Τρίτη 12 Απρίλη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Πιέσεις ντε Μιστούρα ενόψει διαπραγματεύσεων

ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΒΑΓΔΑΤΗ.--

Εκκληση για διατήρηση της εύθραυστης συμφωνίας εκεχειρίας, που εφαρμόζεται από τις 27 Φλεβάρη σε δεκάδες πρώην μέτωπα των συγκρούσεων στη Συρία, απηύθυνε χτες από τη Δαμασκό ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν ντε Μιστούρα, με αφορμή το νέο γύρο σφοδρών συγκρούσεων που αναφέρθηκαν την Κυριακή στο βόρειο Χαλέπι, άλλες περιοχές της Βόρειας Συρίας, ιδιαίτερα κοντά στη μεθόριο με την Τουρκία.

Η έκκληση του Ντε Μιστούρα έγινε μετά από συνάντηση που είχε χτες με το Σύρο υπουργό Εξωτερικών, Ουάλιντ αλ Μοάλεμ, στη Δαμασκό, μετά την ανακατάληψη έξι χωριών της βόρειας μεθοριακής πόλης Αλ Ράι από τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους», η οποία είχε στο τέλος της περασμένης βδομάδας τεθεί υπό τον έλεγχο αντικαθεστωτικών ενόπλων. Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ αναφέρθηκε και στο νέο γύρο των ενδοσυριακών συνομιλιών στη Γενεύη, που αναμένεται να ξεκινήσει αύριο Τετάρτη, επαναλαμβάνοντας ότι θα επικεντρωθούν στη διαδικασία για την «πολιτική μετάβαση», τη διακυβέρνηση και τις συνταγματικές αρχές στη Συρία.

Οι δηλώσεις ντε Μιστούρα έγιναν με φόντο τις συνεχιζόμενες επιχειρήσεις του συριακού στρατού και της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας στα περίχωρα της Δαμασκού, στις πόλεις Χαλέπι και Αλ Αίς και στην επαρχία Χομς.

Χτες, ο Γάλλος υπουργός Αμυνας, Ζαν Ιβ Λε Ντριάν, μετέβη στη Βαγδάτη όπου συνάντησε Ιρακινούς αξιωματούχους, με στόχο την κλιμάκωση των επιχειρήσεων κατά των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», κυρίως στη Μοσούλη του Βόρειου Ιράκ. Τέλος, ο Ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, μετέβη στα κατεχόμενα Υψίπεδα του Γκολάν, όπου παραδέχτηκε για πρώτη φορά επίσημα «δεκάδες χτυπήματα» στη Συρία, με βασικό στόχο την καταστροφή φορτίων όπλων της «Χεζμπολάχ».

  • Αργά χτες το απόγευμα, πύραυλοι που εκτοξεύτηκαν από τη Συρία έπληξαν τη μεθοριακή πόλη Κιλίς της Τουρκίας, τραυματίζοντας τουλάχιστον τέσσερα άτομα. Δεν αποσαφηνίστηκε αν οι πύραυλοι προέρχονταν από περιοχές τζιχαντιστών.

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ