Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΚΙΝΑ
Εγκρίθηκε ο πρώτος «αντιτρομοκρατικός» νόμος

Συγκροτούνται ειδικά τμήματα σε Σώματα Ασφαλείας και Ενοπλες Δυνάμεις, προτάσσεται και η διεθνής «αντιτρομοκρατική» συνεργασία

ΠΕΚΙΝΟ.--

«Η Κίνα υιοθετεί τον πρώτο αντιτρομοκρατικό νόμο στην ιστορία (της)» είναι ο τίτλος χτεσινού δημοσιεύματος στο κρατικό κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», που αναγγέλλει την απόφαση που πήρε την Κυριακή το Εθνικό Λαϊκό Συνέδριο.

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος του Συνεδρίου (της Βουλής, δηλαδή, της χώρας), Ζανγκ Ντεγιάνγκ, ανέφερε ότι ο συγκεκριμένος νόμος αποτελεί «κλειδί» του συνολικού νομικού συστήματος που αφορά την εγγύηση της «εθνικής ασφάλειας».

Οπως εξήγησε σε απανωτά δημοσιεύματα το «Σινχουά», ο νόμος «καθιερώνει βασικές αρχές για την αντιτρομοκρατική εργασία και ενισχύει τα μέτρα για την παρεμπόδιση, την αντιμετώπιση και την τιμωρία (τρομοκρατικών ενεργειών) όπως και για τη διεθνή συνεργασία».

Η νέα ρύθμιση θα τεθεί σε εφαρμογή το Γενάρη. Μεταξύ άλλων, αφορά τη δημιουργία ενός εθνικού «οργάνου» που θα συντονίζει το «αντιτρομοκρατικό έργο».

Η απόφαση του Πεκίνου να καταρτίσει συγκεκριμένο σχέδιο «αντιτρομοκρατικής» δράσης, δεν μπορεί να εξεταστεί έξω από τη συνολικότερη έξαρση της «τρομοκρατίας», διεθνώς, στο πλαίσιο της όξυνσης ενδοϊμπεριαλιστικών και ενδοαστικών ανταγωνισμών. Μάλιστα, το «Σινχουά» επισημαίνει πως ο νέος ορισμός της έννοιας «τρομοκρατία» (με βάση την οποία θεσπίστηκε η νέα νομοθεσία) «είναι εμπνευσμένη από την αντιτρομοκρατική σύμβαση της Οργάνωσης για τη Συνεργασία της Σαγκάη (SCO) και τη Διακήρυξη του ΟΗΕ για Μέτρα εξουδετέρωσης της διεθνούς τρομοκρατίας». Μεταξύ άλλων, το «Σινχουά» καταγράφει ότι με τον όρο «τρομοκρατία» προσδιορίζεται κάθε δραστηριότητα που με βίαια μέσα «υπονομεύει τη δημόσια ασφάλεια... απειλεί κυβερνητικά όργανα και διεθνείς οργανώσεις με πολιτικούς και ιδεολογικούς σκοπούς».

Θυμίζουμε ότι η SCO δεν είναι παρά μια από τις διακρατικές ενώσεις στην οποία συμμετέχουν και ιμπεριαλιστικές δυνάμεις όπως η Ρωσία και διεκδικούν αυξημένο ρόλο στις γεωπολιτικές «διεργασίες» που εντείνονται με πρόσχημα και την «αντιμετώπιση της τρομοκρατίας».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ