Σάββατο 9 Γενάρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΗΠΑ
Ζητούν «διεθνή αντίδραση» μετά τις ανακοινώσεις της ΛΔ Κορέας

Από γυμνάσια τον Οκτώβρη του 2015 του ναυτικού της Ν. Κορέας
Από γυμνάσια τον Οκτώβρη του 2015 του ναυτικού της Ν. Κορέας
ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ - ΠΕΚΙΝΟ.--

Την άμεση κινητοποίηση των ισχυρών ιμπεριαλιστικών κέντρων έχουν προκαλέσει από την πρώτη στιγμή οι ανακοινώσεις που έκανε την Τετάρτη η ΛΔ Κορέας, δηλώνοντας ότι προχώρησε σε δοκιμή βόμβας υδρογόνου, ως «μέσο αυτοάμυνας», για «να προστατεύσει σθεναρά την κυριαρχία της», διευκρινίζοντας, ταυτόχρονα, ότι ως «ένα υπεύθυνο κράτος με πυρηνικά όπλα, δε θα γίνει ποτέ το πρώτο που θα τα χρησιμοποιήσει, ούτε θα μεταφέρει σχετικά μέσα και τεχνολογία υπό οποιεσδήποτε συνθήκες όπως έχει ήδη διακηρύξει, όσο οι εχθρικές δυνάμεις δε θα καταπατήσουν την κυριαρχία της».

Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, είχε προχτές τηλεφωνική συνομιλία με τον Κινέζο ομόλογό του Γουάνγκ Γι. Την παραμονή, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Τζος Ερνεστ είχε δηλώσει πως «προφανώς, η Κίνα ασκεί μεγαλύτερη επιρροή στο καθεστώς της Βόρειας Κορέας από ό,τι πιθανώς κάθε άλλη χώρα στον κόσμο και φυσικά θέλουμε να εργαστούμε στενά μαζί της για να καθοριστεί μια κατάλληλη απάντηση».

Σύμφωνα με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», στη συνομιλία των δυο ΥΠΕΞ ο Γι υπογράμμισε «τη σθεναρή στάση ως προς την αποπυρηνικοποίηση και τη διαφύλαξη της ειρήνης και της σταθερότητας στην (κορεατική) χερσόνησο». Επιπλέον, ο Γι μετέφερε τη θέληση της Κίνας να επικοινωνήσει με όλα τα μέρη που εμπλέκονται. Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του κινεζικού ΥΠΕΞ, Χούα Τσουνουίνγκ, είχε σημειώσει πως το Πεκίνο θα συνεχίσει να συμμετέχει στις συζητήσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με στόχο και «τη μη εξάπλωση (των πυρηνικών όπλων) στην Κορεατική Χερσόνησο και τη διαφύλαξη της σταθερότητας στη Βορειοανατολική Ασία».

Από τη μεριά του, ο Κέρι είχε τηλεφωνικές επαφές και με τους ομολόγους του από Ιαπωνία και Νότια Κορέα, Φούμιο Κισίντα και Γιούν Μπιούνγκ - σε αντίστοιχα (θυμίζουμε ότι οι χώρες είναι από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή που, σημειωτέον, το τελευταίο διάστημα προσπαθούν να διευθετήσουν ζητήματα που προκαλούν μεταξύ τους «τριβές»). Σε αυτές τις επαφές του, ο Κέρι υπογράμμισε τη «δέσμευση» των Ηνωμένων Πολιτειών πάνω στο ζήτημα της ασφάλειας της Ιαπωνίας και της Νότιας Κορέας, αλλά και υπογράμμισε τη σημασία μιας ενωμένης διεθνούς αντίδρασης στις προκλητικές κινήσεις της Βόρειας Κορέας.

Νέες προπαγανδιστικές εκπομπές από τη Νότια Κορέα

Στο μεταξύ, στη μεθόριο των δύο κρατών στη χερσόνησο, η Νότια Κορέα ξεκίνησε πάλι την εκπομπή μηνυμάτων από τα μεγάφωνα, κάτι που προκάλεσε την αντίστοιχη παρέμβαση των αρχών της ΛΔ Κορέας, ενώ θυμίζουμε ότι πριν μερικούς μήνες αυτή η ενέργεια είχε γίνει αφορμή για στρατιωτική κλιμάκωση ανάμεσα στις δύο χώρες.

Τέλος, μετά την έκτακτη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ που ουσιαστικά άναψε «πράσινο φως» για ετοιμασία νέων κυρώσεων, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων είναι πιθανόν να εγκρίνει σχετικό ψήφισμα στις αρχές της επόμενης βδομάδας.

Οι εξελίξεις εντάσσονται στη συνολικότερη όξυνση των ενδοϊμπεριαλιστικών ανταγωνισμών σε Ασία - Ειρηνικό, στην οποία η Κορεατική Χερσόνησος βρίσκεται σε κρίσιμη γεωστρατηγική θέση. Επιπλέον, δεν πρέπει να χάνονται από την προσοχή μας τα συνολικά γεωπολιτικά δεδομένα που διαμορφώνουν οι δυσκολίες της καπιταλιστικής οικονομίας, η υποχώρηση των δεικτών της οικονομίας ακόμα και σε χώρες όπου μέχρι πρόσφατα «κάλπαζαν», τα σημάδια στασιμότητας ή και νέας κρίσης, αναζοπυρώνοντας παλιές και νέες αντιθέσεις και διαφορές συμφερόντων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ