Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τι δε λέει ο υπουργός

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας σε συνέντευξή του στο ΣΚΑΪ το πρωί της Δευτέρας, είπε: «Πετύχαμε να διατηρήσουμε το δημόσιο χαρακτήρα και τον έλεγχο του ΑΔΜΗΕ. Το 51% θα παραμείνει στο Δημόσιο στην τελική φάση, ενώ και στη Διοίκηση θα υπάρχει πλειοψηφία του Δημοσίου». Συμπλήρωσε επίσης ότι «ο διευθύνων σύμβουλος δεν εκχωρείται στους ιδιώτες, αλλά θα προκύπτει μετά από συμφωνία». Υποστήριξε ότι θα πρέπει να υπάρξουν και «άλλοι παίκτες» στην αγορά Ενέργειας, αλλά με ισότιμους όρους ανταγωνισμού. Τι δεν λέει ο υπουργός; Οτι συνεχίζουν την πολιτική απελευθέρωσης της Ενέργειας της ΕΕ όπως και οι προηγούμενοι. Οτι όλα όσα υποστηρίζει ως επιτυχίες της κυβέρνησης στον τομέα Ενέργειας δεν είναι τίποτε διαφορετικό παρά διευθετήσεις σε όφελος του κεφαλαίου. Οτι το ιδιωτικό κεφάλαιο θα εξαγοράσει το 49% του ΑΔΜΗΕ, για να βγάλει κέρδος. Το κράτος αναλαμβάνει ρόλο ρυθμιστή της αγοράς Ενέργειας, ώστε να μη θιχτούν προνόμια βιομηχάνων που τους παρέχεται σχεδόν τζάμπα ρεύμα, αλλά και για να μοιράζει την πίτα της αγοράς Ενέργειας ανάμεσα στους ενδιαφερόμενους καπιταλιστές.

Οι «πιέσεις»...

«Οι πιέσεις από τα συστημικά κέντρα εξουσίας θα συνεχίσουν να εντείνονται. Το γνωρίζουμε αυτό. Και το κατανοούμε. Είναι δεδομένο ότι το σύστημα οικονομικής και πολιτικής εξουσίας δεν νιώθει άνετα με την διακυβέρνησή μας. Γι' αυτό βρισκόμαστε και θα βρεθούμε και το επόμενο διάστημα σε διασταυρούμενα πυρά». Αυτά είπε ο Αλ. Τσίπρας το Σάββατο στην ΚΕ του κόμματός του, επαναλαμβάνοντας τα γνωστά που λέει τελευταία, ότι τα «συστημικά μέσα» και το σύστημα τους πολεμούν!!! Μόνο που όταν λέμε σύστημα εννοούμε αυτό το εκμεταλλευτικό σύστημα, που έχει όνομα, είναι ο καπιταλισμός, τον οποίο στη χώρα μας έχει αναλάβει στη φάση αυτή να διαχειριστεί ο ΣΥΡΙΖΑ και να ολοκληρώσει μάλιστα τη βρώμικη δουλειά που άφησαν στη μέση οι προηγούμενοι.

Το πόσο άνετα νιώθει το σύστημα με τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ας μην το πούμε εμείς, ας το πουν ορισμένοι, οι οποίοι ποτέ δεν έχουν κρύψει ότι το στηρίζουν. Παραθέτουμε, λοιπόν, αυτούσια τα λόγια τους από τις προχτεσινές εκπομπές του «ΣΚΑΪ»: Μπ. Παπαδημητρίου (στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων): «Σπεύδει βραδέως πολλές φορές, ανάλογα με το πώς βρίσκει τα πράγματα στη Βουλή και στο κόμμα του, αλλά οφείλω να πω ότι ο κ. Τσίπρας επιδιώκει να κερδίσει το χαμένο χρόνο των πρώτων μηνών. Και μάλιστα το κάνει με μια μαεστρία, που είχαμε πάρα πολύ καιρό να δούμε στην Ελλάδα, μια μαεστρία ανθρώπου, ο οποίος δείχνει να πιστεύει ότι τα καπιταλιστικά εργαλεία είναι χρήσιμα όταν θες να ξεκαθαρίσεις την "κόπρο του Αυγείου", όπως είναι η περίπτωση των κόκκινων δανείων». Και συνεχίζει: «Εγώ μιλάω για τη στροφή που έχει γίνει, η οποία είναι ουσιώδης, τεράστια, είναι μνημονιακή, εννοώ άξια μνημόνευσης...».

... και τα «μαθήματα εφαρμοσμένου καπιταλισμού»

Αμέσως μετά, τη σκυτάλη παίρνει ο Π. Καψής, επίσης στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του ΣΚΑΪ: «Αυτή η κυβέρνηση κάνει πράγματα, τα οποία οποιαδήποτε κυβέρνηση αν τα έκανε θα προκαλούσαν τεράστιες αντιδράσεις, αν όχι κοινοβουλευτικά, σίγουρα στην κοινωνία. Δεν είμαι καθόλου βέβαιος ότι θα μπορούσε να τα περάσει αυτά οποιαδήποτε άλλη κυβέρνηση. Επιπροσθέτως, βλέπουμε ότι παρά τις παλινωδίες, παρά τις αντιδράσεις, βλέπουμε ότι αυτή η κυβέρνηση κάνει τις αλλαγές που έχει ανάγκη αυτή τη στιγμή η χώρα και που είναι αναγκαίες για να βγούμε επιτέλους απ' το μνημόνιο. Καταλαβαίνω τις δυσκολίες της αντιπολίτευσης, όμως αυτές τις αλλαγές πρέπει να τις ενθαρρύνουμε. Δεν είχαμε ποτέ την πολυτέλεια ένας να παίρνει το κόστος και ο άλλος να την πετροβολάει». Και η συγχορδία ολοκληρώνεται με τον Αρη Πορτοσάλτε στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ: «Η κυβέρνηση παραδίδει μαθήματα εφαρμοσμένου καπιταλισμού».

Τα σχόλια δικά σας.

«Ψίχουλα» και «ληγμένα»

Η απαλλαγή του κράτους από τη χρηματοδότηση προνοιακών ιδρυμάτων ισχύει διαχρονικά, ενώ οι νέες περικοπές στις κρατικές δαπάνες για την Πρόνοια (σ.σ. στα 900 εκατ. ευρώ) θα οξύνουν την ήδη δραματική κατάσταση. Στο οικοτροφείο «Αγιοι Ανάργυροι», που φιλοξενεί 52 παιδιά με νοητική στέρηση, όλο το βάρος λειτουργίας του σηκώνουν οι γονείς, τόσο με απευθείας πληρωμές όσο και μέσω των εισφορών τους στον ΕΟΠΥΥ. Το οικοτροφείο συχνά αντιμετωπίζει ελλείψεις, υποβάθμιση, ακόμη και λουκέτο. Μετά την ανάδειξη του ζητήματος, μια φαρμακαποθήκη αποφάσισε να δωρίσει 20.000 ευρώ και καλεί τον ΕΟΠΥΥ να εξοφλήσει τα χρωστούμενα! Αν και αυτά τα ψίχουλα αποτελούν πρόκληση, δε θα σταθούμε σε αυτό. Είναι, όμως, μεγάλη πρόκληση αυτοί που εμπορεύονται τη θεραπεία τόσων ανθρώπων, που ζητούν όλο και περισσότερες φοροαπαλλαγές, μείωση εισφορών, κρατικές επιχορηγήσεις κι άλλα «κίνητρα», που απαιτούν να μειώνεται διαρκώς το «μη μισθολογικό κόστος» των εργαζομένων, όπως οι κρατικές παροχές για Υγεία - Πρόνοια κ.λπ., να εμφανίζονται φιλάνθρωποι! Να δίνουν 20.000 ευρώ και να ζητούν τα περίπου 500.000 ευρώ που λείπουν να πληρωθούν από τις εισφορές εργαζομένων και συνταξιούχων! Την ίδια στιγμή, «ενόψει των εορτών Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς, οι ιδιωτικές φαρμακαποθήκες της χώρας συλλέγουν τα παιδικά γάλατα που διαθέτουν και λήγουν σε έξι μήνες, με σκοπό να τα δωρίσουν στο "Χαμόγελο του Παιδιού"». Τέτοιες υπηρεσίες Πρόνοιας αναπτύσσονται στον καπιταλιστικό δρόμο και η κυβέρνηση τον βαδίζει χωρίς να λοξοδρομεί. Από κάτι τέτοιες «δωρεές», περισσότερα έχουν να περιμένουν τα παιδιά από τον Αη Βασίλη...
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org