Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ομολογίες

Τον περασμένο Φλεβάρη, όταν ο Γ. Βαρουφάκης παραδεχόταν ότι «δεν είναι ότι θα πετάξουμε το παρόν πρόγραμμα, το 67% των μέτρων θα τα θέλαμε και εμείς», υπήρξαν πολλοί στην κυβέρνηση που διαρρήγνυαν τα ιμάτιά τους, διαβεβαιώνοντας το λαό ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. «Το μνημόνιο όπως το γνωρίσαμε και η τρόικα τελείωσαν, ξεχάστε τα», ισχυριζόταν ο Αλ. Τσίπρας, ενώ οι ΑΝΕΛ κραύγαζαν «δεν υπάρχει "70% καλό Μνημόνιο"».

Εκτοτε, κύλησε πολύ νερό στ' αυλάκι, η κυβέρνηση υπέγραψε μνημόνιο, εφαρμόζοντας ταυτόχρονα τα προηγούμενα. Επιλογές που τη φέρνουν στην ανάγκη να υπερασπιστεί όσα αποκήρυττε, υποκριτικά όπως αποδείχτηκε και για λόγους ψηφοθηρίας. Κάπως έτσι βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ έφτασε να δηλώνει προ μηνός «και να μην υπήρχε το μνημόνιο, θα έπρεπε να το εφεύρουμε». Ομοίως, ο Αλ. Φλαμπουράρης να δηλώνει στην «Αυγή της Κυριακής» πως «ακόμα και στο μνημόνιο υπάρχουν στοιχεία που ήδη ανήκουν στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ»...

Ετσι, για να μη μένουν αμφιβολίες, για το αν η αντιλαϊκή πολιτική επιβλήθηκε στην κυβέρνηση ή την εφαρμόζει συνειδητά, υπερασπίζοντας την ανάγκη του ντόπιου κεφαλαίου να ανακάμψει η κερδοφορία του.

Κοροϊδία χωρίς όρια

Σε χτεσινή της δήλωση για το Ασφαλιστικό, η κυβερνητική εκπρόσωπος ισχυρίζεται ότι η κυβέρνηση «εξετάζει εναλλακτικές προτάσεις για αύξηση των πόρων στο σύστημα, αρνούμενη να προχωρήσει σε νέες μειώσεις» και καταγγέλλει τα άλλα κόμματα ότι «επέμεναν να υλοποιήσουμε την πρόταση των θεσμών με την οποία ζητούσαν την κατάργηση του ΕΚΑΣ, τη μείωση των κύριων συντάξεων και την εφαρμογή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος για τις επικουρικές». Καλή η κριτική στους προηγούμενους, που πράγματι συνέβαλαν καθοριστικά στην ισοπέδωση του ασφαλιστικού συστήματος, αλλά τελείως άστοχη η προσπάθεια της σημερινής κυβέρνησης να διαφοροποιηθεί από τα πεπραγμένα τους. Κι αυτό επειδή με το μνημόνιο και τους νόμους που έχει ήδη ψηφίσει αυτή η κυβέρνηση, συμβαίνουν (τουλάχιστον) τα παρακάτω: Το ΕΚΑΣ θα αρχίσει να καταργείται σταδιακά από το 2016, με προοπτική να εξαϋλωθεί μέχρι το Δεκέμβρη του 2019. Οι κύριες συντάξεις θα μειωθούν άρδην με το νέο τρόπο υπολογισμού τους. Οι επικουρικές θα μειωθούν κατά 15%-20%, ανεξάρτητα από το αν αυτό θα γίνει με τη «ρήτρα μηδενικού ελλείμματος» ή με τον «κανόνα της βιωσιμότητας» των επικουρικών ταμείων. Και για να μη δουλευόμαστε μεταξύ μας, ακόμα κι αν η κυβέρνηση βρει άλλους πόρους για τα Ταμεία, αυτοί θα προέρχονται με βεβαιότητα από την τσέπη του λαού. Επομένως, κατανοητή η προσπάθεια της κυβέρνησης να διαχειριστεί τις αντιδράσεις για όσα σχεδιάζει (και) στο Ασφαλιστικό, αλλά η κοροϊδία και η πρόκληση έχουν κι ένα όριο...

Οι τράπεζες

Αρκετά διευκρινιστική ως προς τις προθέσεις των τραπεζών απέναντι στα λαϊκά νοικοκυριά που δεν μπορούν να αποπληρώσουν τα δάνειά τους ήταν, χτες, η Λ. Κατσέλη στο «ΜΕΓΚΑ». Είπε ότι πρέπει να πάνε στις τράπεζες συζητώντας ένα διακανονισμό, αφού οι τράπεζες πλέον έχουν δημιουργήσει οι ίδιες μονάδες ειδικής διαχείρισης δανείων ενώ η κάθε τράπεζα έχει αναπτύξει τα δικά της προϊόντα καθώς στόχος τους είναι να κρατήσουν τους πελάτες, αυτό είναι το κίνητρο για την τράπεζα. Οσο για τις προειδοποιητικές επιστολές που στέλνουν οι τράπεζες για τα «κόκκινα» δάνεια, εξήγησε ότι αυτό βρίσκεται στο πλαίσιο προειδοποίησης των δανειοληπτών για να μείνουν «συνεργάσιμοι», δεν είναι στο συμφέρον της τράπεζας να προχωρήσει σε πλειστηριασμό ειδικά πρώτης κατοικίας. Ούτε λίγο ούτε πολύ εξηγεί ότι οι τράπεζες έχουν φροντίσει να διαμορφώσουν την πολιτική που θα στριμώξει τα φτωχά λαϊκά νοικοκυριά να πληρώσουν τα δάνειά τους και ας μην μπορούν να καλύψουν ούτε τις ελάχιστες από τις στοιχειώδεις ανάγκες τους. Εχουν τα εργαλεία (προϊόντα) της μόνιμης εξάρτησης των ανθρώπων του μόχθου, αυτό σημαίνει «συνεργάσιμοι», ξεζουμίζοντάς τους, χωρίς ωστόσο να έχουν σίγουρο και το σπίτι. Τις τράπεζες τώρα τις συμφέρει να μαζεύουν χρήμα, αφού η αξία των κατοικιών είναι στον πάτο. Και αφού ξεπουληθούν οι εργαζόμενοι πληρώνοντας, αν δεν τα καταφέρουν υπάρχουν στο τέλος και οι πλειστηριασμοί, όταν αυτό θα συμφέρει τις τράπεζες.

Αλλού είναι το «ζουμί»

«Το ΔΝΤ το βρήκαμε, δεν το φέραμε εμείς. Ως ένα βαθμό αποδείχθηκε ότι δεν ήρθε να προσθέσει κάτι το ΔΝΤ. Αρχικά ίσως χρειαζόταν η Ευρώπη την τεχνογνωσία του, σήμερα την έχει αποκτήσει, βεβαίως πάνω στην καμπούρα της Ελλάδας. Στο πείραμα...». Αυτά έλεγε, τις προάλλες σε ραδιοφωνική συνέντευξη, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτης. Οσοι, βέβαια, παρακολουθούν στενά τα πράγματα, θυμούνται ότι πριν από τις εκλογές του περασμένου Σεπτέμβρη, ο ΣΥΡΙΖΑ είχε αναγορεύσει το ΔΝΤ βασικό του σύμμαχο, διεκδικώντας ως κυβέρνηση να παίξει αναβαθμισμένο ρόλο στην κόντρα ΗΠΑ - Γερμανίας. Τώρα, ο Π. Σκουρλέτης ισχυρίζεται ότι «η παρουσία του ΔΝΤ επιδρά αρνητικά στο συσχετισμό σε άλλα θέματα, όπως Εργασιακά, Ασφαλιστικό, μεταρρυθμίσεις». Η μεταστροφή της στάσης του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει να κάνει με την «έγνοια» του για τα Εργασιακά και το Ασφαλιστικό, όπου οι αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις καθορίζονται ούτως ή άλλως από τις στρατηγικές κατευθύνσεις της ΕΕ και τα μνημόνια που έχει συντάξει η κυβέρνηση. Αλλού είναι το «ζουμί» και πρέπει ο λαός να το αναζητήσει στους ανταγωνισμούς ανάμεσα στα διαφορετικά ιμπεριαλιστικά κέντρα και στο πώς αυτοί συνδέονται με τα ιδιαίτερα συμφέροντα μερίδων της αστικής τάξης στην Ελλάδα, που έχουν επενδύσει πολλά στην κυβέρνηση...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1877 Πεθαίνει ο πολιτικός Δημήτριος Βούλγαρης, 8 φορές πρωθυπουργός της Ελλάδας.

1890 Ο αμερικανικός στρατός ανοίγει αναίτια πυρ κατά καταυλισμού των Ινδιάνων Λακότα στο Γούντεν Νι Κρικ, δολοφονώντας σχεδόν 300 άνδρες, γυναίκες και παιδιά («Σφαγή του Γούντεν Νι»).

1917 Η σοβιετική εξουσία εγκαθιδρύεται στη Σεβαστούπολη. Την ίδια μέρα εκλέγεται η πρώτη σοβιετική κυβέρνηση της Λετονίας (Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).

1929 Το συνέδριο του Ινδικού Εθνικού Κογκρέσου στη Λαχόρη εγκρίνει απόφαση για την καμπάνια πολιτικής ανυπακοής κατά των δυνάμεων του βρετανικού ιμπεριαλισμού.

1933 Ρουμάνοι φασίστες δολοφονούν τον πρωθυπουργό της χώρας, Ι. Δούκα.

1944 Στο μέτωπο της Αθήνας, η πίεση στο Ανεξάρτητο Απόσπασμα του ΕΛΑΣ στη γραμμή Αμπελόκηποι - Γηροκομείο εντείνεται. Στον Πειραιά, ο ΕΛΑΣ, δίχως πλέον εφεδρείες και με ελάχιστα πυρομαχικά, συνέχισε παρ' όλα αυτά να αποκρούει με επιτυχία τις επιθετικές ενέργειες των Βρετανών στη Δραπετσώνα, βελτιώνοντας μάλιστα ελαφρώς τις θέσεις του. Στο κέντρο ανακατέλαβε το μύλο Κουμουντάρου, ενώ ανέτρεψε επίθεση Χιτών στην περιοχή Ν. Φαλήρου - Μοσχάτου. Στο μέτωπο της Ηπείρου, ο ΕΛΑΣ εκτόπισε τον ΕΔΕΣ και από την Πρέβεζα. Ολόκληρη πλέον η Ηπειρος είχε ξεκαθαριστεί.

1953 Το κιλό αντικαθιστά την οκά ως μονάδα μέτρησης του βάρους στην Ελλάδα.

1965 Η σφαγή εκατοντάδων χιλιάδων κομμουνιστών από τον ινδονησιακό στρατό φτάνει στο αποκορύφωμά της.

1966 Το Κακουργιοδικείο Θεσσαλονίκης εκδίδει απόφαση με την οποία καταδικάζει για τη δολοφονία του Γρηγόρη Λαμπράκη τους Κοτζαμάνη και Εμμανουηλίδη σε 11 και 8 χρόνια φυλακή, αντίστοιχα. Οι άλλοι 9 κατηγορούμενοι καταδικάζονται σε ποινές κάθειρξης από 3 έως 15 μήνες. Ολοι θα αποφυλακιστούν λίγο αργότερα από τη χούντα.

1972 Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ κυκλοφορούν στις εργατογειτονιές της Αθήνας και του Πειραιά προκηρύξεις κατά των αμερικανικών στρατιωτικών βάσεων.

1986 Πεθαίνει ο Σοβιετικός σκηνοθέτης Αντρέι Ταρκόφσκι.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ