Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 11
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Εσπασε τα μούτρα της η συνδικαλιστική πλειοψηφία

Οργάνωσε νωρίτερα συνέδριο για να ενισχύσει τις θέσεις της και να εκλέξει έναν επιπλέον αντιπρόσωπο για τη ΓΣΕΕ, όμως οι εργαζόμενοι δυνάμωσαν τις ταξικές δυνάμεις

Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο στις 12 Νοέμβρη

Eurokinissi

Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο στις 12 Νοέμβρη
Ηχηρή απάντηση - ράπισμα έδωσαν οι εργαζόμενοι στις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (ΕΚΗ), ενισχύοντας τις ταξικές δυνάμεις σε ψήφους, ποσοστά, έδρες στο ΔΣ και αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ, στις αρχαιρεσίες που ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα.

Η πλειοψηφία της απελθούσας Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου (πρώην δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ σε συνεργασία με τη ΔΑΚΕ) προχώρησε έξι μήνες νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία στη σύγκληση του Συνεδρίου, με στόχο να «προλάβει» το Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Με τον ίδιο στόχο, όλο το προηγούμενο διάστημα «έδωσαν και πήραν» οι μεθοδεύσεις και τα φαινόμενα νοθείας, οι αυθαίρετοι αποκλεισμοί καταξιωμένων σωματείων με αναγνωρισμένη δράση και η ένταξη στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου σωματείων - σφραγίδων. Φαινόμενα που κατήγγειλαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ως μια προσπάθεια να στηθεί «φάμπρικα» κατασκευής αντιπροσώπων και διαμόρφωσης συσχετισμών στην τριτοβάθμια ομοσπονδία.

Την τελευταία λέξη, όμως, την είπαν οι εργαζόμενοι, που έδωσαν με την ψήφο τους στη ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) μία επιπλέον έδρα στο ΔΣ και έναν επιπλέον αντιπρόσωπο στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι μεθοδεύσεις δεν έλειψαν ούτε από την εκλογική διαδικασία. Οπως σχολιάζουν στελέχη της ΔΑΣ, η παράταξη «Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση» δεν κατέθεσε ψηφοδέλτιο με υποψήφιους αντιπροσώπους για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, ώστε να ενισχύσουν οι ψήφοι της τους υποψηφίους της πλειοψηφούσας παράταξης. Ακόμα κι έτσι όμως, η πλειοψηφία εξέλεξε τον ίδιο αριθμό αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Θυμίζουμε ότι στα τέλη Νοέμβρη, λίγο πριν την πανεργατική απεργία, στις 3 Δεκέμβρη, και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι μεθοδεύσεις από την πλευρά της πλειοψηφίας, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, για να αποκαλύψει και να καταγγείλει το σκηνικό νοθείας.

Οπως ειπώθηκε τότε, το συνέδριο που έστηνε η πλειοψηφία μοναδικό στόχο είχε να διατηρηθεί ο αρνητικός συσχετισμός στο ΕΚΗ και ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός να εκλέξει περισσότερους αντιπροσώπους, ενόψει Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Δηλαδή, με ευθύνη της πλειοψηφίας, το Εργατικό Κέντρο λειτουργεί σαν ένας μηχανισμός παραγωγής αντιπροσώπων, ώστε να φτιάχνονται οι συσχετισμοί που θέλει η εργοδοσία, να εμποδίζονται οι αγώνες, να χειραγωγούνται οι εργαζόμενοι στους τόπους δουλειάς.

Φυτώρια νόθων αντιπροσώπων

Παράγωγα αυτού του μηχανισμού είναι οι αντιπρόσωποι από μια σειρά σωματεία που συμμετείχαν στο συνέδριο, όπως:

  • Το σωματείο των καθαριστριών έκανε αρχαιρεσίες μόλις στα μέσα Νοέμβρη από το 2011, που είχε κάνει τελευταία φορά, επιστρατεύοντας τον εργολάβο καθαριότητας σε «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο και ΠΑΓΝΗ για να «συνδράμει» το εκλογικό σώμα.
  • Στο διασπαστικό σωματείο των εμποροϋπαλλήλων ανατολικής Κρήτης ψήφισαν σύζυγοι προέδρων και γραμματέων, εργαζόμενοι - ψηφίσαντες σε άλλα σωματεία. Το σωματείο αυτό εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του ΕΚΗ την επομένη των εκλογών του, χωρίς να πάρουν χαμπάρι οι εμποροϋπάλληλοι του Ηρακλείου, όπου δρα καταξιωμένο και αγωνιστικό σωματείο - μέλος του ΕΚΗ που καλύπτει τον κλάδο. Μάλιστα, σ' αυτό το νεοσυσταθέν σωματείο, η «δεξαμενή» των ψηφισάντων ήταν από τους ντελιβεράδες που θα ξαναψήφιζαν δυο μέρες μετά.
  • Το επιχειρησιακό σωματείο της «Ενωσης Ηρακλείου» με 80 εργαζόμενους έστειλε τρεις αντιπροσώπους στο Συνέδριο, όταν το μέτρο, για να εκλέξει κάποιο σωματείο έναν αντιπρόσωπο στο ΕΚΗ, είναι 50!
  • Μέλος της πλειοψηφίας του ΔΣ ΕΚΗ είχε ψηφίσει σε δύο σωματεία, δείχνοντας ότι είναι αδίστακτοι στον τρόπο που οργανώνουν τη νοθεία.
  • Τα σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Μαγείρων λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, με τις διπλοψηφίες να χτυπάνε «κόκκινο», όπως και στο Σωματείο Εργαζομένων της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και στους Συνεταιριστικούς Υπάλληλους Ανατολικής Κρήτης. Το ίδιο συμβαίνει με τα περισσότερα σωματεία, αφού υπάρχει μηχανισμός μετακινούμενων ψηφοφόρων, για να διαμορφώνουν συσχετισμούς. Είναι οι άνθρωποι της εργοδοσίας στις γραμμές του εργατικού κινήματος, άνθρωποι «φαντομάδες», που εμφανίζονται μόνο για να ψηφίσουν, δεν έχουν σχέση με τα βάσανα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η εργατική οικογένεια.
  • Την ίδια στιγμή, που η ανεργία τα τελευταία οκτώ χρόνια χτυπάει κόκκινο πανελλαδικά και στο νομό Ηρακλείου, την ώρα που δεκάδες σωματεία παλεύουν για την ύπαρξή τους, στο συνέδριο του ΕΚΗ ψήφισαν διαδοχικά 216 αντιπρόσωποι το 2007, 214 το 2010, 226 το 2013, ενώ το σώμα του πρόσφατου συνεδρίου κόντεψε τους 250 αντιπροσώπους!
  • Η πλειοψηφία του ΔΣ ΕΚΗ συνειδητά και παρά τις αλλεπάλληλες αιτήσεις δεν εγγράφει στη δύναμή του επί δυο χρόνια το Σωματείο Ιδιωτικών εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη», παρόλο που είναι το μαζικό σωματείο στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, παρόλο που η δράση του είναι γνωστή σε εργοδοσία και κυβερνήσεις.
  • Ενώ υπάρχουν δεκάδες σωματεία κλαδικά κι επιχειρησιακά που αλληλοκαλύπτουν ειδικότητες και κλάδους, με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΕΚΗ εξακολουθούν να πραγματοποιούνται αρχαιρεσίες με κοινό ψηφοδέλτιο για τα όργανα Διοίκησης ενός σωματείου και των αντιπροσώπων για τα συνέδρια σε ΕΚΗ και Ομοσπονδίες. Ετσι, η διπλοψηφία, η παραγωγή αντιπροσώπων και η αναπαραγωγή συσχετισμών πάνε σύννεφο!
ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Συνέδριο νοθείας, μακριά από τις ανάγκες των εργαζομένων (2018-11-09 00:00:00.0)
Οργιο νοθείας και στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (2018-11-07 00:00:00.0)
Κάλεσμα αγώνα και αλλαγής συσχετισμών μπροστά και στο συνέδριο του ΕΚΘ (2018-11-06 00:00:00.0)
Καταγγέλλει τις μεθοδεύσεις των εργατοπατέρων ενόψει του Συνεδρίου του ΕΚΗ (2018-11-02 00:00:00.0)
Θετικό αποτέλεσμα για τη ΔΑΣ (2012-11-15 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org