθυπουργού με τον Αφγανό ομόλογό του, Αμπντουλά Αμπντουλά
Από τη συνάντηση του Ινδού πρωθυπουργού με τον Αφγανό ομόλογό του, Αμπντουλά Αμπντουλά
ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Αφγανιστάν και Πακιστάν συμφώνησαν να πραγματοποιήσουν το Γενάρη συνάντηση με στόχο την άμεση επανέναρξη των «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων» μεταξύ Καμπούλ - «Ταλιμπάν». Στη συνάντηση θα πάρουν μέρος εκπρόσωποι από Κίνα και ΗΠΑ. Η απόφαση ανακοινώθηκε μετά από την επίσκεψη που έκανε στην αφγανική πρωτεύουσα ο επικεφαλής των Ενόπλων Δυνάμεων του Πακιστάν, Ραχίλ Σαρίφ, που είχε επαφές και με τον Αφγανό Πρόεδρο, Ασράφ Γάνι.

Σχολιάζοντας την ανακοίνωση της συνάντησης, ο εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Λου Κανγκ, καλωσόρισε τις «προσπάθειες βελτίωσης» των αφγανο-πακιστανικών σχέσεων, επισημαίνοντας ότι η Κίνα είναι «ανοιχτή» σε κάθε πρόταση που θα συμβάλλει στην «ειρήνη και τη συμφιλίωση» στο Αφγανιστάν.

Θυμίζουμε ότι οι σχέσεις Καμπούλ - Ισλαμαμπάντ είναι τεταμένες τα τελευταία χρόνια, καθώς το Πακιστάν θεωρείται ότι στηρίζει τους Αφγανούς «Ταλιμπάν» και η «μεσολάβησή» του υπολογίζεται καθοριστική για την «εξομάλυνση» της κατάστασης στο Αφγανιστάν, όπου οι ενδοαστικές αντιθέσεις μένουν βαθιές και καμιά ειρήνη και προκοπή δεν ήρθε για το λαό, παρά την επέμβαση του 2001 και την παραμονή των ιμπεριαλιστικών στρατευμάτων.

Το «ενδιαφέρον» του Πακιστάν να ξεκινήσουν νέες διαπραγματεύσεις με τους «Ταλιμπάν», συνδέεται φυσικά με μια σειρά επενδυτικά σχέδια που ιεραρχούν τα μονοπώλια της περιοχής. Ενα από αυτά είναι ο αγωγός ΤΑΡΙ, που ξεκίνησε μόλις πριν μερικές βδομάδες (πάνω από 20 χρόνια μετά τον αρχικό σχεδιασμό του) και όταν ολοκληρωθεί θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Τουρκμενιστάν σε Αφγανιστάν, Πακιστάν και Ινδία. Το μήκος του αναμένεται να είναι 1.800 χλμ. και το κόστος του υπολογίζεται στα 10 δισ. δολάρια. Χτες, η πακιστανική «Αυγή» μετέδιδε στην ιστοσελίδα της ότι η Καμπούλ θα διαθέσει 7.000 άνδρες για τη φύλαξη των έργων κατασκευής του αγωγού.

Οι «ισορροπίες» και το «μέλλον» του Αφγανιστάν εξακολουθούν να ενδιαφέρουν έντονα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κέντρα (όπως οι ΗΠΑ), ενώ τον τελευταίο καιρό, οι εξελίξεις στη χώρα, όπου σε αρκετές επαρχίες αναζωπυρώνεται η δράση των «Ταλιμπάν», απασχολούν τον αστικό Τύπο και χώρες π.χ. Τουρκία (που επισκέφτηκε την Πέμπτη ο Αφγανός Πρόεδρος). Χτες, σημειώθηκε νέα επίθεση «Ταλιμπάν» κοντά στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, με τουλάχιστον ένα νεκρό και 32 τραυματίες.

Μόντι σε Πακιστάν - Αφγανιστάν

Σε μια παράλληλη εξέλιξη, το Σαββατοκύριακο επισκέφτηκε το Αφγανιστάν ο Ινδός πρωθυπουργός, Ναρέντρα Μόντι, όπου συμμετείχε στα εγκαίνια του νέου κτιρίου που θα στεγάζει το αφγανικό κοινοβούλιο, σηματοδοτώντας το «ζωηρό ενδιαφέρον» του Νέου Δελχί για το συσχετισμό δύναμης στη «γειτονιά» του. Απευθυνόμενος στους Αφγανούς βουλευτές, ο Μόντι ανέφερε: «Γνωρίζουμε ότι η επιτυχία του Αφγανιστάν θα απαιτήσει τη συνεργασία και τη στήριξη καθενός από τους γείτονές του. Και όλοι μας στην περιοχή - η Ινδία, το Πακιστάν, το Ιράν και άλλοι - πρέπει να ενωθούμε, με εμπιστοσύνη και συνεργασία, πίσω από αυτό τον κοινό στόχο και αναγνωρίζοντας την κοινή μας μοίρα».

Εντονα σχολιάστηκε και η απόφαση του Μόντι, επιστρέφοντας από την Καμπούλ, να κάνει μια «στάση» στη Λαχώρη του Πακιστάν, όπου συνάντησε τον πρωθυπουργό, Ναουάζ Σαρίφ. Η «αιφνιδιαστική» συνάντηση των δύο ηγετών (που έχουν χρόνιες εδαφικές διαφορές και πολλές «προστριβές») ερμηνεύτηκε από πολλούς ως σημάδι «εξομάλυνσης» των δυο διμερών σχέσεων και οιωνός ευρύτερων διεργασιών στη Νοτιοανατολική Ασία. Είχε προηγηθεί, πριν μερικές μέρες, η συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των δυο χωρών, όπου συμφωνήθηκε να ξεκινήσουν επίσημες διαπραγματεύσεις για την «ειρήνη» και την «ασφάλεια» στην περιοχή.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ