Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ ΓΙΑ ΑΓΡΟΤΙΚΟ ΤΟΜΕΑ
Χρήμα και σχέδιο για παραπέρα καπιταλιστικοποίηση

Σε διεθνές συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη μίλησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης

Η παραπέρα καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής παραγωγής, μέσω της χρηματοδότησης και πολύμορφης στήριξης παλιών και νέων επιχειρήσεων που θα καλλιεργούν, θα μεταποιούν και θα εμπορεύονται αγροτικά προϊόντα, βρίσκεται στην προτεραιότητα της κυβέρνησης. Αυτό επιβεβαίωσε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, μιλώντας σε διεθνές συνέδριο του Economist στη Θεσσαλονίκη.

Ανάμεσα σε άλλα, ανήγγειλε ότι μέσα στις επόμενες μέρες θα πάρει το δρόμο για τη Βουλή το νομοσχέδιο του υπουργείου για το «συνεργατισμό», δηλαδή «την οργάνωση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα σε ισχυρές ομάδες παραγωγών», όπως εξήγησε, αλλά και τη δημιουργία διεπαγγελματικών οργανώσεων. Φιλοδοξία της κυβέρνησης είναι να λειτουργήσουν αυτά τα σχήματα σαν καθετοποιημένες επιχειρήσεις, που θα διεκδικούν θέση και ρόλο στην εγχώρια και στη διεθνή αγορά.

Μάλιστα, όπως είπε ο υπουργός, μέσα από συνέργειες που προωθούνται, «δημιουργούνται εκείνα τα εργαλεία που θα προσδώσουν περαιτέρω προστιθέμενη αξία στα ελληνικά αγροτικά προϊόντα».

Για να το πετύχουν αυτό, κυβέρνηση και ΕΕ δε λυπούνται κόπο και χρήμα. Ετσι, προβλέπεται η δημιουργία συμβουλευτικών δομών για την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα (125 εκατ. ευρώ για προγράμματα εκπαίδευσης και κατάρτισης), ώστε ένα μέρος των αγροτών να μετεξελιχθούν σε επιχειρηματίες και να πρωταγωνιστήσουν «στην ανάκαμψη της εθνικής οικονομίας», όπως είπε ο Β. Αποστόλου.

Ανέφερε, ακόμη, ότι προβλέπεται η διάθεση 95 εκατ. ευρώ «για την προώθηση της συνεργασίας και δικτύωσης στον πρωτογενή τομέα μέσω επιχειρησιακών ομάδων», ενώ ποσό ύψους 27 εκατ. ευρώ αναμένεται να δοθεί για την οργάνωση των παραγωγών, με κάλυψη στο 100% των λειτουργικών τους εξόδων. Πέραν όλων των άλλων, τέτοιες στοχευμένες παρεμβάσεις έχουν σκοπό και να απομακρύνουν τους μικρομεσαίους αγρότες από το συνεπές αγροτικό κίνημα, που παλεύει για να εμποδίσει τα μέτρα αφανισμού χιλιάδων αγροτικών νοικοκυριών.

Στρώνοντας το έδαφος για αναδιανομή των επιδοτήσεων/ενισχύσεων υπέρ των ισχυρότερων, όπως προβλέπεται από την ΚΑΠ, είπε ότι η Ελλάδα υπήρξε πρωταθλητής στην κακή διαχείριση των μεγάλων ενισχύσεων και πως «ήρθε ο καιρός να διαχειριζόμαστε σωστά τις επιδοτήσεις». Τέλος, είπε ότι την τρέχουσα περίοδο «πρέπει να γίνουν όσα δεν έγιναν τα τελευταία 20 χρόνια» και στην προσπάθεια αυτή, «εργαλείο» θα είναι το ΕΣΠΑ 2014-2020 και οι κοινοτικοί πόροι των 4,7 δισ. ευρώ που θα επενδυθούν στον αγροτικό τομέα.

Ο αναπληρωτής υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάρκος Μπόλαρης, αναφέρθηκε στο στόχο σύνδεσης παραγωγής, μεταποίησης και έρευνας - καινοτομίας και επίσης στην προώθηση των «συνεργιών».

Στην ίδια κατεύθυνση ήταν και η τοποθέτηση του προέδρου του Συνδέσμου Βιομηχάνων Βόρειας Ελλάδος, ο οποίος συνέδεσε την παραγωγή στο χωράφι με τη μεταποίηση και την αξιοποίηση της έρευνας για τη δημιουργία «καινοτόμων προϊόντων».

Οπως είπε, πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα θα υπάρξει με τη σύνδεση αγροτικής και βιομηχανικής πολιτικής, με την αξιοποίηση της «γεωργίας ακριβείας» (καλλιέργεια με τη χρήση υψηλής τεχνολογίας και σύνθετου δικτύου πληροφόρησης για παραμέτρους της παραγωγής) και της συμβολαιακής, επίσης, με την ανάπτυξη των agrologistics (διακίνηση αγροτικών προϊόντων), με την παραγωγή ειδικών κατηγοριών τροφίμων, με διεθνή προβολή των ελληνικών προϊόντων και με οριζόντια μέτρα αναβάθμισης της αγροτικής παραγωγής, αλλά και σύνδεσής της με κλάδους που εμπορικά προωθούν τα προϊόντα, όπως είναι η βιομηχανία συσκευασίας.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org