Σάββατο 9 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΣΥΡΙΑ - ΙΡΑΚ
Διπλωματία και συνεχείς μάχες

Από τις μάχες στο Ιράκ
Από τις μάχες στο Ιράκ
ΔΑΜΑΣΚΟΣ._ Ο απεσταλμένος του ΟΗΕ στη Συρία, Στάφαν Ντε Μιστούρα, συνέχισε τις επαφές του με επίσκεψη στη Δαμασκό χθες, με στόχο την πραγματοποίηση των λεγόμενων ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ συριακής κυβέρνησης και αντιπολίτευσης που προγραμματίζονται για τις 25 του μήνα στη Γενεύη. Ο Ντε Μιστούρα έγινε δεκτός στο διεθνές αεροδρόμιο της Δαμασκού από το Σύρο υφυπουργό Εξωτερικών Αϊμεν Σοσάν, δίχως να κάνει δηλώσεις σε δημοσιογράφους.

Πριν λίγες μέρες, ο Ντε Μιστούρα μετέβη στις πρωτεύουσες της Σαουδικής Αραβίας και του Ιράν σε μία προσπάθεια να αποτρέψει πιθανή αναβολή των ειρηνευτικών συνομιλιών για τη Συρία καθώς οι δύο χώρες παίζουν σημαντικό ρόλο σε εξελίξεις που αφορούν τον εκεί πόλεμο, στηρίζοντας έκαστη διαφορετική πλευρά (οι Σαουδάραβες τους τζιχαντιστές και ορισμένους από τους αντικαθεστωτικούς, η ιρανική κυβέρνηση το Σύρο πρόεδρο Μπασάρ Ασαντ).

Λίγες ώρες πριν την άφιξη του Στ. Ντε Μιστούρα στη Δαμασκό, εκπρόσωπος του αντικυβερνητικού «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» υποστήριξε πως σκοτώθηκαν τουλάχιστον 11 άμαχοι (8 παιδιά και 3 γυναίκες) από επιδρομή των ΗΠΑ και των συμμάχων τους κοντά στη Ράκα, που θεωρείται προπύργιο του «Ισλαμικού Κράτους» (ΙΚ) στη Βόρεια Συρία.

Επιπλέον, το «Συριακό Παρατηρητήριο» ανακοίνωσε πως την Τετάρτη ένας 20χρονος τζιχαντιστής εκτέλεσε δημοσίως στη Ράκα τη μάνα του (περίπου 40 ετών) επειδή τον παρότρυνε να εγκαταλείψει το ΙΚ. Η εκτέλεση έγινε κοντά στο κτίριο του ταχυδρομείου στο οποίο δούλευε η άτυχη γυναίκα, μπροστά στα μάτια εκατοντάδων ατόμων.

Μάχες στα τουρκο-ιρακινά σύνορα

Ιρακινοί Κούρδοι μαχητές Πεσμεργκά, σε συνεργασία με Τούρκους στρατιώτες που εδρεύουν στο στρατόπεδο Μπασίκα (18 χλμ. βορείως της Μοσούλης), απώθησαν το βράδυ της Πέμπτης επίθεση τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους», με αποτέλεσμα το θάνατο τουλάχιστον 18 ισλαμιστών μισθοφόρων.

Στην απόκρουση της επίθεσης των τζιχαντιστών αναφέρθηκε χτες σε δηλώσεις του και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν σε μια προσπάθεια να δικαιολογήσει σαν «απαραίτητη» την παρουσία μερικών δεκάδων Τούρκων στρατιωτών στην περιοχή, παρά τις έντονες αντιδράσεις της κυβέρνησης του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ Αλ Αμπάντι που έχει ζητήσει την αποχώρηση όλων των Τούρκων στρατιωτών από το στρατόπεδο Μπασίκα.

Ο Ερντογάν διέψευσε επίσης τις φήμες πως κατά την απόκρουση της επίθεσης των τζιχαντιστών τραυματίστηκαν Τούρκοι στρατιώτες, όπως είχε γίνει σε ανάλογη, προηγούμενη επίθεση μισθοφόρων του «Ισλαμικού Κράτους» στο ίδιο στρατόπεδο στις 27 Δεκέμβρη με αποτέλεσμα τον τραυματισμό πέντε Τούρκων στρατιωτών.

Πληροφορίες για τραυματισμό του Αντάνι

Το ίδιο 24ωρο, Ιρακινοί αξιωματούχοι ανακοίνωσαν πως κατά το τελευταίο κύμα βομβαρδισμών των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στην πρωτεύουσα της δυτικής ιρακινής επαρχίας Ανμπαρ, Ραμάντι, τραυματίστηκε ο Σύρος εκπρόσωπος Τύπου του «Ισλαμικού Κράτους» Αμπού Μοχάμεντ αλ Αντνάνι.

Σε ανακοίνωση του ιρακινού στρατού, που επικαλείται «επιβεβαιωμένες αναφορές», αναφέρεται πως ο Αντνάνι τραυματίστηκε στη διάρκεια επιδρομής στην περιοχή Μπαρουάνα, όπου έχασε «μεγάλη ποσότητα αίματος». Στην ίδια περιοχή αναφέρθηκε πως σκοτώθηκαν, μέσα στην τελευταία βδομάδα, και άλλοι 100 τζιχαντιστές.

Ο Αντνάνι, Σύρος υπήκοος από την Ιντλίμ, ήταν μέλος της «Αλ Κάιντα» πριν από περίπου μια δεκαετία και σύμφωνα με το αμερικανικό ινστιτούτο αναλύσεων «Brookings» υπήρξε (και αυτός όπως και ο αρχηγός του ΙΚ, Αμπού Μπακρ αλ Μπαγκντάντι) κρατούμενος από τις αμερικανικές δυνάμεις στο Ιράκ... Ωστόσο, ο εκπρόσωπος του αμερικανικού στρατού Στιβ Γουόρεν δεν επιβεβαίωσε την ανακοίνωση του ιρακινού στρατού, σημειώνοντας πως ο Αντνάνι δεν αποτελούσε στόχο των αεροπορικών επιδρομών της «δυτικής συμμαχίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ