Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 14
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Περιοδεία στην επίγεια εξυπηρέτηση του «Ελ. Βενιζέλος»

Η συγχώνευση δύο εταιρειών έφερε νέες απολύσεις, ενώ κλιμακώνονται η εντατικοποίηση της δουλειάς και η εργοδοτική τρομοκρατία

Στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στον τομέα των αερομεταφορών, οι εργαζόμενοι πληρώνουν τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις επιχειρήσεις (φωτ. αρχείου)

Key Publishing 2004

Στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στον τομέα των αερομεταφορών, οι εργαζόμενοι πληρώνουν τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις επιχειρήσεις (φωτ. αρχείου)
Περιοδεία στις εγκαταστάσεις επίγειας εξυπηρέτησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Βάλσαμο Συρίγο, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου. Αφορμή αποτέλεσαν οι νέες απολύσεις που γίνονται σε μια από τις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, την «Skyserv ΑΕ», η οποία εξαγοράστηκε πριν από λίγες μέρες από την «Swissport Aviareps Hellas SA» έναντι 18 εκατ. ευρώ.

Στο αεροδρόμιο δραστηριοποιείται μια ακόμα εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης, η «Goldair Handling». Σε κάθε περίπτωση, από τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται ότι οι ανακατατάξεις μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων, για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους στο πλαίσιο των συνολικότερων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στον τομέα των αερομεταφορών, καταλήγουν πάντα σε βάρος των εργαζομένων.

Στην περιοδεία, πέρα από τις απολύσεις, αναδείχτηκαν επίσης ζητήματα όπως οι συνθήκες εργασίας, το χτύπημα δικαιωμάτων, η εντατικοποίηση της δουλειάς και ο εργοδοτικός εκφοβισμός. Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους, από το κλιμάκιο του ΠΑΜΕ τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει οργανωμένη απάντηση στις απολύσεις και στην εργοδοτική τρομοκρατία, να ξεσκεπαστούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες παλιού και νέου κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, που διευκόλυνε με τη στάση του και την αδράνεια τους αντεργατικούς σχεδιασμούς.

Τονίστηκε, ακόμα, ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, ότι το σωματείο είναι οι ίδιοι και θα πρέπει μέσα από Γενικές Συνελεύσεις να οργανώσουν αγωνιστικές αντιδράσεις, να δείξουν αλληλεγγύη και να συντονίσουν τη δράση τους.

Σημειώθηκε, επίσης, ότι η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι είναι απόρροια της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την οποία προσπαθεί να κρύψει κάτω από τα πανηγύρια για τις αφίξεις τουριστών που ξεπερνούν τα 20 εκατ. σε μια σεζόν. Αναφέρθηκαν, ακόμα, στην ένταση της αντεργατικής επίθεσης που αναμένεται να προκύψει στον κλάδο, ύστερα από τις παραχωρήσεις στο κεφάλαιο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Στην περιοδεία μοιράστηκε η ανακοίνωση της παράταξης της ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στην Ομοσπονδία Προσωπικού Αεροπορικών Μεταφορών (ΟΠΑΜ), όπου καταγγέλλονται οι απολύσεις και καλείται το ΔΣ της Ομοσπονδίας να συγκληθεί άμεσα, με ανοιχτή συνεδρίαση για τους εργαζόμενους και να πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Τέλος, Ερώτηση για το θέμα των απολύσεων και τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης στο «Ελ. Βενιζέλος» κατέθεσε το ΚΚΕ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ