Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΝΟΤΙΑ ΚΟΡΕΑ - ΙΑΠΩΝΙΑ
Συμφωνία για τις «γυναίκες ανακούφισης»

ΣΕΟΥΛ.--

Για «νέα εποχή» στις σχέσεις μεταξύ Ιαπωνίας και Νότιας Κορέας μίλησε χτες ο Ιάπωνας πρωθυπουργός, Σίνζο Αμπε, σε δηλώσεις που έκανε στο Τόκιο, μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας που οι δύο χώρες υπέγραψαν για τις «γυναίκες ανακούφισης». Το θέμα αφορά τις δεκάδες χιλιάδες Ασιάτισσες (κύρια Νοτιοκορεάτισσες και Κινέζες) που στη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου ο ιαπωνικός στρατός αιχμαλώτισε και εκπόρνευσε με τη βία, θέμα που αντιμετωπιζόταν ως βασικό «αγκάθι» στις σχέσεις των δύο πλευρών για χρόνια.

Ο Ιάπωνας ΥΠΕΞ, Φούμιο Κισίντα και ο Νοτιοκορεάτης ομόλογός του, Γιουν Μπιουνγκ-Σε, ανακοίνωσαν χτες από τη Σεούλ ότι υπάρχει συμφωνία. Σύμφωνα με τους «Τάιμς της Ιαπωνίας», ο Κισίντα είπε ότι το Τόκιο θα καταβάλλει αποζημίωση 1 δισ. γεν (7,5 εκατ. ευρώ) για όσες «γυναίκες ανακούφισης» ζουν ακόμα, ενώ η χώρα του απολογήθηκε επίσημα στη Σεούλ, με τηλεφώνημα του Αμπε προς τη Νοτιοκορεάτισσα Πρόεδρο, Παρκ Γκεουν-Χι. Ο Κισίντα ανέφερε ότι το ζήτημα θα λυθεί με «οριστικό και αμετάβλητο τρόπο».

Η εξέλιξη αφορά τις ευρύτερες «ισορροπίες» σε Ασία - Ειρηνικό, όπου η «συνεργασία» Ιαπωνίας - Νότιας Κορέας απασχολούσε αρκετά τον τελευταίο καιρό και ιμπεριαλιστικά κέντρα όπως τις ΗΠΑ (των οποίων οι δύο χώρες είναι από τους στενότερους συμμάχους τους). Η Πρόεδρος της Νότιας Κορέας είχε περιγράψει το θέμα των «γυναικών ανακούφισης» ως «το μεγαλύτερο εμπόδιο» στη βελτίωση των διμερών σχέσεων.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ