Σάββατο 9 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Η αντιπαράθεση με το HDP παραμένει στο επίκεντρο

Αστυνομική επιχείρηση χτες σε γραφεία του HDP στην Κωνσταντινούπολη

ΑΓΚΥΡΑ.--

Το «γάντι» της αντιπαράθεσης με την τουρκική κυβέρνηση του AKP σηκώνει η ηγεσία του φιλοκουρδικού σοσιαλδημοκρατικού κόμματος Δημοκρατικού Κόμματος των Λαών (HDP), το οποίο μετά την ανοιχτή υποστήριξη του «δικαιώματος» των νοτιοανατολικών περιοχών στην αυτονομία, οργανώνει σχετικές συγκεντρώσεις σε διάφορες πόλεις.

Απαντώντας στις πρόσφατες δηλώσεις Ερντογάν ότι «δεν υπάρχει Κουρδικό ζήτημα στην Τουρκία», ο συμπρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, από την ανατολική πόλη Βαν, ειρωνεύτηκε: «Τότε, αυτό σημαίνει ότι το Κουρδικό έληξε σε μια στιγμή. Πότε λύθηκε; Οι Κούρδοι βρίσκονται στο σκοτάδι», ενώ στη συνέχεια κατηγόρησε την κυβέρνηση για τη διακοπή των «ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων». Την ίδια στιγμή, εξέφρασε τη διάθεση του κόμματός του για επανάληψη των συνομιλιών, υποστηρίζοντας ότι «τα όπλα μιλούν όταν δε μιλά η πολιτική. Δε χρειάζεται να συμπαθεί ο ένας τον άλλο, αλλά ο ένας πρέπει να σεβαστεί τη θέληση του άλλου» και μεταξύ άλλων κατέληξε: «Ας προχωρήσουμε σε απευθείας μετάδοση. Εσείς (το ΑΚΡ) ας υποστηρίξετε το προεδρικό σύστημα και εμείς την αυτονομία».

Ζητούν να απελευθερωθεί ο Οτσαλάν

Ταυτόχρονα, σε συνέντευξη Τύπου που έδωσαν στελέχη του HDP στην Αγκυρα, ο βουλευτής του κόμματος Σίρι Σουρεγιά Οντέρ τόνισε πως «η απομόνωση του (ηγέτη του ΡΚΚ) Οτσαλάν και το να αφήνονται οι άνθρωποι και η οργάνωσή του να ανησυχούν για την ασφάλεια της ζωής του και την κατάσταση της υγείας του, αποτελεί προσκλητήριο πολέμου. Η απομόνωση του Οτσαλάν σημαίνει ότι σκάβεται ένα χαντάκι τόσο μεγάλο όσο η θάλασσα του Μαρμαρά ανάμεσα στην κοινωνική ειρήνη και το κοινό μας μέλλον», ενώ πρόσθεσε: «Καλούμε την κυβέρνηση να εκπληρώσει αυτό που έχει υποσχεθεί. Οι σημερινές εξελίξεις έχουν μετατρέψει την απελευθέρωση του Οτσαλάν σ' ένα επείγον ζήτημα που βρίσκεται μπροστά μας».

Κι ενώ ο στρατός δυναμώνει τις επιχειρήσεις του στα ανατολικά, έχοντας μετατρέψει σε εμπόλεμες περιοχές τα ίδια τα κέντρα μεγάλων αστικών κέντρων όπου πλειοψηφούν Κούρδοι, άνδρες της «αντιτρομοκρατικής» υπηρεσίες εισέβαλαν χτες σε γραφεία του HDP σε γειτονιά της Κωνσταντινούπολης, στο πλαίσιο επιχείρησης που διεξήγαγαν για τον εντοπισμό μελών του Πατριωτικού Επαναστατικού Κινήματος Νεολαίας (YDG-H, θεωρείται η οργάνωση νεολαίας του PKK). Το πρακτορείο «Αναντολού» μετέδωσε ότι κινητοποιήθηκαν και «θωρακισμένα αυτοκίνητα», ενώ το HDP χαρακτήρισε την επιχείρηση «παράνομη».

Την ίδια στιγμή, η «Χουριέτ» μετέδωσε χτες ότι ο νέος πρόεδρος της Βουλής (προερχόμενος από το ΑΚΡ), Ισμαήλ Καχραμάν, συναντήθηκε χτες με τον επίτιμο πρόεδρο του HDP, Ερτουγρούλ Κιουρτσιού. Η αντιπροσωπεία του HDP μετέφερε «την ανησυχία ότι οι συγκρούσεις θα γίνουν ακόμα πιο μοιραίες αν το κοινοβούλιο δεν πάρει κάποια πρωτοβουλία και αν η κυβέρνηση αφεθεί μόνη της εκεί (σ.σ. στα ανατολικά)». Οπως δήλωσε ο Κιουρτσιού, «αν και (ο Καχραμάν) δε δεσμεύτηκε ανοιχτά, μπορώ να πω ότι είδαμε μια ακτίνα να καθορίζει βήματα που πρέπει να γίνουν και ότι το μήνυμά μας παραλήφθηκε».

Παρέμβαση του Γκιουλέν στην «Εφημερίδα των Συντακτών»

Αίσθηση αν μη τι άλλο προκάλεσε η χτεσινή παρέμβαση του Φεντουλάχ Γκιουλέν, του γνωστού ιμάμη - μεγαλοκαπιταλιστή με έδρα τις ΗΠΑ και ιδρυτή του λεγόμενου κινήματος «Χισμέτ» με εκατοντάδες θρησκευτικά σχολεία (πρώην συμμάχου του ισλαμιστή Ερντογάν και του ΑΚΡ και νυν πολέμιου), με άρθρο του στην «Εφημερίδα των Συντακτών». Ως κεντρικό ζήτημα αναδεικνύει ότι «οι μουσουλμάνοι έχουν ειδική ευθύνη, όχι μόνο να ενώσουμε τα χέρια μας με τους συνανθρώπους μας και να σώσουμε τον κόσμο από τη μάστιγα της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού, αλλά να βοηθήσουμε στην αποκατάσταση της αμαυρωμένης εικόνας της πίστης μας». Ετσι εμφανίζεται να καταδικάζει τη χρήση της θρησκείας για πράξεις βαρβαρότητας και να αναφέρεται στις «ομάδες τρομοκρατών του Ισλαμικού Κράτους» στις επιθέσεις σε διάφορες χώρες (αναφέρει την Γαλλία, το Λίβανο, το Ιράκ). Ταυτόχρονα, συμβάλλοντας και αυτός στη συγκάλυψη των δημιουργών των τζιχαντιστών (δηλαδή των διαφόρων ιμπεριαλιστικών κέντρων που τους εξέθρεψαν στη Μέση Ανατολή, το Αφγανιστάν, τη Βόρεια Αφρική, τους χρηματοδότησαν και τους εξόπλισαν), κάνει συστάσεις για συνεργασία των κοινοτήτων των μουσουλμάνων με τις θρησκευτικές αρχές και τις κρατικές υπηρεσίες και μέσω της εκπαίδευσης στην καταπολέμηση των εξτρεμιστικών στοιχείων. Και καταλήγει ουσιαστικά υιοθετώντας το πρόσχημα που χρησιμοποιεί και ο ιμπεριαλισμός, για τις δικές του επιδιώξεις. Λέει χαρακτηριστικά: «...πρέπει να δράσουμε τώρα για να αντιμετωπίσουμε το βίαιο εξτρεμιστικό πρόβλημα σε όλες του τις πτυχές και εκφάνσεις: πολιτικές, οικονομικές, κοινωνικές και θρησκευτικές». Αυτά λέει ο ...«πνευματικός ηγέτης» εξ ΗΠΑ, ο οποίος εκφράζει τμήματα της αστικής τάξης της Τουρκίας, που επιδιώκουν αλλαγές στο μείγμα διαχείρισης και τις διεθνείς συμμαχίες. Και ο Γκιουλέν βρήκε φιλοξενία στην ελληνική εφημερίδα που πρωτοστατεί στον εξωραϊσμό του καπιταλισμού, που δήθεν μπορεί να γίνει «πιο ανθρώπινος», όπως ισχυρίζεται και η «αριστερή» κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ