Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΟ - ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ
Συνδρομή της ΕΕ στη νομιμοποίηση των ανατροπών

Κοινή συνεδρίαση χτες αντιπροσωπείας της ελληνικής Βουλής και της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων του Ευρωκοινοβουλίου

Από παλιότερη κινητοποίηση συνδικάτων της Αθήνας

Eurokinissi

Από παλιότερη κινητοποίηση συνδικάτων της Αθήνας
Η προώθηση μέτρων που διαλύουν παραπέρα τα εργασιακά και κοινωνικοασφαλιστικά δικαιώματα στην Ελλάδα και συνολικά στην ΕΕ, για την υποβοήθηση της καπιταλιστικής ανάκαμψης, με όσο γίνεται λιγότερες αντιδράσεις από τους εργαζόμενους, βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης της διακομματικής αντιπροσωπείας των Επιτροπών Κοινωνικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής, με αντιπροσωπεία της Επιτροπής Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων (EMPL) του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ).

Είναι χαρακτηριστικά τα όσα είπε ο Φραντς Τόμας Χέντελ, πρόεδρος της Επιτροπής Απασχόλησης του ΕΚ και πρώην συνδικαλιστής της Γερμανίας στον κλάδο του Μετάλλου: «Το πιο σημαντικό για το μέλλον της Ελλάδας είναι ο κοινωνικός διάλογος», ανέφερε και μιλώντας ειδικά για το Ασφαλιστικό, σημείωσε: «Είναι αδύνατον να αλλάξει κανείς το συνταξιοδοτικό εν μια νυκτί. Είναι πρόκληση και θέλει συζήτηση με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς».

Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας του Λουξεμβούργου πρότεινε την «ενίσχυση των επενδύσεων» σαν το «φάρμακο» που θα καταπολεμήσει την ανεργία, κυρίως των νέων, κρύβοντας ότι η μείωση αυτή είναι οριακή ακόμα και σε οικονομίες που καταγράφουν ρυθμούς ανάκαμψης, ενώ κουβέντα δεν είπε ότι κι εκείνοι που βρίσκουν δουλειά αμείβονται με μισθούς πείνας και δουλεύουν σε συνθήκες διευρυμένης ελαστικοποίησης.

Το νου στο «διάλογο»...

Ο υπουργός Εργασίας της Ελλάδας, Γ. Κατρούγκαλος, προσπάθησε να θολώσει τα νερά για το στρατηγικό χαρακτήρα των ανατροπών που προωθεί η κυβέρνηση για λογαριασμό του κεφαλαίου, λέγοντας ότι «οι πολιτικές της λιτότητας που εφαρμόζονται τα τελευταία χρόνια, συνιστούν στην πραγματικότητα μια αναχώρηση από τις θεμελιώδεις καταστατικές αρχές του ευρωπαϊκού κοινωνικού μοντέλου». Κατά τα άλλα, ανακοίνωσε ότι εισηγήθηκε να γίνει σήμερα συνεδρίαση στην ΟΚΕ, προκειμένου ο ίδιος να παρουσιάσει τις θέσεις της κυβέρνησης για το Ασφαλιστικό, στο πλαίσιο του «κοινωνικού διαλόγου», που προωθεί η κυβέρνηση, για να περάσει με συναίνεση τα βάρβαρα μέτρα.

Από τη ΝΔ, ο Γ. Βρούτσης αναφέρθηκε στις «επιτυχημένες μεταρρυθμίσεις» της κυβέρνησής του και δήλωσε ευχαριστημένος, επειδή «είδε» ότι αυτές συνεχίζονται από τη νέα κυβέρνηση. Από τη Χρυσή Αυγή, ο Ν. Κουκούτσης διαμαρτυρήθηκε, γιατί «η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη έχει καταντήσει πλέον ανέκδοτο». Από το ΠΑΣΟΚ, τέλος, η Ευ. Χριστοφιλοπούλου, αναφερόμενη στο Ασφαλιστικό, διαπίστωσε ότι «η ελληνική κοινωνία έχει ζήσει ήδη περικοπές συντάξεων και είναι πάρα πολύ δύσκολο να επισυμβεί χωρίς να έχουμε κοινωνικές εκρήξεις»...

Η «βέλτιστη πρακτική» αφορά το κεφάλαιο

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης επισήμανε: «Επειδή, ο κ. Χέντελ που μίλησε, ήταν και συνδικαλιστής, ξέρει πολύ καλά ότι τα "minijobs" για παράδειγμα, που στη Γερμανία είναι "βέλτιστη πρακτική" για τους μονοπωλιακούς ομίλους, ενισχύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρηματικών ομίλων. Αρα, λοιπόν, αυτό, δεν μπορεί να θεωρείται "βέλτιστη πρακτική" από κανέναν εργαζόμενο. Τα "συμβόλαια μηδενικού χρόνου" στην Αγγλία είναι "βέλτιστη πρακτική" για τους μονοπωλιακούς της ομίλους, δεν μπορεί όμως να θεωρείται "βέλτιστη πρακτική" από την εργατική τάξη και τα λαϊκά στρώματα».

Πρόσθεσε ότι η εργατική τάξη στην Ελλάδα δεν μπορεί να αποδεχτεί το σφαγιασμό της «και γι' αυτό και απεργεί στις 3 Δεκέμβρη και γι' αυτό και κινητοποιείται. Οι εργαζόμενοι δεν μπορούν να αποδεχτούν να επιδεινώνεται η ζωή της λαϊκής οικογένειας, των παιδιών τους. Αυτός ο δρόμος ανάπτυξης είναι η αιτία των προβλημάτων του λαού μας. Οι μονοπωλιακοί όμιλοι που ισχυροποιούνται δεν μπορούν να εξασφαλίσουν ούτε δουλειά, ούτε μισθό ικανοποιητικό, ούτε εργασιακές σχέσεις με σταθερή δουλειά για τους εργαζόμενους. Γι' αυτό, το ΚΚΕ θεωρεί ότι άλλος δρόμος ανάπτυξης πρέπει να ακολουθηθεί και να διεκδικηθεί από το λαό μας, αυτός που θα του διασφαλίζει ότι ο πλούτος που παράγεται, θα γυρίζει σε αυτόν».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ