Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 1
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Καμιά συναίνεση, όλοι στην απεργία!

Η κυβέρνηση αποσπά από το συνολικό ζήτημα του Ασφαλιστικού τις μειώσεις με τις οποίες απειλούνται ξανά οι συντάξεις που ήδη αποδίδονται και ζητάει συναίνεση από το λαό και «διάλογο» από τα συνδικάτα, τάχα για να τις αποτρέψει.

Μ' αυτόν τον τρόπο, επιχειρεί να κρύψει ότι η μεταρρύθμιση που ετοιμάζει σπρώχνει ακόμα πιο κάτω τα ασφαλιστικά δικαιώματα των εργαζομένων, κυρίως των νέων, καθώς ενισχύονται βασικές παράμετροι προηγούμενων μεταρρυθμίσεων που μείωναν τις συντάξεις, αύξαιναν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης και τις εισφορές των εργαζομένων.

Ολα αυτά τα χρεώνει στις κυβερνήσεις που πέρασαν για να βγει η ίδια «αθώα του αίματος». Ωστόσο, όλοι οι προηγούμενοι νόμοι και αυτοί που ετοιμάζει τώρα η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι κρίκοι σε μια αλυσίδα ανατροπών στρατηγικής σημασίας για το κεφάλαιο, αφού το απαλλάσσουν ολοένα και περισσότερο από τις υποχρεώσεις του στο σύστημα της Κοινωνικής Ασφάλισης.

Τα μέτρα αυτά, συμβάλλουν στο παραπέρα φτήνεμα της εργατικής δύναμης που αποτελεί όρο για την καπιταλιστική ανάκαμψη.

Αυτή είναι η ουσία της μεταρρύθμισης που ετοιμάζει η κυβέρνηση και όχι βέβαια η «βιωσιμότητα» και η «δικαιοσύνη» του συστήματος, που επικαλείται προκλητικά στην προπαγάνδα της.

Γι' αυτό, άλλωστε, το Ασφαλιστικό «ανοίγει» παράλληλα με τις νέες ανατροπές στα Εργασιακά, που έχουν στόχο να παγιώσουν την ελαστικότητα στην αγορά εργασίας και να εξαϋλώσουν τα εναπομείναντα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Γι' αυτό πάει παράλληλα με την επιτάχυνση των ιδιωτικοποιήσεων και των απελευθερώσεων τομέων της οικονομίας, που ανοίγουν νέα πεδία για τους επιχειρηματικούς ομίλους να επενδύσουν κεφάλαια που λιμνάζουν.

Γι' αυτό, παράλληλα με τις περικοπές που κάνει ο κρατικός προϋπολογισμός στα κονδύλια για την Υγεία, την Πρόνοια και τις συντάξεις, η κυβέρνηση διαφημίζει την «έγνοια» της να εξασφαλίσει «αναπτυξιακά πακέτα» στο κεφάλαιο, είτε με απευθείας επιδοτήσεις από το κράτος και την ΕΕ, είτε μέσω φτηνού δανεισμού από τις τράπεζες, μετά την ανακεφαλαιοποίησή τους.

Η πορεία που διαγράφεται με όλα αυτά τα μέτρα, οδηγεί το λαό πιο βαθιά στη χρεοκοπία για να ανακάμψει το κεφάλαιο. Σ' αυτή την πορεία ζητάει η κυβέρνηση από το λαό να συναινέσει.

Μάλιστα, μπροστά στην αυριανή απεργία, ο πρωθυπουργός δηλώνει ότι δήθεν στηρίζει τους αγώνες των εργαζομένων, «διότι είναι δύναμη για μια κυβέρνηση που διαπραγματεύεται όταν η κοινωνία αντιδρά», όπως με θράσος είπε χτες στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας.

Δηλαδή, επιχειρούν να χειραγωγήσουν τη λαϊκή δυσαρέσκεια, να εξουδετερώσουν κάθε προσπάθεια οι αγώνες και οι κινητοποιήσεις, η έκφραση δυσαρέσκειας απέναντι στη σημερινή κυβερνητική πολιτική να ριζοσπαστικοποιηθούν. Δε δρουν έτσι μόνο με κριτήριο τη θωράκιση της κυβέρνησής τους, αλλά συνολικά του καπιταλιστικού συστήματος, της εξουσίας του κεφαλαίου.

Η αυριανή πανεργατική πανελλαδική απεργία πρέπει να στείλει το μήνυμα ότι η συναίνεση που ζητάει η κυβέρνηση δεν είναι στα πλάνα και στις προθέσεις των εργαζομένων και του λαού. Η συμμετοχή στην απεργία και στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ θα συμβάλει ώστε από καλύτερες θέσεις ο λαός να απαντήσει στην επίθεση που κλιμακώνεται σε βάρος του.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ