Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ

Στο σημερινό 4σέλιδο «ΝΕΟΛΑΙΑ» μπορούμε να βρούμε:

  • Ανακοίνωση της ΚΝΕ για την Κοινωνική Ασφάλιση, την επίθεση της κυβέρνησης και τις συνέπειες στη νεολαία.
  • Ρεπορτάζ από την εκδήλωση του ΚΚΕ και της ΚΝΕ για τον Αθλητισμό, την περασμένη Κυριακή, στην Καισαριανή.
  • Η Διημερίδα για τον κομμουνιστή ποιητή Γ. Ρίτσο από την Οργάνωση Φιλοσοφικής Αθήνας της ΚΝΕ.
  • Τα θέματα του 3ου Πανελλαδικού Διαγωνισμού Συλλογικής Ερευνητικής Εργασίας της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» για μαθητές.
ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΗ ΝΕΟΛΑΙΑ ΕΛΛΑΔΑΣ
Η Κοινωνική Ασφάλιση μας αφορά όλους!

Με αφορμή την εγκληματική επίθεση που ετοιμάζει η κυβέρνηση στο Ασφαλιστικό, η ΚΝΕ απευθύνεται στη νεολαία με μια ανακοίνωση όπου εξηγεί τη σημασία της Κοινωνικής Ασφάλισης, του λαϊκού δικαιώματος που κατακτήθηκε με αγώνες και αίμα, ενώ σημειώνει ότι η νέα επίθεση κατά της Κοινωνικής Ασφάλισης θίγει τους πάντες και καλεί τη νεολαία στον αγώνα, τονίζοντας ότι η αντιασφαλιστική λαίλαπα μπορεί να ανατραπεί μόνο με οργανωμένη μαζική δράση παντού.

Αναλυτικά, ολόκληρη η ανακοίνωση έχει ως εξής:

«Νέα, νέε,

Ετοιμαζόμαστε τώρα για μεγάλο αγώνα. Η Κοινωνική Ασφάλιση δεν αφορά μόνο τους γονείς και τους παππούδες μας! Μας αφορά όλους!

Η κυβέρνηση, μαζί με τα αρπακτικά του μεγάλου κεφαλαίου, αμείωτα συνεχίζουν να ορμούν σε ό,τι έχει απομείνει από τα δικαιώματα και τις κατακτήσεις μας.

Καμιά αναμονή! Καμιά υποταγή! Να μην πάει στο βρόντο η οργή μας!

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, διατηρώντας όλους τους νόμους και τις πολιτικές αποφάσεις των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, προετοιμάζει και νέα βάρβαρα μέτρα, δήθεν απαραίτητα για τη σωτηρία του ασφαλιστικού συστήματος.

Διαπράττουν ένα από τα μεγαλύτερα εγκλήματα σε βάρος της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ένα έγκλημα σε βάρος όλων των εργατικών - λαϊκών οικογενειών και των παιδιών τους.


Η νέα επίθεση κατά της Κοινωνικής Ασφάλισης θίγει τους πάντες!

Ασφαλιστικό δεν είναι μόνο η σύνταξη, όπως μπορεί να νομίζουν πολλοί. Είναι η προστασία της υγείας τόσο κατά τον εργάσιμο βίο όσο και μετά, οι παροχές Υγείας - Πρόνοιας, στοιχειώδους ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, η προστασία από τον επαγγελματικό κίνδυνο.

Ασφαλιστικό είναι και η προστασία της μητρότητας, με τα επιδόματα κυοφορίας και λοχείας που παρέχουν το ΙΚΑ και άλλα ασφαλιστικά ταμεία.

Το Ασφαλιστικό αποτελεί ένα ολόκληρο πλέγμα, που αφορά την Υγεία, την Πρόνοια, την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, τα επιδόματα. Ζητήματα ζωής και θανάτου πραγματικά για κάθε νέο, είτε δουλεύει είτε θα βγει να δουλέψει σε λίγο καιρό. Επί της ουσίας, μας λένε να ξεχάσουμε πως θα υπάρχει ένα δημόσιο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης που θα καλύπτει τον εργαζόμενο και την οικογένειά του, αλλά η Ασφάλιση θα γίνει ατομική υπόθεση. Το κράτος θα εξασφαλίζει μόνο πενιχρές υπηρεσίες επιπέδου πτωχοκομείου και για τα υπόλοιπα θα πρέπει να κάνεις ιδιωτική ασφάλιση, δηλαδή να βάλεις βαθιά το χέρι στην τσέπη για να είσαι εξασφαλισμένος, ότι αν σου τύχει κάτι θα έχεις ένα γιατρό, ένα νοσοκομείο, ακόμα και σύνταξη.

Δεν παζαρεύουμε τη ζωή μας! Η επίθεση στην Κοινωνική Ασφάλιση είναι αιτία πολέμου!

Η επίθεση που έχει εξαπολύσει η αστική τάξη στην Κοινωνική Ασφάλιση μας αφορά όλους και πρώτα τους νέους εργαζόμενους, ανέργους, σπουδαστές.

Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι μία από τις μεγαλύτερες κατακτήσεις των εργαζομένων. Ολα τα παραπάνω δε δωρίστηκαν στην εργατική τάξη από κανέναν. Κατακτήθηκαν με αιματηρούς αγώνες τον προηγούμενο αιώνα, όπως ήταν, για παράδειγμα, η ηρωική απεργία των καπνεργατών στη Θεσσαλονίκη, το Μάη του 1936. Επιπλέον, οι παραπάνω παροχές στηρίζονται σε πόρους που έχουν προκύψει από τον ιδρώτα των ίδιων των εργαζομένων. Ο λαός τα έχει πληρώσει με το παραπάνω!

Να μην επιτρέψουμε τις εγκληματικές συνέπειες στη ζωή των νέων!

Κανένας δε γλιτώνει! Στέλνουν την εργατική τάξη δεκάδες χρόνια πίσω!

Οδηγούν τους εργαζόμενους και τους νέους στην ατομική ιδιωτική ασφάλιση, στα νύχια των ασφαλιστικών εταιρειών. Ανοίγουν πάνω στις δικές μας πλάτες νέους δρόμους κερδοφορίας για το μεγάλο κεφάλαιο, κατεύθυνση αποφασισμένη και σχεδιασμένη εδώ και χρόνια στα πλαίσια της ΕΕ.

Να μην περάσει η σπέκουλα της κυβέρνησης περί χρεοκοπίας των Ταμείων. ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όλα τα προηγούμενα χρόνια κορόιδευαν, όταν με βάρβαρα μέτρα δήθεν έσωζαν το ασφαλιστικό σύστημα. Λεηλάτησαν εισφορές και αποθεματικά. Χρωστούν στα ασφαλιστικά ταμεία πάνω από 50 δισ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι και τα παιδιά τους δεν έχουν καμία ευθύνη. Να πληρώσουν το κράτος και η μεγαλοεργοδοσία που ευθύνονται για τα άθλια μεροκάματα, την εισφοροδιαφυγή, την ανεργία, τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία, τις ελαστικές εργασιακές σχέσεις και τη μερική απασχόληση, την καταλήστευση των αποθεματικών των Ταμείων.

Να μην επιτρέψουμε σε εργοδοσία και κυβέρνηση να διαλύσουν την Κοινωνική Ασφάλιση που κατακτήθηκε με τους αγώνες και το αίμα της εργατικής τάξης.

Η Κοινωνική Ασφάλιση είναι λαϊκό δικαίωμα. Δεν το θυσιάζουμε στο βωμό της κερδοφορίας των επιχειρήσεων

Τώρα να σημάνει συναγερμός! Στους χώρους δουλειάς, στις σχολές να ανοίξει η συζήτηση, να παρθούν αγωνιστικές αποφάσεις. Η υπεράσπιση της Κοινωνικής Ασφάλισης, η διεύρυνση των ασφαλιστικών δικαιωμάτων στο ύψος των σύγχρονων αναγκών να γίνει βασική αιχμή, μαζί με τα αιτήματα για αξιοπρεπή μισθό, ωράρια, προστασία των ανέργων, της λαϊκής κατοικίας από τους πλειστηριασμούς.

Να βγούμε στην αντεπίθεση, με μοναδικό κριτήριο την ικανοποίηση των δικών μας αναγκών και να διεκδικήσουμε ενιαίο, υποχρεωτικό, καθολικό, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ολοι στον αγώνα!

Ο μόνος τρόπος για να ξεπεράσουμε το φόβο, τα εκβιαστικά διλήμματα, είναι η συλλογική δράση, η οργάνωση και ο αγώνας, η εμπιστοσύνη στη δύναμη της εργατικής τάξης και των παιδιών της. Αυτή είναι που παράγει όλο τον πλούτο.

Η αντιασφαλιστική λαίλαπα μπορεί να ανατραπεί μόνο με οργανωμένη μαζική δράση παντού!», καταλήγει η ανακοίνωση της ΚΝΕ και κλείνει με το σύνθημα: «Χωρίς εσένα γρανάζι δε γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά».

Με «ανοιχτά τα μάτια της ψυχής στη ζωή»

3ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός συλλογικής ερευνητικής εργασίας της ΚΝΕ και του «Οδηγητή»

Ξεκινά ο 3ος Πανελλαδικός Μαθητικός Διαγωνισμός συλλογικής ερευνητικής εργασίας της ΚΝΕ και του «Οδηγητή», που φέτος έχει ως κεντρικό σύνθημα την προτροπή του μεγάλου παιδαγωγού Δημήτρη Γληνού: «Μελέτα, μα έχε άγρυπνα και ανοιχτά τα μάτια της ψυχής σου στη ζωή».

Ο Διαγωνισμός έγινε πρώτη φορά πριν από δύο χρόνια και πέρσι έφτασε τις 110 συμμετοχές από Γυμνάσια, Γενικά και Επαγγελματικά Λύκεια. Οι μαθητές που πήραν μέρος αξιοποίησαν την ευκαιρία που τους έδωσε να ψάξουν την αλήθεια έξω από τους τοίχους του σχολείου πάνω σε θέματα που τους απασχολούν. Αυτή η ερευνητική δουλειά κατέληξε σε καλαίσθητες και δουλεμένες με μεράκι παρουσιάσεις της ερευνητικής τους δουλειάς την οποία μοιράστηκαν με τους συνομήλικους τους σε εκδηλώσεις που έγιναν σε πόλεις και γειτονιές.

Ο 3ος Μαθητικός Διαγωνισμός επανέρχεται με μεγαλύτερη θεματολογία και συγκεκριμένα με 6 θεματικές ενότητες έναντι τεσσάρων πέρυσι. Ξεκινώντας από αυτές, οι ομάδες που θα πάρουν μέρος θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιήσουν όποια μορφή τους ενδιαφέρει για τις εργασίες τους, είτε πρόκειται για βίντεο, ντοκιμαντέρ, ταινία, φωτογραφία, κόμικ και σκίτσο, ποίηση και κείμενο, μουσική, γκράφιτι, ερωτηματολόγια, πολυμεσικές παρουσιάσεις και ό,τι άλλο ταιριάζει στα ενδιαφέροντά τους.

Τα θέματα του Διαγωνισμού

1) Ενα ταξίδι αδιάκοπης εξέλιξης του σύμπαντος και της ζωής ή η δημιουργία του κόσμου σε 7 μέρες;

Ποια ήταν τα πρώτα σημάδια ζωής στον πλανήτη μας; Πώς εμφανίστηκε ο πρώτος άνθρωπος και ποια η ιστορία του πάνω στη Γη; Ηταν πάντα η ζωή και ο κόσμος όπως τον ξέρουμε σήμερα; Πώς και γιατί γεννήθηκαν οι θεοί και οι θρησκείες; Ηταν πάντα όπως τις ξέρουμε σήμερα;

2) Μυστικά και ιστορίες που κρύβονται πίσω από τραγούδια της περιοχής, της χώρας μου, του κόσμου.

Πότε και γιατί γράφτηκαν; Ποιο είναι το ιστορικό φόντο μέσα στο οποίο δημιουργήθηκαν; Από πού εμπνεύστηκαν οι δημιουργοί τους, σε τι αναφέρονται; Ποια είναι η διαδρομή τους μέχρι σήμερα; Τι εξέφραζαν και σε ποιους βρήκαν και βρίσκουν απήχηση;

3) Εργα τέχνης ενάντια στο φασισμό και τον πόλεμο.

Διαλέγουμε ένα ποίημα, τραγούδι, θεατρικό έργο, βιβλίο, γλυπτό, πίνακα ζωγραφικής από οποιαδήποτε χρονική περίοδο. Πότε, γιατί γράφτηκε - δημιουργήθηκε και από ποιον; Σε ποια γεγονότα αναφέρεται; Από πού εμπνεύστηκε ο δημιουργός του και ποια είναι τα μηνύματά του για τότε και σήμερα;

4) «Εμείς οι ίδιοι μοιάζουμε των εγκλημάτων τους απόηχος, που κατάφερε τα σύνορα να δρασκελίσει», (απόσπασμα από το ποίημα «Μετανάστες» του Μπ. Μπρεχτ)

Η προσφυγιά στην ιστορία του ελληνικού λαού. Τα αίτιά της τότε και σήμερα. Η προσπάθεια των προσφύγων να ξαναχτίσουν τη ζωή τους. Η συμβίωσή τους με τον ντόπιο πληθυσμό.

5) Αθλητισμός: Πολυτέλεια για λίγους ή ανάγκη για όλους;

Ποια είναι η κατάσταση σήμερα στη γειτονιά, την περιοχή μου. Τι αθλητικές υποδομές - εγκαταστάσεις υπάρχουν και σε ποια κατάσταση βρίσκονται σήμερα. Μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες του λαού και της νεολαίας στην πρόσβαση στον αθλητισμό; Τι δυνατότητα και πρόσβαση έχει κάποιος για να αθληθεί σήμερα;

6) Γεγονότα που άλλαξαν την Ιστορία του κόσμου.

Πότε έγινε, ποιες ήταν οι αιτίες που το προκάλεσαν; Με ποιον τρόπο άλλαξε την ιστορία; Τι μαθαίνουμε για αυτό σήμερα και ποια είναι η αλήθεια που κρύβει;

Οι ομάδες καλούνται να υποβάλουν συμμετοχή μέχρι τις 31 Δεκέμβρη. Μέχρι 31 Γενάρη θα πρέπει να στείλουν τις περιλήψεις των εργασιών και ολόκληρες τις εργασίες μέχρι τις 17 Απρίλη. Μέχρι τις 15 Ιούλη θα γίνουν συναντήσεις των ομάδων και παρουσιάσεις των εργασιών σε κάθε πόλη για την ανάδειξη των νικητριών που θα κριθούν στην τελική φάση. Η κριτική επιτροπή του Διαγωνισμού, παίρνοντας υπόψη της την πληρότητα στην κάλυψη του θέματος, την πρωτοτυπία, τη φαντασία και το μεράκι στις μορφές που θα αξιοποιηθούν από τους μαθητές, θα επιλέξει την καλύτερη εργασία για κάθε θέμα, η οποία και θα παρουσιαστεί στο 42ο Φεστιβάλ της ΚΝΕ και του «Οδηγητή» στην Αθήνα.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΚΚΕ - ΚΝΕ ΣΤΗΝ ΚΑΙΣΑΡΙΑΝΗ
«Ο αθλητισμός δεν είναι πολυτέλεια για λίγους, είναι δικαίωμα για όλους»

Κέντρισε το ενδιαφέρον του κόσμου η ολοήμερη αθλητική εκδήλωση στο κλειστό της «Νήαρ Ηστ», την Κυριακή 29 Νοέμβρη

Οι καλεσμένοι της εκδήλωσης Μιχάλης Λεάνης (αριστερά) Νίκος Παππάς (κέντρο) Κώστας Μίσσας (δεξιά), ενώ απαντούν στις ερωτήσεις του κόσμου
Οι καλεσμένοι της εκδήλωσης Μιχάλης Λεάνης (αριστερά) Νίκος Παππάς (κέντρο) Κώστας Μίσσας (δεξιά), ενώ απαντούν στις ερωτήσεις του κόσμου
Στέλνοντας το μήνυμα ότι ο αθλητισμός είναι δικαίωμα για όλους και όχι πολυτέλεια για λίγους και σημειώνοντας μεγάλη επιτυχία, σε διοργάνωση και ενδιαφέρον, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Κυριακή, 29 Νοέμβρη, στην Καισαριανή, η ολοήμερη αθλητική εκδήλωση που διοργάνωσαν από κοινού τα Τμήματα Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού του ΚΣ της ΚΝΕ και της ΚΕ του ΚΚΕ.

Στο κλειστό γήπεδο της «Νήαρ Ηστ», που αποτέλεσε το χώρο της εκδήλωσης, ο κόσμος τόσο στο πρωινό πρόγραμμα, που είχε ως αντικείμενο τη γνωριμία με το μπάσκετ, όσο και στο απογευματινό που σειρά πήραν τα μαχητικά αθλήματα και η Πάλη, έδωσε μαζικό «παρών». Τα όσα έγιναν εντός του αγωνιστικού χώρου κράτησαν αμείωτο το ενδιαφέρον όσων βρέθηκαν στις εξέδρες, ενώ την ίδια στιγμή όλοι φρόντισαν να προμηθευτούν την πολύ ενδιαφέρουσα μπροσούρα με τις θέσεις του ΚΚΕ για τη Φυσική Αγωγή στην Εκπαίδευση, που υπήρχε στην είσοδο του σταδίου και διανεμόταν δωρεάν.

Η παρουσίαση του μπάσκετ

Την αυλαία της εκδήλωσης άνοιξε το πρωί της Κυριακής η ειδική προπόνηση μπάσκετ με παιδιά από τις ακαδημίες της «Νήαρ Ηστ», που πραγματοποίησε ο ομοσπονδιακός τεχνικός και ειδικός σύμβουλος της Ομοσπονδίας Μπάσκετ Κώστας Μίσσας. Σε αυτήν, ο πολύπειρος προπονητής έδειξε στους μικρούς αθλητές τα μυστικά του αθλήματος την ώρα που το κοινό παρακολουθούσε με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τα όσα εξηγούσε ο Κώστας Μίσσας. Την πρότυπη προπόνηση παρακολούθησε και ο διεθνής μπασκετμπολίστας Νίκος Παππάς, η παρουσία του οποίου αποτέλεσε σημείο αναφοράς για τους μικρούς αθλητές που συνομίλησαν και φωτογραφήθηκαν μαζί του.

Η παρουσία του διεθνούς μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά κέντρισε το ενδιαφέρον ιδιαίτερα των παιδιών
Η παρουσία του διεθνούς μπασκετμπολίστα Νίκου Παππά κέντρισε το ενδιαφέρον ιδιαίτερα των παιδιών
Μετά την ολοκλήρωση της ειδικής προπόνησης, ακολούθησε μια άκρως ενδιαφέρουσα συζήτηση των καλεσμένων Κώστα Μίσσα και Νίκου Παππά και συντονιστή τον αθλητικογράφο Μιχάλη Λεάνη με τον κόσμο. Οι ερωτήσεις απ' όσους βρέθηκαν στις εξέδρες του κλειστού της «Νήαρ Ηστ» προς το πάνελ έπεφταν... βροχή, με τους καλεσμένους να λύνουν απορίες και να λένε τη γνώμη τους για μια σειρά σημαντικά θέματα. Το εύρος της συζήτησης ήταν μεγάλο και πολύπλευρο: Αναλύθηκαν τόσο ζητήματα που αφορούσαν ειδικά το άθλημα του μπάσκετ, αλλά και γενικότερα για τον αθλητισμό, τη βία στους αγωνιστικούς χώρους, τη σημερινή κατάσταση στον αθλητισμό, το ρόλο που πρέπει να έχουν οι γονείς ενός παιδιού όταν αυτό ξεκινάει τον αθλητισμό κ.ά.

Μιλώντας στο «Ριζοσπάστη» για την παρουσία του στην εκδήλωση, ο ομοσπονδιακός τεχνικός Κώστας Μίσσας χαρακτήρισε πολύ σημαντική την εκδήλωση, αλλά και τη συνεργασία που έχει αναπτυχθεί τα τελευταία χρόνια μεταξύ του ΚΚΕ και της Ομοσπονδίας μπάσκετ, με σκοπό την προβολή του αθλήματος. Μια προβολή που, όπως είπε, έχει διπλό σκοπό: Και να προσεγγιστεί το μπάσκετ με μια διαφορετική λογική ως άθλημα, ενταγμένο σε μια γενικότερη και πλατύτερη μορφή του αθλητισμού, αλλά και να δώσει το δικαίωμα να υπάρξει μια άμεση επαφή με τα παιδιά, τους προπονητές, τους γονείς, προκειμένου να συμμετάσχουν ενεργά και ανάλογα με το ρόλο του καθενός στα ζητήματα του αθλητισμού. Οπως επισήμανε ο Ελληνας τεχνικός, ο αθλητισμός είναι δικαίωμα για όλους και τέτοιου είδους εκδηλώσεις αποτελούν και ένα εφαλτήριο, προκειμένου να υπάρχει εισαγωγή ολοένα και περισσότερων παιδιών στον αθλητισμό. Μιλώντας ειδικά για το μπάσκετ και τις μικρές ηλικίες, ο Κώστας Μίσσας εξήγησε πως πάνω απ' όλα, με τη συμβολή των γονιών, το παιδί θα πρέπει πρώτα να αγαπήσει το ίδιο το άθλημα και να κερδίσει απ' τα οφέλη που αυτό του προσφέρει σε μια σειρά τομείς, όπως η πειθαρχία, η κοινωνικοποίηση, η φυσική κατάσταση.

Η παρουσίαση των μαχητικών αθλημάτων και της Πάλης

Από την παρουσίαση του Παγκρατίου
Από την παρουσίαση του Παγκρατίου
Μετά το μεσημεριανό διάλειμμα, οι κερκίδες του γηπέδου ξαναγέμισαν το απόγευμα, όπου σειρά στο πρόγραμμα πήρε η παρουσίαση των αθλημάτων του Παγκρατίου, του Τάε Κβον Ντο και της Πάλης. Οι επιδείξεις των αθλητών απ' το κάθε άθλημα στο ταπί, που είχε στρωθεί στο κέντρο του αγωνιστικού χώρου, προκάλεσαν και πάλι το ενδιαφέρον των θεατών, ενώ ξεχωριστό τόνο έδωσαν οι επιδείξεις από τις μικρές ηλικίες σε Παγκράτιο και Τάε Κβον Ντο.

Την παρουσίαση του αθλήματος της Πάλης ανέλαβε η ολυμπιονίκης του αθλήματος και νυν προπονήτρια Βούλα Ζυγούρη, η οποία σε δηλώσεις της στο «Ριζοσπάστη» τόνισε: «Η παρουσία της Πάλης, για μια ακόμη φορά, σε εκδηλώσεις του ΚΚΕ υπάγεται στην απόφαση της Ομοσπονδίας του αθλήματος να είναι αρωγός σε όλες τις προσπάθειες που γίνονται και προάγουν τον αθλητισμό, τον πολιτισμό και την υγεία. Το άθλημά μας ανήκει στην κοινωνία και όποιος φορέας έχει τη διάθεση να το εντάξει στους κόλπους του, εμείς θα είμαστε αρωγοί. Μια τέτοια προσπάθεια γίνεται και από πλευράς ΚΚΕ, η οποία είναι πολύ σημαντική, αφού οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται έχουν οργάνωση και αποτελούν πρόσφορο έδαφος για συνεργασία και για τους στόχους της Ομοσπονδίας». Οπως η υπογράμμισε η Βούλα Ζυγούρη, ο αθλητισμός είναι δικαίωμα για όλους και ως τέτοιο θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν σε όλα τα μέλη της κοινωνίας. Επίσης, χαρακτήρισε πλάνη τη λογική ότι «ο αθλητισμός κοστίζει» και γι' αυτό θα πρέπει να υπάρχουν περικοπές, αφού όπως είπε τα ανταποδοτικά οφέλη του αθλητισμού στην κοινωνία, στην υγεία κ.τ.λ. είναι πολύ περισσότερα.

Από την παρουσίαση του Τάε Κβον Ντο
Από την παρουσίαση του Τάε Κβον Ντο
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Τάε Κβον Ντο «Ελπίδες» Καισαριανής, Γιώργος Καλογερόπουλος, παρουσίασε στην εκδήλωση το άθλημα. Σε δήλωσή του ευχαρίστησε το ΚΚΕ και την ΚΝΕ για την πρόσκληση. Οπως εξήγησε, το άμεσο ενδιαφέρον του Συλλόγου είναι ο αθλητισμός ως δικαίωμα για όλους και όχι ο πρωταθλητισμός. «Ενας καλός αθλητής μπορεί να γίνει πρωταθλητής. Ωστόσο, όλοι έχουν δικαίωμα στην άθληση, όλοι πρέπει να αθλούνται ασχέτως ηλικίας». Ο ίδιος μάς μίλησε και για τις δυσκολίες που χρειάζεται να αντιμετωπίσει σήμερα ένας Σύλλογος, προκειμένου να επιβιώσει ή να κάνει μια αξιόλογη προσπάθεια.

Από το Δήμο Καισαριανής, η αντιδήμαρχος Παιδείας - Πολιτισμού - Αθλητισμού Κανέλλα Γεωργοπούλου, μιλώντας στο «Ριζοσπάστη», επισήμανε πως τέτοιου είδους ενέργειες έχουν σκοπό να δείξουν στο πλατύ κοινό τα ευεργετήματα της άθλησης, ενώ στάθηκε και στην παρουσία τοπικών σωματείων του Δήμου. Υπογράμμισε πως πρόθεση του Δήμου Καισαριανής είναι να υιοθετήσει τέτοιου είδους πρωτοβουλίες, αλλά και να πραγματοποιήσει τις δικές του με πρώτο μέλημα η νεολαία να στραφεί με τους καλύτερους όρους στον αθλητισμό, προκειμένου να αξιοποιήσει τα ευεργετήματα που προσφέρει σε υγεία, διαμόρφωση προσωπικότητας και ψυχοσωματική ανάπτυξη.


Οι αθλητές της πάλης ετοιμάζονται να αρχίσουν την επίδειξή τους
Οι αθλητές της πάλης ετοιμάζονται να αρχίσουν την επίδειξή τους

Ο κόσμος στις εξέδρες στο στάδιο της Νήαρ Ηστ
Ο κόσμος στις εξέδρες στο στάδιο της Νήαρ Ηστ
ΟΡΓΑΝΩΣΕΙΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΚΗΣ ΑΘΗΝΑΣ ΤΟΥ ΚΚΕ ΚΑΙ ΤΗΣ ΚΝΕ
«Να κρατάς ως την άκρη την ανθρώπινη ευθύνη σου»

Μια ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία με αφορμή τα 25 χρόνια από το θάνατο του Γ. Ρίτσου

Από τη μουσικοθεατρική παράσταση τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων
Από τη μουσικοθεατρική παράσταση τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων
Οι Οργανώσεις του ΚΚΕ και της ΚΝΕ στη Φιλοσοφική Αθήνας τίμησαν με ένα διήμερο εκδηλώσεων το μεγάλο κομμουνιστή ποιητή Γιάννη Ρίτσο, με αφορμή τη συμπλήρωση 25 χρόνων από το θάνατό του. Οι διήμερες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στις 24-25 Νοέμβρη, έδωσαν σε πολλούς φοιτητές την αφορμή, το πρώτο ερέθισμα για να γνωρίσουν ή να μελετήσουν ακόμα παραπέρα την ποίηση του Ρίτσου, αλλά και να απαντήσουν, να συγκρουστούν με αντιλήψεις και ιδεολογήματα σε σχέση με τις έννοιες της στρατευμένης Τέχνης, αλλά και με την ίδια την ποίηση του κομμουνιστή δημιουργού.

Οι εκδηλώσεις κορυφώθηκαν με την επίσκεψη των Οργανώσεων Φιλοσοφικής και ΑΣΟΕΕ της ΚΝΕ στη γενέτειρα του κομμουνιστή ποιητή Γ. Ρίτσου, τη Μονεμβασιά, το περασμένο Σαββατοκύριακο. Στη διήμερη αυτή εκδρομή, οι Οργανώσεις επισκέφτηκαν αρχικά τον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών και στη συνέχεια την πόλη της Μονεμβασιάς. Τη δεύτερη μέρα επισκέφτηκαν τον τάφο του Γ. Ρίτσου και αργότερα πραγματοποίησαν πορεία με προορισμό το σπίτι του ποιητή, όπου ακολούθησε μουσικό αφιέρωμα.

Μια ουσιαστική παρέμβαση στο αντικείμενο σπουδών

Ο «Ριζοσπάστης» μίλησε με την Ελένη Τσιγκάρη και την Γεωργία Αναγνώστου, στελέχη της ΚΝΕ στη Φιλοσοφική, για το πώς αποφασίστηκε η πρωτοβουλία αυτή, αλλά και το πώς δούλεψαν οι Οργανώσεις της ΚΝΕ για την επιτυχία της. «Η σκέψη να πραγματοποιήσουμε διήμερο εκδηλώσεων για τον ποιητή μας, προέκυψε κατ' αρχήν ως ανάγκη εμάς των ίδιων. Ως ανάγκη να γνωρίσουμε τον ποιητή, να δοθεί το έναυσμα για την ανάγκη εμβάθυνσης στο έργο του, για να διευρυνθεί η σκέψη μας, να οξυνθεί η ευαισθησία μας... Η αφορμή δόθηκε με αφορμή τη συμπλήρωση των 25 χρόνων από το θάνατό του. Δε θέλαμε, όμως, για κανένα λόγο να γίνει μια "στείρα" εκδήλωση. Θέλαμε μέσω της εκδήλωσης να πραγματοποιήσουμε ουσιαστική παρέμβαση στο αντικείμενο σπουδών μας, μιας και σε κάθε σχεδόν Τμήμα της Φιλοσοφικής ακούγονται διάφορα ζητήματα που αφορούν πλευρές της ζωής και του έργου του ποιητή, αλλά και γενικότερα ζητήματα Τέχνης, όπως για τη σχέση της με την κοινωνία και για τον όρο της στρατευμένης Τέχνης. Επιδιώκαμε, μέσω αυτής της εκδήλωσης, να απαντήσουμε σε όσα κατά καιρούς έχουμε ακούσει κι εμείς ως σημερινοί φοιτητές της Φιλοσοφικής, σε διάφορες προσπάθειες διαστρέβλωσης του έργου του και προσπάθειες αποχαρακτηρισμού του», σημειώνει η Ελένη. Τη ρωτάμε να μας πει κάποια παραδείγματα. «Κάποια παραδείγματα, ίσως τα από τα πιο τρανταχτά, είναι ότι "η λογοτεχνία και τα λογοτεχνικά κείμενα δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα", δεν μπορούν να αντανακλούν την πραγματικότητα, αλλά "πηγάζουν μόνο μέσα από τον ψυχισμό του λογοτέχνη". Για τον Ρίτσο μαθαίνουμε ότι ναι μεν, είναι ένας σπουδαίος ποιητής, αλλά τα ποιήματα που έγραψε "κατά παραγγελία" αποτελούν μια σκοτεινή πλευρά του...». Η Γεωργία συμπληρώνει ακόμα ότι «η πλειοψηφία από εμάς θα γίνουμε εκπαιδευτικοί. Αρα, ως μελλοντικοί εκπαιδευτικοί, θεωρούμε χρέος να κατανοήσουμε τη σκέψη και το έργο του Γιάννη Ρίτσου. Να κατακτήσουμε, να διδάξουμε την ουσία του, σε αντίθεση με τα σημερινά αναλυτικά προγράμματα. Γι' αυτό το λόγο υπήρχαν και ομιλητές εκπαιδευτικοί, που μέσα από τις ομιλίες τους μας παρουσίασαν ποια ποιήματα και πώς διδάσκονται, αλλά και παραδείγματα για το πώς μπορεί ένας εκπαιδευτικός στην τάξη να προβάλλει την ουσία ενός έργου».

Πώς δουλέψαμε...

Από την επίσκεψη στο σπίτι του ποιητή στη Μονεμβασιά
Από την επίσκεψη στο σπίτι του ποιητή στη Μονεμβασιά
«Αρχικά, ενθουσίασε όλους τους συντρόφους η πρωτοβουλία. Επεσαν πολλές ιδέες που κάποιες καταφέραμε να τις υλοποιήσουμε, κάποιες πάλι, κυρίως λόγου χρόνου, δεν προλάβαμε, αλλά τις φυλάμε για επόμενες τέτοιες προσπάθειες... Μάλιστα, σε αυτή τη διαδικασία κατέστη δυνατόν να ασχοληθούν πολλοί σύντροφοι και φίλοι με διάφορες κλίσεις και ενδιαφέροντα, όπως μουσική, θέατρο και ζωγραφική. Προσπαθήσαμε να αξιοποιήσουμε πολλές μορφές, για να κάνουμε την εκδήλωση πιο "ελκυστική"», μας λέει η Γεωργία. Η Ελένη τονίζει ότι «φτιάξαμε σημείωμα για τη ζωή και το έργο του Ρίτσου και το περιεχόμενο που θέλουμε να δώσουμε στην εκδήλωση και διαβάστηκε σε όλες τις ΟΒ. Συγκροτήθηκε ακόμα ομάδα που ασχολιόταν με την εκδήλωση και μαζευόμασταν ανά τακτά χρονικά διαστήματα. Μελετήσαμε έργα του και τα πρακτικά από το Επιστημονικό Συνέδριο που είχε διοργανώσει η ΚΕ του ΚΚΕ».

Ημερίδα με ενδιαφέρουσες παρεμβάσεις

Την πρώτη μέρα των διήμερων εκδηλώσεων, πραγματοποιήθηκε η κεντρική ομιλία από την Ελένη Μηλιαρονικολάκη, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και υπεύθυνη του Τμήματος Πολιτισμού της ΚΕ, με τίτλο «Γιάννης Ρίτσος, ο πιο δικός μας ξένος». Ανάμεσα σε άλλα, η Ελ. Μηλιαρονικολάκη σημείωσε: «Στο υστερόβουλο ερώτημα που διατυπώνεται στις μέρες μας από τους κάθε λογής φιλολογικούς φρουρούς της αστικής κυριαρχίας, "σε ποιον ανήκει ο Ρίτσος", υπονοώντας τάχα πως δεν ανήκει στους κομμουνιστές, αλλά σε όλο τον κόσμο... Το δίλημμα είναι κάλπικο. Ο Ρίτσος ανήκει σε όλο τον κόσμο γιατί ήταν κομμουνιστής. Γιατί είχε κάνει ό,τι καλύτερο μπορούσε για να φέρει πιο κοντά μας το πιο ακριβό, το πιο μεγάλο ιδανικό όλου του κόσμου, το ιδανικό μιας ειρηνικής, δημιουργικής, αταξικής κοινωνίας. Το ιδανικό του θριάμβου της ζωής πάνω στο θάνατο κάθε είδους, κοινωνικό, ηθικό, ψυχικό, φυσικό. Θάνατος βέβαια για τον Ρίτσο είναι η καπιταλιστική εκμετάλλευση κι ό,τι αυτή γεννά. Η κοινωνική βία και αδικία, ο πόλεμος, ο φασισμός, αλλά όπως φάνηκε απ' όσα ειπώθηκαν μέχρι στιγμής, "θάνατος" είναι και να μην κάνεις ό,τι πρέπει, "θάνατος" είναι ο ατομισμός, η ιδιοτέλεια, η κοινωνική αδιαφορία, η κακομοιριά τού να μην κουνάς ούτε το δαχτυλάκι σου για ν' αλλάξεις την κακή σου τη μοίρα. Ολα αυτά είναι αστικά, μικροαστικά ελαττώματα, που δυστυχώς δεν είναι απαλλαγμένη ούτε η εργατική τάξη σε μια εκμεταλλευτική κοινωνία, όπως είναι φυσικό, που στην εργατική τάξη απευθύνει κατά κύριο το λόγο του ο Ρίτσος. Αλλά και το να περιορίζεις τις διεκδικήσεις σου σε αυτό που αποκαλείται εφικτό και που κάθε μέρα όλο και περισσότερο ακόμα κι αυτό ανέφικτο γίνεται (...) κι αυτό δεν απέχει πολύ από το "θάνατο". Γιατί για ποιο λόγο παλεύουμε; Μονάχα για το ψωμί; Μονάχα για να εξασφαλίσουμε μια μίζερη επιβίωση; Αυτό είναι το πρώτο σκαλοπάτι, έλεγε ο Ρίτσος, που όλο του το έργο είναι αφιερωμένο στο να ανυψώσει τον εργάτη, το φτωχό βιοπαλαιστή, το νέο άνθρωπο, πάνω από τις ανάγκες του ξερού πετσιού του. Εγραφε:

Δε φτάνει το τραπέζι, μήτε κάμποσος παράς στην τσέπη,

μήτε το ψωμί και το φιλί - δε φτάνει.

Ο άνθρωπος είναι πιο τρανός απ' την καθημερινή την έγνοια του...».

Παρεμβάσεις έκαναν, επίσης, ο φιλόλογος Χρίστος Τούμπουρος, με θέμα «Ο Ρίτσος στην Εκπαίδευση», ο οποίος παρουσίασε πώς ο Ρίτσος διδάσκεται αυτή τη στιγμή στην Εκπαίδευση, κάνοντας μια καταγραφή από το δημοτικό μέχρι και το λύκειο. Ακόμα, τόνισε ότι η ποίηση του Ρίτσου είναι πολύ σπουδαία όχι μόνο για την αισθητική αγωγή των μαθητών, αλλά γιατί τους διαμορφώνει κοινωνική συνείδηση, αφού στην ποίησή του αντανακλώνται κυριολεκτικά οι αγώνες και η αγωνία του για ένα αύριο καλύτερο, ανθρώπινο, δίκαιο, χωρίς εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο. Η φιλόλογος Χρυσούλα Κάρτσακα παρουσίασε με τη χρήση power point έναν άξονα Ιστορίας - Λογοτεχνίας, μέσω της διδακτικής πρότασης «Γιάννης Ρίτσος: Ερημωμένα χωριά, μια διδακτική πρόταση», που είχε εκπονηθεί στο πλαίσιο ενός πολιτιστικού προγράμματος με θέμα: «Οι λαοί αντιστέκονται στον πόλεμο και το φασισμό με όπλο την Τέχνη». Η λέκτορας Φιλοσοφίας του Τμήματος ΦΠΨ, Αννα Λάζου, έκανε μια πρώτη προσέγγιση στη «Λογοτεχνική σχέση Ρίτσου - Χικμέτ». Σαν παραδείγματα, ανέφερε τη λογοτεχνική μετάφραση ποιημάτων του Χικμέτ από τον Γ. Ρίτσο, αλλά και το κύριο κοινό τους, που είναι η συγγραφή λογοτεχνίας σε συνθήκες φυλακίσεων και εξοριών. Τέλος, παρέμβαση έκανε και ο φοιτητής της Φιλολογίας, Νίκος Μαρινάκης, με θέμα «Τειρεσίας: μια πολυφωνική εξαίρεση», μια πολύ ενδιαφέρουσα προσέγγιση αυτού του αρκετά άγνωστου ποιήματος του Γ. Ρίτσου.

Τη δεύτερη μέρα παρουσιάστηκε μουσικοθεατρικό αφιέρωμα στον Γιάννη Ρίτσο, αναδεικνύοντας ότι ήταν πάντα «παρών» στο κάλεσμα της εποχής του...



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ