Τετάρτη 9 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΔΗΜΟΣΙΟΙ ΥΠΑΛΛΗΛΟΙ
Θα πέσει ξανά «τσεκούρι» με το νέο μισθολόγιο

Περιλαμβάνεται στο δεύτερο γύρο των προαπαιτούμενων, αλλά η ΑΔΕΔΥ αρνείται να κηρύξει απεργία τη μέρα ψήφισής τους στη Βουλή

Το νέο μισθολόγιο των δημοσίων υπαλλήλων, με το οποίο η κυβέρνηση προωθεί ακόμα μεγαλύτερες μειώσεις στους ήδη πετσοκομμένους μισθούς, περιλαμβάνεται στη δεύτερη δόση των προαπαιτούμενων που έρχεται άμεσα στη Βουλή. Σημειώνουμε ότι με τον κρατικό προϋπολογισμό του 2016 που ψηφίστηκε πρόσφατα, προβλέπεται μείωση των μισθολογικών δαπανών κατά 18,3 εκατ. ευρώ, ενώ τόσο το μεσοπρόθεσμο του 2015 όσο και το 3ο μνημόνιο ρητά αναφέρονται σε παραπέρα μείωση του «μισθολογικού κόστους» στο Δημόσιο.

Το νέο μισθολόγιο που ετοιμάζεται, οδηγεί αυτόματα σε ονομαστική μείωση των αποδοχών, καθώς ένα από τα μέτρα που προβλέπονται, είναι η χορήγηση του μισθολογικού κλιμακίου κάθε τρία χρόνια αντί για δύο που ήταν μέχρι τώρα, για τις κατηγορίες Υποχρεωτικής Εκπαίδευσης και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Επιπλέον, η σύνδεση του νέου μισθολογίου με το νέο Ασφαλιστικό, η αύξηση των εισφορών των εργαζομένων (6,67%) για παροχές Υγείας - Ασφάλιση, η κατάργηση των ΒΑΕ σε κάποιες κατηγορίες εργαζομένων (επίδομα 150 ευρώ), θα οδηγήσει επίσης απευθείας σε ονομαστική μείωση των μισθών.

Με βάση τα παραπάνω, στη χτεσινή συνεδρίαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΑΔΕΔΥ, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ στο Δημόσιο πρότειναν να αποφασιστεί 24ωρη απεργία τη μέρα που θα έρθουν τα προαπαιτούμενα και το νέο μισθολόγιο για ψήφιση στη Βουλή. Ωστόσο, η πλειοψηφία της Εκτελεστικής αρνήθηκε την απεργιακή κινητοποίηση, παρά το γεγονός ότι υπήρχε και ανάλογη απόφαση από το Γενικό Συμβούλιο της ΑΔΕΔΥ.

Μετά από αυτή την εξέλιξη, οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ καλούν «τα πρωτοβάθμια σωματεία, όλους τους εργαζόμενους στο δημόσιο τομέα να βγάλουν τα συμπεράσματά τους, να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Μέσα από Γενικές Συνελεύσεις, ενημερώσεις, συζητήσεις σε κάθε τόπο δουλειάς, αγωνιστικές πρωτοβουλίες και δράσεις, να κλιμακώσουν την πάλη τους, να αποτρέψουν τη νέα αντιλαϊκή επίθεση σε βάρος τους».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org