Τρίτη 29 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΔΙΕΘΝΗ
ΒΡΕΤΑΝΙΑ
Ελλειψη αντιπλημμυρικών έργων καταποντίζει πάλι πόλεις και χωριά...

Σε ...πλωτή πόλη μετατράπηκε το Γιορκ στην Αγγλία
Σε ...πλωτή πόλη μετατράπηκε το Γιορκ στην Αγγλία
ΛΟΝΔΙΝΟ.--

«Γιορτές» σε πρόχειρους καταυλισμούς, μακριά από τα σπίτια τους, έκαναν τα Χριστούγεννα και όπως φαίνεται θα κάνουν και τις παραμονές της Πρωτοχρονιάς χιλιάδες κάτοικοι της Βόρειας και Δυτικής Αγγλίας, εξαιτίας νέων καταστροφικών πλημμυρών που έπληξαν την ευρύτερη περιφέρεια του Γιορκ, του Μάντσεστερ και του Λιντς, ως συνδυασμένο αποτέλεσμα σφοδρών καταιγίδων και χρόνιας έλλειψης ουσιαστικών δημόσιων έργων αντιπλημμυρικής θωράκισης.

Στις πλημμυρισμένες πόλεις, κωμοπόλεις και χωριά της Αγγλίας (λίγες μόλις βδομάδες μετά από τις παρόμοιες καταστροφικές πλημμύρες στις αρχές Δεκέμβρη στα βορειοδυτικά της χώρας) στάλθηκαν χτες περίπου 500 Βρετανοί στρατιώτες, προκειμένου να βοηθήσουν στον απεγκλωβισμό και μεταφορά των πλημμυροπαθών από τα σπίτια τους. Αλλοι 1.000 στρατιώτες βρίσκονται σε επιφυλακή έως το τέλος της βδομάδας, καθώς από την Τετάρτη οι μετεωρολόγοι αναμένουν νέα κακοκαιρία και καταιγίδες σε δεκάδες περιοχές της χώρας.

Στο Λιντς, πολλοί από τους κεντρικούς δρόμους της πόλης παρέμεναν έως το βράδυ πλημμυρισμένοι και αδιάβατοι, ενώ 12.000 νοικοκυριά δεν είχαν το τελευταίο 48ωρο καθόλου ηλεκτρικό ρεύμα. Τα ίδια χάλια διαπιστώνονταν και στην ευρύτερη περιφέρεια του Μάντσεστερ, όπου χωρίς ρεύμα είχαν μείνει πάνω από 7.000 νοικοκυριά. Στο Γιορκ, χιλιάδες σπίτια πλημμύρισαν ή απειλούνταν με πλημμύρες λόγω της υπερχείλισης των ποταμών Ουζ και Φος. Από το Γιορκσάιρ στο Λάνκασιρ της Βόρειας Αγγλίας, εκατοντάδες άνθρωποι απομακρύνθηκαν από τις εστίες τους, εξαιτίας της ανόδου της στάθμης των υδάτων. Τις πρώτες πρωινές ώρες χτες, η Υπηρεσία Περιβάλλοντος εξέδωσε 27 προειδοποιήσεις για επικίνδυνες πλημμύρες στην Αγγλία και την Ουαλία.

Ο Βρετανός πρωθυπουργός, Ντέιβιντ Κάμερον, φορώντας γαλότσες, φωτογραφήθηκε (όπως στις αρχές του μήνα και στις πλημμύρες του 2013-14) με στρατιώτες και πλημμυροπαθείς και υποσχέθηκε «επανεξέταση» των αντιπλημμυρικών έργων στη χώρα, ενίσχυση των φραγμάτων σε ποτάμια και μέτρα κατά των κλιματικών αλλαγών, διαβεβαιώνοντας ότι έχουν προβλεφτεί κονδύλια ύψους περίπου 1,3 δισεκατομμυρίων στερλινών για την επόμενη εξαετία. Οι νέες υποσχέσεις δεν έπεισαν, καθώς τα ίδια είχε πει και στις προηγούμενες πλημμύρες και δη σε αυτές του 2013-14...

Ως εκ τούτου, μερίδα του βρετανικού Τύπου, όπως η εφημερίδα «Guardian», επέκριναν την κυβέρνηση Κάμερον για «κούφια λόγια», επισημαίνοντας ότι ούτε αυτά ούτε ο στρατός δεν μπορούν να αντικαταστήσουν μια πολιτική συνοχής για την πρόληψη των πλημμυρών. «Η κλιματική αλλαγή και η ανεπαρκής προετοιμασία διασφαλίζουν ότι οι πλημμύρες θα γίνουν ένα δεδομένο οδυνηρά συχνό της ζωής στη Βρετανία στο μέλλον» έγραφε χαρακτηριστικά χτεσινό άρθρο της «Guardian», ενώ η εφημερίδα «Independent» προέβλεπε ότι το κόστος των νέων πλημμυρών θα προκαλέσει «μακροπρόθεσμα» ζημιές στη βρετανική οικονομία συνολικού ύψους 5 έως 5,8 δισεκατομμυρίων στερλινών.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ