Τετάρτη 16 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 12
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
ΣΥΛΛΑΛΗΤΗΡΙΑ ΤΟΥ ΠΑΜΕ ΕΝΑΝΤΙΑ ΣΤΑ «ΠΡΟΑΠΑΙΤΟΥΜΕΝΑ» ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ
Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια και τη μίζερη ζωή

Διαδηλώσεις χτες από σωματεία και φορείς του κινήματος σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη και δεκάδες ακόμα πόλεις

Από το συλλαλητήριο στην Αθήνα
Από το συλλαλητήριο στην Αθήνα
Στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη και σε δεκάδες ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα, εργαζόμενοι, αυτοαπασχολούμενοι, μικρομεσαίοι αγρότες, νεολαία και γυναίκες των λαϊκών στρωμάτων διαδήλωσαν χτες ενάντια στα αντιλαϊκά «προαπαιτούμενα» μέτρα, στις συγκεντρώσεις που οργάνωσαν συνδικαλιστικές οργανώσεις και άλλοι φορείς του κινήματος, ύστερα από κάλεσμα του ΠΑΜΕ.

Παρά το γεγονός ότι η κυβέρνηση ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά τις ημερομηνίες συζήτησης και ψήφισης του νομοσχεδίου με τα «προαπαιτούμενα», οι ταξικές δυνάμεις έδειξαν ετοιμότητα στην οργάνωση της απάντησης των εργαζομένων, με τα συλλαλητήρια που έγιναν χτες, με τη συμμετοχή της ΠΑΣΕΒΕ, της ΟΓΕ και του ΜΑΣ.

Στην Αθήνα, η μαζική διαδήλωση ξεκίνησε με συγκέντρωση στην Ομόνοια, όπου μίλησε ο Παναγιώτης Κατάρας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τύπου και Χάρτου. Κυριάρχησαν συνθήματα ενάντια στα μέτρα της κυβέρνησης, που σπρώχνει τα σπίτια του λαού στα χέρια των τραπεζιτών και των διαφόρων «funds», αλλά και ενάντια στα αντιασφαλιστικά - αντεργατικά μέτρα που παίρνουν σειρά μέσα στο Γενάρη και για τα οποία η κυβέρνηση επιχειρεί να εξασφαλίσει συναίνεση και ανοχή.

Πορεία στο Σύνταγμα

Στην πορεία που ακολούθησε μπροστά μπήκε το πανό του ΠΑΜΕ που έγραφε: «Κανένας συμβιβασμός με τη φτώχεια και τη μίζερη ζωή. Οργανώνουμε την αγωνιστική κλιμάκωση». Με συνθήματα όπως «Κανένα σπίτι στα χέρια τραπεζίτη», «Εργάτη - νέε, το ΠΑΜΕ σε καλεί, σου κήρυξαν τον πόλεμο, πολέμα τους και εσύ», «Εργατιά μπροστά - τώρα μια γροθιά, γκρέμισε μνημόνια και αφεντικά», «Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», η πορεία κατευθύνθηκε προς το Σύνταγμα, όπου εκείνη την ώρα ολοκληρωνόταν η συζήτηση του αντιλαϊκού νομοσχεδίου.

Η πορεία κατευθύνεται στο Σύνταγμα
Η πορεία κατευθύνεται στο Σύνταγμα
Σε συνέχεια των δύο απεργιών που προηγήθηκαν το Νοέμβρη και το Δεκέμβρη, αλλά και της πλούσιας αγωνιστικής δράσης που συνεχίζεται σε κλάδους και τόπους δουλειάς, οι ταξικές δυνάμεις προετοιμάζονται τώρα για νέα πανελλαδική πανεργατική απεργία το Γενάρη, με αιχμή το Ασφαλιστικό.

Στον αντίποδα της χτεσινής μαζικής συγκέντρωσης των συνδικάτων στην Ομόνοια, το κάλεσμα που απηύθυναν η ΑΔΕΔΥ και άλλες δυνάμεις, για συγκέντρωση στην πλατεία Κλαυθμώνος, κατέληξε σε μια ισχνή μάζωξη μερικών δεκάδων συνδικαλιστικών στελεχών.

Στη Θεσσαλονίκη, η συγκέντρωση έγινε στο Αγαλμα Βενιζέλου, με τη συμμετοχή Σωματείων, Λαϊκών Επιτροπών και Επιτροπών Αγώνα. Από το βήμα της συγκέντρωσης ο Γιάννης Κουρμούλης, εκ μέρους της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ, τόνισε ανάμεσα σε άλλα ότι «η επίθεση στα εργασιακά - ασφαλιστικά δικαιώματα των μισθωτών και του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα είναι ενιαία και ως τέτοια θα πρέπει να αντιμετωπίζεται. Δεν είναι προσωρινή και για να αποκρουστεί χρειάζεται ένα ισχυρό, ταξικό πανεργατικό κίνημα». Ακολούθησε διαδήλωση στους δρόμους της πόλης.

Σε άλλες πόλεις

Στη Μακεδονία και τη Θράκη, συγκεντρώσεις και πορείες έγιναν χτες σε Αλεξανδρούπολη, Ξάνθη, Καβάλα, Σέρρες, Κιλκίς, Εδεσσα, Γιαννιτσά, Κατερίνη, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα και Καστοριά. Επίσης, πικετοφορίες έγιναν σε Βέροια και Νάουσα, ενώ μαζικές εξορμήσεις και πολύμορφες παρεμβάσεις έγιναν σε πολλές ακόμη πόλεις.

Μαζική ήταν η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη

MotionTeam

Μαζική ήταν η συγκέντρωση στη Θεσσαλονίκη
Στη Θεσσαλία, κινητοποιήσεις έγιναν στη Λάρισα και τα Τρίκαλα. Στο Βόλο, η συγκέντρωση έγινε στην πλατεία Αγίου Νικολάου, με το κεντρικό πανό να στέλνει το μήνυμα: «Οχι στην παράδοση των "κόκκινων" δανείων στις χρηματαγορές, στο νέο μισθολόγιο που μειώνει μισθούς, στο ξεπούλημα ΑΔΜΗΕ και δημόσιου πλούτου». Πικετοφορία έγινε στην Καρδίτσα.

Με αφετηρία την πλατεία Γεωργίου διαδήλωσαν εργαζόμενοι και σωματεία στην Πάτρα. Κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας έγινε το πρωί στην Καλαμάτα, από τη Γραμματεία Μεσσηνίας του ΠΑΜΕ, ενώ απόφαση συμμετοχής με τρίωρη στάση εργασίας πήρε και το Σωματείο Εργαζομένων στη ΔΕΥΑΜ. Εξω από την Εθνική Τράπεζα μοιράστηκε προκήρυξη - κάλεσμα του ΠΑΜΕ στους εργαζόμενους να σηκώσουν το ανάστημά τους και να κλιμακώσουν τον αγώνα με νέα απεργία το Γενάρη ενάντια στο νέο Ασφαλιστικό. Κινητοποίηση οργανώθηκε και στην Αρτα από το Εργατικό Κέντρο της πόλης, στο Αγρίνιο και τα Γιάννενα.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org