Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τα αποτελέσματα των αρχαιρεσιών
  • Για τη Διοίκηση του Εργατικού Κέντρου ψήφισαν 244 αντιπρόσωποι (από 225 έγκυρες ψήφους το 2013). Η ΔΑΣ πήρε 50 ψήφους (από 36 το 2013) και 4 έδρες (από 3) στη Διοίκηση. Η Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων (πρώην ΠΑΣΚΕ) έλαβε 177 ψήφους (από 167) και 14 έδρες (από 15). Η Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση (δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και της ΛΑΕ) πήρε 17 ψήφους (από 9) και μια έδρα (από καμία). Τέλος, η ΔΑΚΕ, που στις εκλογές του 2013 είχε πάρει 13 ψήφους και είχε μια έδρα στο ΔΣ, δεν κατέβασε ψηφοδέλτιο.
  • Για αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ ψήφισαν 155 αντιπρόσωποι. Η ΔΑΣ έλαβε 31 ψήφους (από 20) και εξέλεξε 2 αντιπροσώπους (από 1). Η Δημοκρατική Συνεργασία Εργαζομένων (πρώην ΠΑΣΚΕ) πήρε 124 ψήφους (από 108) και εξέλεξε 6 αντιπροσώπους (όσους είχε).
Εκδηλώσεις αλληλεγγύης και γιορτές για παιδιά

Εκδηλώσεις αλληλεγγύης προετοιμάζουν φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος ενόψει των Χριστουγέννων. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει γιορτές για παιδιά, εκδηλώσεις συλλογής τροφίμων και άλλων αναγκαίων υλικών για τις οικογένειες που έχουν ανάγκη, λαϊκά γλέντια κ.ά. Ενδεικτικά:

Την Πέμπτη 17/12, στις 7 μ.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Μεταμόρφωσης καλεί σε συνέλευση για την οργάνωση της πάλης και της λαϊκής αλληλεγγύης, στο Πολιτιστικό Κέντρο.

Το Σάββατο 19/12:

-- Στις 6 μ.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Αγώνα Περιστερίου διοργανώνει χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά, στην αίθουσα του παραρτήματος του Συνδικάτου Οικοδόμων (Θεοφράστου και 40 Εκκλησιών).

-- Στις 6.30 μ.μ., ο Σύλλογος Γυναικών Αιγάλεω και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αιγάλεω «Η Πρόοδος» διοργανώνουν χριστουγεννιάτικη γιορτή για παιδιά με θεατρική παράσταση και παιδικό εργαστήρι κατασκευών, στην αίθουσα του Συλλόγου (Κορυτσάς 33, Αιγάλεω).

Την Τετάρτη 30/12:

Στις 8 μ.μ., η Λαϊκή Επιτροπή Ηλιούπολης οργανώνει εκδήλωση αλληλεγγύης στα γραφεία της τοπικής Ενωσης ΕΒΕ (Μαβίλη και Ματσούκα).

Στο τετρασέλιδο Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία που εκτάκτως δημοσιεύεται στο σημερινό «Ριζοσπάστη», μπορείτε να διαβάσετε:

  • Ρεπορτάζ από τα χτεσινά συλλαλητήρια που κάλεσε το ΠΑΜΕ σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και σε άλλες πόλεις, ενάντια στο νομοσχέδιο με τα αντιλαϊκά προαπαιτούμενα της κυβέρνησης.
  • Ανταποκρίσεις από τις κινητοποιήσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη σε κλάδους και τόπους δουλειάς.
  • Σημαντικό αποτέλεσμα στις αρχαιρεσίες του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου Κρήτης: Ενισχυμένες οι ταξικές δυνάμεις, παρά την προσπάθεια της πλειοψηφίας να στήσει σκηνικό νοθείας.
ΕΡΓΑΤΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ
Εσπασε τα μούτρα της η συνδικαλιστική πλειοψηφία

Οργάνωσε νωρίτερα συνέδριο για να ενισχύσει τις θέσεις της και να εκλέξει έναν επιπλέον αντιπρόσωπο για τη ΓΣΕΕ, όμως οι εργαζόμενοι δυνάμωσαν τις ταξικές δυνάμεις

Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο στις 12 Νοέμβρη

Eurokinissi

Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Ηράκλειο στις 12 Νοέμβρη
Ηχηρή απάντηση - ράπισμα έδωσαν οι εργαζόμενοι στις δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (ΕΚΗ), ενισχύοντας τις ταξικές δυνάμεις σε ψήφους, ποσοστά, έδρες στο ΔΣ και αντιπροσώπους στη ΓΣΕΕ, στις αρχαιρεσίες που ολοκληρώθηκαν τη Δευτέρα.

Η πλειοψηφία της απελθούσας Διοίκησης του Εργατικού Κέντρου (πρώην δυνάμεις της ΠΑΣΚΕ σε συνεργασία με τη ΔΑΚΕ) προχώρησε έξι μήνες νωρίτερα από την προβλεπόμενη ημερομηνία στη σύγκληση του Συνεδρίου, με στόχο να «προλάβει» το Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Με τον ίδιο στόχο, όλο το προηγούμενο διάστημα «έδωσαν και πήραν» οι μεθοδεύσεις και τα φαινόμενα νοθείας, οι αυθαίρετοι αποκλεισμοί καταξιωμένων σωματείων με αναγνωρισμένη δράση και η ένταξη στη δύναμη του Εργατικού Κέντρου σωματείων - σφραγίδων. Φαινόμενα που κατήγγειλαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ ως μια προσπάθεια να στηθεί «φάμπρικα» κατασκευής αντιπροσώπων και διαμόρφωσης συσχετισμών στην τριτοβάθμια ομοσπονδία.

Την τελευταία λέξη, όμως, την είπαν οι εργαζόμενοι, που έδωσαν με την ψήφο τους στη ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) μία επιπλέον έδρα στο ΔΣ και έναν επιπλέον αντιπρόσωπο στο Συνέδριο της ΓΣΕΕ. Αξίζει να σημειωθεί πως οι μεθοδεύσεις δεν έλειψαν ούτε από την εκλογική διαδικασία. Οπως σχολιάζουν στελέχη της ΔΑΣ, η παράταξη «Ανεξάρτητη Αγωνιστική Κίνηση» δεν κατέθεσε ψηφοδέλτιο με υποψήφιους αντιπροσώπους για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ, ώστε να ενισχύσουν οι ψήφοι της τους υποψηφίους της πλειοψηφούσας παράταξης. Ακόμα κι έτσι όμως, η πλειοψηφία εξέλεξε τον ίδιο αριθμό αντιπροσώπων για το Συνέδριο της ΓΣΕΕ.

Θυμίζουμε ότι στα τέλη Νοέμβρη, λίγο πριν την πανεργατική απεργία, στις 3 Δεκέμβρη, και ενώ βρίσκονταν σε εξέλιξη οι μεθοδεύσεις από την πλευρά της πλειοψηφίας, η Γραμματεία Ηρακλείου του ΠΑΜΕ παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, για να αποκαλύψει και να καταγγείλει το σκηνικό νοθείας.

Οπως ειπώθηκε τότε, το συνέδριο που έστηνε η πλειοψηφία μοναδικό στόχο είχε να διατηρηθεί ο αρνητικός συσχετισμός στο ΕΚΗ και ο εργοδοτικός κυβερνητικός συνδικαλισμός να εκλέξει περισσότερους αντιπροσώπους, ενόψει Συνεδρίου της ΓΣΕΕ. Δηλαδή, με ευθύνη της πλειοψηφίας, το Εργατικό Κέντρο λειτουργεί σαν ένας μηχανισμός παραγωγής αντιπροσώπων, ώστε να φτιάχνονται οι συσχετισμοί που θέλει η εργοδοσία, να εμποδίζονται οι αγώνες, να χειραγωγούνται οι εργαζόμενοι στους τόπους δουλειάς.

Φυτώρια νόθων αντιπροσώπων

Παράγωγα αυτού του μηχανισμού είναι οι αντιπρόσωποι από μια σειρά σωματεία που συμμετείχαν στο συνέδριο, όπως:

  • Το σωματείο των καθαριστριών έκανε αρχαιρεσίες μόλις στα μέσα Νοέμβρη από το 2011, που είχε κάνει τελευταία φορά, επιστρατεύοντας τον εργολάβο καθαριότητας σε «Βενιζέλειο» Νοσοκομείο και ΠΑΓΝΗ για να «συνδράμει» το εκλογικό σώμα.
  • Στο διασπαστικό σωματείο των εμποροϋπαλλήλων ανατολικής Κρήτης ψήφισαν σύζυγοι προέδρων και γραμματέων, εργαζόμενοι - ψηφίσαντες σε άλλα σωματεία. Το σωματείο αυτό εγκρίθηκε από την πλειοψηφία του ΕΚΗ την επομένη των εκλογών του, χωρίς να πάρουν χαμπάρι οι εμποροϋπάλληλοι του Ηρακλείου, όπου δρα καταξιωμένο και αγωνιστικό σωματείο - μέλος του ΕΚΗ που καλύπτει τον κλάδο. Μάλιστα, σ' αυτό το νεοσυσταθέν σωματείο, η «δεξαμενή» των ψηφισάντων ήταν από τους ντελιβεράδες που θα ξαναψήφιζαν δυο μέρες μετά.
  • Το επιχειρησιακό σωματείο της «Ενωσης Ηρακλείου» με 80 εργαζόμενους έστειλε τρεις αντιπροσώπους στο Συνέδριο, όταν το μέτρο, για να εκλέξει κάποιο σωματείο έναν αντιπρόσωπο στο ΕΚΗ, είναι 50!
  • Μέλος της πλειοψηφίας του ΔΣ ΕΚΗ είχε ψηφίσει σε δύο σωματεία, δείχνοντας ότι είναι αδίστακτοι στον τρόπο που οργανώνουν τη νοθεία.
  • Τα σωματεία Ξενοδοχοϋπαλλήλων και Μαγείρων λειτουργούν ως συγκοινωνούντα δοχεία, με τις διπλοψηφίες να χτυπάνε «κόκκινο», όπως και στο Σωματείο Εργαζομένων της Ενωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου και στους Συνεταιριστικούς Υπάλληλους Ανατολικής Κρήτης. Το ίδιο συμβαίνει με τα περισσότερα σωματεία, αφού υπάρχει μηχανισμός μετακινούμενων ψηφοφόρων, για να διαμορφώνουν συσχετισμούς. Είναι οι άνθρωποι της εργοδοσίας στις γραμμές του εργατικού κινήματος, άνθρωποι «φαντομάδες», που εμφανίζονται μόνο για να ψηφίσουν, δεν έχουν σχέση με τα βάσανα και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η εργατική οικογένεια.
  • Την ίδια στιγμή, που η ανεργία τα τελευταία οκτώ χρόνια χτυπάει κόκκινο πανελλαδικά και στο νομό Ηρακλείου, την ώρα που δεκάδες σωματεία παλεύουν για την ύπαρξή τους, στο συνέδριο του ΕΚΗ ψήφισαν διαδοχικά 216 αντιπρόσωποι το 2007, 214 το 2010, 226 το 2013, ενώ το σώμα του πρόσφατου συνεδρίου κόντεψε τους 250 αντιπροσώπους!
  • Η πλειοψηφία του ΔΣ ΕΚΗ συνειδητά και παρά τις αλλεπάλληλες αιτήσεις δεν εγγράφει στη δύναμή του επί δυο χρόνια το Σωματείο Ιδιωτικών εκπαιδευτικών «Γαλάτεια Καζαντζάκη», παρόλο που είναι το μαζικό σωματείο στον κλάδο της ιδιωτικής εκπαίδευσης, παρόλο που η δράση του είναι γνωστή σε εργοδοσία και κυβερνήσεις.
  • Ενώ υπάρχουν δεκάδες σωματεία κλαδικά κι επιχειρησιακά που αλληλοκαλύπτουν ειδικότητες και κλάδους, με ευθύνη της πλειοψηφίας του ΔΣ του ΕΚΗ εξακολουθούν να πραγματοποιούνται αρχαιρεσίες με κοινό ψηφοδέλτιο για τα όργανα Διοίκησης ενός σωματείου και των αντιπροσώπων για τα συνέδρια σε ΕΚΗ και Ομοσπονδίες. Ετσι, η διπλοψηφία, η παραγωγή αντιπροσώπων και η αναπαραγωγή συσχετισμών πάνε σύννεφο!
Διαμαρτυρία στο υπουργείο Υγείας

Την αναπλήρωση των απωλειών που είχαν οι εργαζόμενοι όλα τα προηγούμενα χρόνια αντιπαρέθεσαν οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ Υγείας - Πρόνοιας στο νέο μισθολόγιο της κυβέρνησης, στη συνάντηση με τον αναπληρωτή υπουργό Υγείας, Π. Πολάκη, στο πλαίσιο της έκτακτης κινητοποίησης που οργάνωσαν η Ομοσπονδία και πρωτοβάθμια σωματεία στη δημόσια Υγεία και Πρόνοια ενάντια στο νέο μισθολόγιο - φτωχολόγιο. Οι δυνάμεις που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ κατέθεσαν υπόμνημα με την κριτική τους στο νέο μισθολόγιο, αλλά και τα αιτήματα του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος. «Δεν ανεχόμαστε να δίνει η κυβέρνηση πακέτα δισ. ευρώ και νέα προνόμια και φοροαπαλλαγές στους μεγαλοεπιχειρηματίες και τους τραπεζίτες, ενώ για τους ασθενείς, τα νοσοκομεία, τις υγειονομικές μονάδες και τους υγειονομικούς που "φτύνουν αίμα" να εξασφαλίζει φτώχεια και μιζέρια», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Επισήμαναν ακόμα ότι δεν θα δεχτούν την περικοπή του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας (70 - 150 ευρώ) που δρομολογείται μέχρι το 2017 και του επιδόματος παραμεθορίου. Ο Π. Πολάκης δεσμεύτηκε μόνο για τη διατήρηση του επιδόματος θέσης στα 250 ευρώ (σ.σ. για προϊσταμένους κ.λπ.) και ενώ στα λόγια αναγνώρισε το «δίκιο» των εργαζομένων, στην πράξη οι μισθοί θα μείνουν καθηλωμένοι και πετσοκομμένοι.

ΤΟ ΜΕΝΙΔΙΟΥ - ΦΥΛΗΣ ΤΟΥ ΚΚΕ
Εκθεση αρχειακού υλικού

Εκθεση αρχειακού υλικού της ΚΕ του ΚΚΕ, με θέμα «Πρώτα βήματα, πρώτες μάχες», θα διοργανωθεί στο Μενίδι, στις 17, 18 και 19 Δεκέμβρη, στην αίθουσα του ΠΟΚΕΝ (Φιλαδελφείας 205, Κόκκινος Μύλος). Η έκθεση ανακαλεί μνήμες από τα πρώτα βήματα της εμφάνισης της εργατικής τάξης, την περίοδο 1870 - 1935. Αναφέρεται στις πρώτες μάχες του εργατικού κινήματος, στην πορεία ωρίμανσής του, στη συνάντησή του με την κομμουνιστική επαναστατική ιδεολογία. Στο χώρο θα λειτουργεί και έκθεση βιβλίου. Τα εγκαίνια θα γίνουν αύριο, Πέμπτη 17/12, στις 8 μ.μ., ενώ την Παρασκευή 18/12, στις 8.30 μ.μ., θα πραγματοποιηθεί συναυλία - αφιέρωμα στο εργατικό τραγούδι με το μουσικό σύνολο «Ρωμιοσύνη». Ωρες λειτουργίας: 9.00 - 14.00 και 17.30 - 21.00. Τηλέφωνα επικοινωνίας για οργανωμένες επισκέψεις: 210.2449.788 και 6980.838.119.

Συνέλευση του ΕΚ Λάρισας

Την Κυριακή 17 Γενάρη, στις 8.30 π.μ., θα πραγματοποιηθεί η ετήσια απολογιστική Γενική Συνέλευση των αντιπροσώπων των σωματείων του Εργατικού Κέντρου Λάρισας, με θέματα: Απολογισμός δράσης της διοίκησης του ΕΚΛ για το 2015 και προγραμματισμός δράσης για το 2016. Οικονομικός απολογισμός 2015 και προϋπολογισμός 2016. Εκθεση Εξελεγκτικής Επιτροπής για την οικονομική διαχείριση του 2015. Συζήτηση και έγκριση ψηφισμάτων.

Ψήφισαν οι οικοδόμοι στην Κοζάνη

Με αυξημένη συμμετοχή και ενισχυμένη αντιπροσώπευση της «Ταξικής Ενότητας» (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ), της μόνης παράταξης που κατέβασε ψηφοδέλτιο, ολοκληρώθηκαν οι εκλογές του Συνδικάτου Οικοδόμων Κοζάνης. Ψήφισαν 280 (προηγουμένως 255) και βρέθηκε ένα άκυρο (5). Η «Ταξική Ενότητα» πήρε 279 ψήφους (είχε 250) και εξέλεξε 6 αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο (είχε 5) και 3 αντιπροσώπους για την Ομοσπονδία Οικοδόμων (είχε 3).

Απλήρωτοι σχολικοί τροχονόμοι στη Θεσσαλονίκη

Απλήρωτοι από τον Απρίλη παραμένουν οι σχολικοί τροχονόμοι του Δήμου Θεσσαλονίκης. Καταγγέλλουν τη διοίκηση του δήμου επειδή συνεχίζει τον εμπαιγμό σε βάρος τους. Οπως είπαν, για μια ακόμη φορά δεν τήρησε τις δεσμεύσεις της για καταβολή των δεδουλευμένων μέχρι τις 9 Δεκέμβρη.

Αντιπροσωπεία Κομμουνιστικών Κομμάτων στη συγκέντρωση

Στη χτεσινή συγκέντρωση στην Ομόνοια παραβρέθηκε πολυμελής αντιπροσωπεία της ΚΕ του ΚΚΕ με επικεφαλής τον ΓΓ της ΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα. Επίσης, παραβρέθηκαν ο Βίκτορ Τιούλκιν, Α' Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Εργατικού Κόμματος Ρωσίας, ο Αμάρ Μπαγκντάς, ΓΓ της ΚΕ του Συριακού Κομμουνιστικού Κόμματος, και ο Κεμάλ Οκουγιάν, Γραμματέας της ΚΕ του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας, που βρέθηκαν στην Αθήνα με αφορμή τη χτεσινή εκδήλωση της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ στο γήπεδο Σπόρτιγκ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Ο λαός και τα παιδιά μας μπορούν να ζήσουν καλύτερα

Σε δήλωση που έκανε από το χτεσινό συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σημείωσε: «Και τα σημερινά προαπαιτούμενα, που έχουν έρθει με νομοσχέδιο στη Βουλή, με διαδικασίες fast track, και αυτά που έρχονται τις επόμενες μέρες και κυρίως από το νέο χρόνο, δείχνουν το μοναδικό δρόμο που είναι υποχρεωμένος να βαδίσει ο λαός μας, το εργατικό - λαϊκό κίνημα, η νεολαία της πατρίδας μας, δηλαδή να αντισταθεί, να ξεσηκωθεί, να κάνει αγώνα συνεχή, διαρκείας, με αιτήματα ενάντια στη σαπίλα του συστήματος, ενάντια στην ΕΕ και τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν εδώ στην Ελλάδα, για να ανοίξει ο δρόμος έτσι ώστε να ζήσουν καλύτερα ο λαός μας και τα παιδιά μας».

ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ «ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια και τη μίζερη ζωή

Διαδηλώσεις χτες από σωματεία και φορείς του κινήματος σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και δεκάδες ακόμα πόλεις

Από το συλλαλητήριο στην Αθήνα
Από το συλλαλητήριο στην Αθήνα
Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε δεκάδες ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, νεολαία και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων διαδήλωσαν χτες ενάντια στα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» μέτρα, στις συγκεντρώσεις που οργάνωσαν συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι φορείς του κινήματος, ύστερα από κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά τις ημερομηνίες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου με τα «προαπαιτούμενα», οι ταξικές δυνάμεις έδειξαν ετοιμότητα στην οργάνωση της απάντησης των εργαζομένων, με τα συλλαλητήρια που έγιναν χτες, με τη συμμετοχή της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ.

Στην Αθήνα, η μαζική διαδήλωση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην Ομόνοια, όπου μίλησε ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου. Κυριάρχησαν συνθήματα ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, που σπρώχνει τα σπίτια του λαού στα χέρια των τραπεζιτών και των διαφόρων «funds», αλλά και ενάντια στα αντιασφαλιστικά - αντεργατικά μέτρα που παίρνουν σειρά μέσα στο Γενάρη και για τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να εξασφαλίσει συναίνεση και ανοχή.

Πορεία στο Σύνταγμα

Στην πορεία που ακολούθησε μπροστά μπήκε το πανό του ΠΑΜΕ που έγραφε: «Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια και τη μίζερη ζωή. Οργανώνουμε την αγωνιστική κλιμάκωση». Με συνθήματα όπως «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», «Εργάτη - νέε, το ΠΑΜΕ σε καλεί, σου κήρυξαν τον πόλεμο, πολέμα τους και εσύ», «Εργατιά μπροστά - τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», η πορεία κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα, όπου εκείνη την ώρα ολοκληρωνόταν η συζήτηση του αντιλαϊκού νομοσχεδίου.

Η πορεία κατευθύνεται στο Σύνταγμα
Η πορεία κατευθύνεται στο Σύνταγμα
Σε συνέχεια των δύο απεργιών που προηγήθηκαν το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη, αλλά και της πλούσιας αγωνιστικής δράσης που συνεχίζεται σε κλάδους και τόπους δουλειάς, οι ταξικές δυνάμεις προετοιμάζονται τώρα για νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία το Γενάρη, με αιχμή το Ασφαλιστικό.

Στον αντίποδα της χτεσινής μαζικής συγκέντρωσης των συνδικάτων στην Ομόνοια, το κάλεσμα που απηύθυναν η ΑΔΕΔΥ και άλλες δυνάμεις, για συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, κατέληξε σε μια ισχνή μάζωξη μερικών δεκάδων συνδικαλιστικών στελεχών.

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση έγινε στο Αγαλμα Βενιζέλου, με τη συμμετοχή Σωματείων, Λαϊκών Επιτροπών και Επιτροπών Αγώνα. Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Γιάννης Κουρμούλης, εκ μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι «η επίθεση στα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα των μισθωτών και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι ενιαία και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν είναι προσωρινή και για να αποκρουστεί χρειάζεται ένα ισχυρό, ταξικό πανεργατικό κίνημα». Ακολούθησε διαδήλωση στους δρόμους της πόλης.

Σε άλλες πόλεις

Στη Μακεδονία και τη Θράκη, συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν χτες σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Κιλκίς, Εδεσσα, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Καστοριά. Επίσης, πικετοφορίες έγιναν σε Βέροια και Νάουσα, ενώ μαζικές εξορμήσεις και πολύμορφες παρεμβάσεις έγιναν σε πολλές ακόμη πόλεις.

Μαζική ήταν η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Μαζική ήταν η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλία, κινητοποιήσεις έγιναν στη Λάρισα και τα Τρίκαλα. Στο Βόλο, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Αγίου Νικολάου, με το κεντρικό πανό να στέλνει το μήνυμα: «Οχι στην παράδοση των "κόκκινων" δανείων στις χρηματαγορές, στο νέο μισθολόγιο που μειώνει μισθούς, στο ξεπούλημα ΑΔΜΗΕ και δημόσιου πλούτου». Πικετοφορία έγινε στην Καρδίτσα.

Με αφετηρία την πλατεία Γεωργίου διαδήλωσαν εργαζόμενοι και σωματεία στην Πάτρα. Κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας έγινε το πρωί στην Καλαμάτα, από τη Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ, ενώ απόφαση συμμετοχής με τρίωρη στάση εργασίας πήρε και το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜ. Εξω από την Εθνική Τράπεζα μοιράστηκε προκήρυξη - κάλεσμα του ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους να σηκώσουν το ανάστημά τους και να κλιμακώσουν τον αγώνα με νέα απεργία το Γενάρη ενάντια στο νέο Ασφαλιστικό. Κινητοποίηση οργανώθηκε και στην Αρτα από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, στο Αγρίνιο και τα Γιάννενα.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΑ «ΠΕΝΤΑΜΗΝΑ»
Πάνω από 35.000 θα κάνουν Χριστούγεννα στην ανεργία

Νέες κινητοποιήσεις χτες σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και άλλες πόλεις

Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στην Αθήνα
Το δρόμο της ανεργίας παίρνουν από χτες οι χιλιάδες εργαζόμενοι που απασχολούνταν στους δήμους με το πρόγραμμα της «κοινωφελούς εργασίας». Το «πεντάμηνο» φτάνει στο τέλος του και 35.000 εργαζόμενοι θα κάνουν Χριστούγεννα στην ανεργία. Χτες το μεσημέρι, οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» και τους ΟΤΑ έκαναν συγκέντρωση έξω από το υπουργείο Εργασίας, διεκδικώντας μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Μιλώντας στη συγκέντρωση, ο Μάκης Τσελέντης, μέλος της διοίκησης του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, κατήγγειλε πως η κυβέρνηση, ενώ στέλνει στην ανεργία χιλιάδες «πενταμηνίτες», ετοιμάζει νέα φουρνιά υλοποίησης του προγράμματος της «κοινωφελούς εργασίας», αποδεικνύοντας πως η πολυδιαφημισμένη αντιμετώπιση της «ανθρωπιστικής κρίσης» ακολουθεί τη γνωστή συνταγή της ανακύκλωσης της ανεργίας.

«Δεν αποδεχόμαστε την ανεργία, δεν αποδεχόμαστε τους μισθούς εξαθλίωσης», τόνισε η Θάλεια Περπερίδου, εκ μέρους της Επιτροπής Αγώνα των Εργαζομένων στα «πεντάμηνα» του Συνδικάτου. Σχολίασε τη στάση κυβέρνησης και υπουργείου, που επικαλούνται «νομικό κώλυμα» και υποστηρίζουν πως «δεν μπορεί να γίνει τίποτα» για να έχουν και αύριο εργασία, την ίδια στιγμή που «με μια νομοθετική ρύθμιση θα μας πάρουν αύριο το σπίτι». «Δε σκύβουμε το κεφάλι. Θα ξαναβρεθούμε στο δρόμο, είτε ως εργαζόμενοι, είτε ως άνεργοι», τόνισε.

Από τη διαμαρτυρία στη Λάρισα
Από τη διαμαρτυρία στη Λάρισα
Παράσταση διαμαρτυρίας στο κεντρικό κατάστημα του ΟΑΕΔ πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι στα «πεντάμηνα» και στη Θεσσαλονίκη. Κατά τη διάρκεια της κινητοποίησης συναντήθηκαν με τον περιφερειακό διοικητή του ΟΑΕΔ μεταφέροντάς του τα αιτήματά τους.

Ανάλογη κινητοποίηση έγινε στην Πάτρα, στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Πελοποννήσου, με κάλεσμα του Συνδικάτου ΟΤΑ Νομού Αχαΐας και της Επιτροπής Αγώνα στα «πεντάμηνα», ενώ το Συνδικάτο ΟΤΑ Νομού Λάρισας οργάνωσε συγκέντρωση στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας. Συγκέντρωση στον ΟΑΕΔ της Πτολεμαΐδας έγινε και από την Επιτροπή Αγώνα Εορδαίας στα «πεντάμηνα».

Καμιά συναίνεση - κλιμακώνουμε με νέα απεργία το Γενάρη

Αποσπάσματα από την ομιλία του Παναγιώτη Κατάρα στη χτεσινή συγκέντρωση

«Λέμε όχι στο νομοσχέδιο που έφερε για ψήφιση η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη μορφή του "κατεπείγοντος" στη Βουλή, με τα προαπαιτούμενα που έρχονται να ικανοποιήσουν τις απαιτήσεις της ΕΕ, των δανειστών και της ντόπιας πλουτοκρατίας. Κανένας εργαζόμενος δεν πρέπει να ξεγελαστεί από το κάλεσμα για εθνική συναίνεση, εθνική ομοψυχία, πολιτική σταθερότητα.

Επιδιώκουν να επικρατήσει σιγή νεκροταφείου, για να διαλύσουν ό,τι έχει απομείνει από την Κοινωνική Ασφάλιση. Να εφαρμόσουν τους νόμους που ψήφισαν τα προηγούμενα χρόνια. Να φέρουν νέες περικοπές, να παραδώσουν τους εργαζόμενους στα νύχια των ασφαλιστικών εταιρειών και των μεγαλεμπόρων της Υγείας. Να απελευθερώσουν τις ομαδικές απολύσεις, να μειώσουν κι άλλο τους μισθούς, να φέρουν νέες απαγορεύσεις στη συνδικαλιστική δράση και τις απεργίες.

Εμείς απαντάμε: Καμία συναίνεση στη σφαγή των δικαιωμάτων μας! Οργανώνουμε την αγωνιστική κλιμάκωση χωρίς να χάσουμε λεπτό. Ολες οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα πρωτοβάθμια σωματεία, οι Ομοσπονδίες, τα Εργατικά Κέντρα, να πάρουν απόφαση για νέα απεργία το Γενάρη για το Ασφαλιστικό, να μην περάσουν οι σχεδιασμοί τους.

Με ένταση των συλλογικών διαδικασιών, με συζήτηση σε κάθε χώρο δουλειάς, συσκέψεις, Γενικές Συνελεύσεις, να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι γι' αυτά που έρχονται στο Ασφαλιστικό, στα Εργασιακά. Να μην περάσει η σιωπή και η συνενοχή στο έγκλημα που προετοιμάζουν. Να δυναμώσει η αλληλεγγύη, να στηριχθούν οι εργαζόμενοι που ξεκινούν τον αγώνα στους διάφορους κλάδους, στα εργοστάσια, ενάντια στις απολύσεις, την καταβολή των δεδουλευμένων, την επιθετικότητα της εργοδοσίας.

Θα βρεθούν και άλλες δυνάμεις που θα ανταποκριθούν, που θα σηκώσουν κεφάλι. Με συζήτηση σε κάθε σωματείο, σε κάθε εργοστάσιο και χώρο δουλειάς, να δυναμώσουμε την ενότητα, την οργάνωση, για να τους εμποδίσουμε και να προετοιμάσουμε τις δυνάμεις μας για την ανατροπή αυτής της πολιτικής, για την ανατροπή της βαρβαρότητας.

Κανένα όφελος δεν έχουμε εμείς οι εργαζόμενοι από την ανάπτυξη που ευαγγελίζονται. Ακόμα και αν κάποια στιγμή αυτή επιτευχθεί, η μεγάλη ανεργία θα παραμείνει, τίποτα δε θα επιστραφεί από τους μισθούς, την Κοινωνική Ασφάλιση και τα δικαιώματα που καταργούνται. Η καπιταλιστική ανάπτυξη προϋποθέτει πάμφθηνη εργασία, κατάργηση δικαιωμάτων και κατακτήσεων, άγρια εκμετάλλευση των εργαζομένων και των πλουτοπαραγωγικών πηγών. Σημαίνει περιπέτειες από τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, τις πολεμικές συγκρούσεις για το μοίρασμα του πετρελαίου, του φυσικού αερίου, το μοίρασμα του κόσμου.

Στο βωμό του κέρδους σήμερα θυσιάζονται χιλιάδες άνθρωποι, δημιουργούνται πρόσφυγες, παιδιά που πνίγονται καθημερινά, ενώ προσπαθούν να ξεφύγουν απ' τον πόλεμο, τους βομβαρδισμούς, την ανέχεια. Από τούτο το βήμα, καλούμε την εργατική τάξη να δυναμώσει έμπρακτα, με κάθε τρόπο την αλληλεγγύη στα ταξικά μας αδέλφια, τους πρόσφυγες, τους λαούς που είναι θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων.

Απαιτούμε καμία συμμετοχή και εμπλοκή της χώρας στο μακελειό στη Συρία και στην ευρύτερη περιοχή. Οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους δεν έχουν καμία δουλειά να χύσουν το αίμα τους για τα συμφέροντα των μονοπωλίων. Καμία ανοχή στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και τους ιμπεριαλιστικούς της συμμάχους, στην προπαγάνδα τους να εγκλωβίσουν και να τρομάξουν το λαό».

Νέα 48ωρη στις εργολαβίες του ΔΕΔΔΗΕ

Με νέα 48ωρη απεργία συνεχίζουν τον αγώνα τους σήμερα και αύριο οι εργαζόμενοι στις εργολαβίες της «ΤΟΞΟΤΗΣ ΑΕ» και «ΓΕΩΡΟΗ ΑΕ» στα έργα ΔΕΔΔΗΕ, διεκδικώντας δεδουλευμένα που τους οφείλονται ακόμα και για έξι μήνες. Οι απεργοί δηλώνουν πως δε θα γυρίσουν στη δουλειά αν δεν πληρωθούν. Οπως καταγγέλλει το Κλαδικό Συνδικάτο Ενέργειας, η εργοδοσία δεν τήρησε το χρονοδιάγραμμα αποπληρωμής δεδουλευμένων που είχε συμφωνηθεί, ενώ δε δίνει και συγκεκριμένη απάντηση για το πότε θα γίνουν οι πληρωμές. Στην απεργία συμμετέχουν οι εργαζόμενοι στα εργοτάξια της Αθήνας, του Πειραιά, της Κηφισιάς, της Καλλιθέας, του Περιστερίου και της Κορίνθου, με συμμετοχή που φτάνει το 100%. Παράλληλα, εργαζόμενοι και κλαδικό Συνδικάτο σχεδιάζουν παρέμβαση στο υπουργείο Εργασίας, την Πέμπτη.

Συμπλήρωσε ένα μήνα η απεργία στο «Ζούρα»

Από την περιφρούρηση της απεργίας σε επιχείρηση του ομίλου
Από την περιφρούρηση της απεργίας σε επιχείρηση του ομίλου
Για πάνω από ένα μήνα (ξεκίνησαν στις 14 Νοέμβρη) συνεχίζουν την απεργία τους οι εργαζόμενοι στις Πτηνοτροφικές Επιχειρήσεις συμφερόντων «Ζούρα», συσπειρωμένοι στο επιχειρησιακό τους Σωματείο. Με τον αγώνα τους απαιτούν να καταβληθούν τα δεδουλευμένα που τους οφείλει η εργοδοσία, να ανακληθούν οι απολύσεις, μέτρα Υγιεινής και Ασφάλειας στην εργασία, χορήγηση μέσων ατομικής προστασίας και υπογραφή επιχειρησιακής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας. Στο πλευρό τους βρίσκονται σταθερά και με διάφορους τρόπους οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ, το Σωματείο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας - Βοιωτίας, η Ομοσπονδία Εργαζομένων στο Γάλα - Τρόφιμα - Ποτά, δεκάδες ταξικά Σωματεία και Συνδικάτα.

Η τρομοκρατία δε θα περάσει στη «Forthnet»

Σε 5ωρη στάση εργασίας και σε νέα Γενική Συνέλευση του Σωματείου τους προχωρούν οι εργαζόμενοι της «Forthnet» αύριο Πέμπτη. Την ίδια μέρα καλούν τους εργαζόμενους του κλάδου των Τηλεπικοινωνιών σε παγκινητοποίηση και παράσταση διαμαρτυρίας στις 4 μ.μ. στο κτίριο της «Forthnet» στον Ταύρο. Αιχμή της κινητοποίησης είναι η άμεση επαναπρόσληψη των απολυμένων επινοικιαζόμενων εργαζομένων, μεταξύ αυτών και τρία εκλεγμένα μέλη της διοίκησης του επιχειρησιακού Σωματείου.

Προφανής στόχος είναι η τρομοκράτηση συνολικά των εργαζομένων και η ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, καθώς η εργοδοσία προχώρησε και σε αγωγή ενάντια στο Σωματείο, επειδή εγγράφει ως μέλη του επινοικιαζόμενους εργαζόμενους!

Τον αγώνα στη «Forthnet» στηρίζει το κλαδικό Συνδικάτο των Τηλεπικοινωνιών, το ΣΕΤΗΠ, καλώντας όλους τους εργαζόμενους του κλάδου να δώσουν μαχητική απάντηση στις προσπάθειες της εργοδοσίας να επιτεθεί στο σωματείο και να διασπάσει τους εργαζόμενους. Παράλληλα, προχώρησε σε καταγγελία στην Επιθεώρηση Εργασίας, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο όμιλος «NOVA - Forthnet» παίζει ρόλο «λαγού» στην προσπάθεια της εργοδοσίας στον κλάδο να καταστείλει αντιδράσεις και να περιορίσει την οργανωμένη παρέμβαση των συνδικάτων.

Δίκες συνδικαλιστών

Αύριο δικάζονται στη Λάρισα, μετά από μήνυση της εργοδοσίας της «Πράκτικερ», ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου, Τάσος Τσιαπλές, ο πρώην αντιπρόεδρος του ΕΚΛ, Θανάσης Βάιος και τέσσερις συνδικαλιστές του Σωματείου Εργαζομένων στην «Πράκτικερ», επειδή συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση έξω από το πολυκατάστημα, στις 3 Νοέμβρη 2013, στο πλαίσιο πανελλαδικής απεργίας των εμποροϋπαλλήλων, ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας. Αύριο, επίσης, στη Λάρισα δικάζονται ο πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού (ΕΟΑΣΛ), Ρίζος Μαρούδας, ο πρόεδρος του Μορφωτικού Συλλόγου Τσαριτσάνης, Χάρης Νούσιας και δέκα αγροτοκτηνοτρόφοι της περιοχής, κατηγορούμενοι για τη συμμετοχή τους στο μπλόκο της Μελούνας του 2013. Σε συγκέντρωση συμπαράστασης στα δικαστήρια, στις 10 π.μ., καλούν η ΕΟΑΣΛ, οι Αγροτοκτηνοτροφικοί Σύλλογοι της επαρχίας Ελασσόνας και ο Μορφωτικός Σύλλογος Τσαριτσάνης. Για το χώρο της συγκέντρωσης θα αναχωρήσει λεωφορείο, στις 9.15 π.μ. από την πλατεία της Ελασσόνας και στις 9.30 π.μ. από την πλατεία της Τσαριτσάνης.

ΠΑΝΕΡΓΑΤΙΚΟ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΟ ΜΕΤΩΠΟ
Περιοδεία στην επίγεια εξυπηρέτηση του «Ελ. Βενιζέλος»

Η συγχώνευση δύο εταιρειών έφερε νέες απολύσεις, ενώ κλιμακώνονται η εντατικοποίηση της δουλειάς και η εργοδοτική τρομοκρατία

Στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στον τομέα των αερομεταφορών, οι εργαζόμενοι πληρώνουν τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις επιχειρήσεις (φωτ. αρχείου)

Key Publishing 2004

Στο πλαίσιο των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στον τομέα των αερομεταφορών, οι εργαζόμενοι πληρώνουν τους ανταγωνισμούς ανάμεσα στις επιχειρήσεις (φωτ. αρχείου)
Περιοδεία στις εγκαταστάσεις επίγειας εξυπηρέτησης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος» πραγματοποίησε χτες αντιπροσωπεία του ΠΑΜΕ, με επικεφαλής τον Βάλσαμο Συρίγο, πρόεδρο του Εργατικού Κέντρου Λαυρίου. Αφορμή αποτέλεσαν οι νέες απολύσεις που γίνονται σε μια από τις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης, την «Skyserv ΑΕ», η οποία εξαγοράστηκε πριν από λίγες μέρες από την «Swissport Aviareps Hellas SA» έναντι 18 εκατ. ευρώ.

Στο αεροδρόμιο δραστηριοποιείται μια ακόμα εταιρεία επίγειας εξυπηρέτησης, η «Goldair Handling». Σε κάθε περίπτωση, από τις εξελίξεις επιβεβαιώνεται ότι οι ανακατατάξεις μεταξύ επιχειρηματικών ομίλων, για να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητά τους στο πλαίσιο των συνολικότερων καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων και στον τομέα των αερομεταφορών, καταλήγουν πάντα σε βάρος των εργαζομένων.

Στην περιοδεία, πέρα από τις απολύσεις, αναδείχτηκαν επίσης ζητήματα όπως οι συνθήκες εργασίας, το χτύπημα δικαιωμάτων, η εντατικοποίηση της δουλειάς και ο εργοδοτικός εκφοβισμός. Στις συζητήσεις με τους εργαζόμενους, από το κλιμάκιο του ΠΑΜΕ τονίστηκε η ανάγκη να υπάρξει οργανωμένη απάντηση στις απολύσεις και στην εργοδοτική τρομοκρατία, να ξεσκεπαστούν και να καταλογιστούν οι ευθύνες παλιού και νέου κυβερνητικού - εργοδοτικού συνδικαλισμού, που διευκόλυνε με τη στάση του και την αδράνεια τους αντεργατικούς σχεδιασμούς.

Τονίστηκε, ακόμα, ότι οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πρέπει να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους, ότι το σωματείο είναι οι ίδιοι και θα πρέπει μέσα από Γενικές Συνελεύσεις να οργανώσουν αγωνιστικές αντιδράσεις, να δείξουν αλληλεγγύη και να συντονίσουν τη δράση τους.

Σημειώθηκε, επίσης, ότι η επίθεση που δέχονται οι εργαζόμενοι είναι απόρροια της γενικότερης αντιλαϊκής πολιτικής που εφαρμόζει σήμερα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, την οποία προσπαθεί να κρύψει κάτω από τα πανηγύρια για τις αφίξεις τουριστών που ξεπερνούν τα 20 εκατ. σε μια σεζόν. Αναφέρθηκαν, ακόμα, στην ένταση της αντεργατικής επίθεσης που αναμένεται να προκύψει στον κλάδο, ύστερα από τις παραχωρήσεις στο κεφάλαιο των 14 περιφερειακών αεροδρομίων.

Στην περιοδεία μοιράστηκε η ανακοίνωση της παράταξης της ΔΑΣ (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στην Ομοσπονδία Προσωπικού Αεροπορικών Μεταφορών (ΟΠΑΜ), όπου καταγγέλλονται οι απολύσεις και καλείται το ΔΣ της Ομοσπονδίας να συγκληθεί άμεσα, με ανοιχτή συνεδρίαση για τους εργαζόμενους και να πάρει αγωνιστικές πρωτοβουλίες. Τέλος, Ερώτηση για το θέμα των απολύσεων και τα άλλα ζητήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους στις εταιρείες επίγειας εξυπηρέτησης στο «Ελ. Βενιζέλος» κατέθεσε το ΚΚΕ.

ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΣΤΗΝ «ΑΝΑΚΥΚΛΩΣΗ»
«Συμπαράσταση» στα λόγια από τις δημοτικές αρχές

Στις πύλες του εργοστασίου της «Ανακύκλωσης» στο Ηράκλειο συνεχίζουν να βρίσκονται οι εργαζόμενοι, 46 μέρες μετά τις άδικες απολύσεις και την έναρξη των κινητοποιήσεών τους, διεκδικώντας να επιστρέψουν στη δουλειά με τους ίδιους όρους. Χτες το μεσημέρι έγινε συνάντηση με αντιδημάρχους όλων των εμπλεκόμενων δήμων (Ηρακλείου, Μαλεβιζίου και Αρχανών - Αστερουσίων), μετά από αίτημα της Ενωσης Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ηρακλείου και της Σωματειακής Επιτροπής στην «Ανακύκλωση». Οι εκπρόσωποι των δήμων αναγνώρισαν στα λόγια το δίκιο των εργαζομένων, δήλωσαν όμως ανήμποροι να πιέσουν τον εργολάβο. Υπενθυμίζουμε ότι στις προθέσεις της εταιρείας που ανέλαβε το έργο («Waste Solutions») είναι η απόλυση των 40 εργαζομένων και η αντικατάστασή τους με άλλους, με μισθούς των 600 ευρώ και απλό ένσημο, παρά τη βαριά και ανθυγιεινή εργασία τους. «Εχουμε ξεκαθαρίσει ότι δε θα κάνουμε βήμα πίσω από τη διεκδίκηση για δουλειά με δικαιώματα, απέναντι σε μια εταιρεία που με τις πλάτες κάποιων νομίζει πως μπορεί να κάνει ό,τι θέλει με τις ζωές 40 εργαζομένων αλλά και με την περιουσία του δήμου», τονίζουν οι εργαζόμενοι σε ανακοίνωση της Σωματειακής τους Επιτροπής.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ