Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Χοντραίνει το εσωκομματικό «παιχνίδι»

Η εξέλιξή του κομβικό ζήτημα για το κεφάλαιο και τις συνολικότερες αντιλαϊκές διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ

Eurokinissi

Από τη χτεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ
Χοντραίνει μέρα με τη μέρα το εσωκομματικό παιχνίδι στη ΝΔ ενόψει της εκλογής νέου προέδρου, που αντανακλά και τη σύγκρουση τμημάτων του κεφαλαίου που ενδιαφέρονται συνολικότερα για την επόμενη μέρα στο αστικό πολιτικό σκηνικό και τον τρόπο που αυτή θα υπηρετεί καλύτερα τη συνολική στρατηγική του κεφαλαίου, αλλά και τα ειδικότερα συμφέροντά τους.

Χτες βράδυ, αναμενόταν να συνεδριάσει η ΚΕ της ΝΔ προκειμένου να οριστικοποιηθεί η ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, ωστόσο ήδη από τις προηγούμενες ώρες, διαρροές έκαναν λόγο για μετάθεση - εάν δεν βρεθεί τρόπος να κυλήσουν όλα ομαλά - για τις 10 Γενάρη.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ρήγμα που έχει επέλθει είναι τέτοιο ώστε η διάσπαση να φαντάζει πλέον φυσιολογική εξέλιξη, ακόμα και πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία εκλογής, εάν αυτή μετατεθεί για τον επόμενο χρόνο. Πολλοί κάνουν λόγο, πλέον, για δύο ξεκάθαρες πτέρυγες που προετοιμάζουν την επόμενη μέρα, είτε αυτή «βλέπει» σε ένα εντελώς νέο σχήμα, είτε σε συμμαχίες με το κυβερνητικό σχήμα για την ψήφιση ορισμένων νομοθετημάτων, με πρόσχημα τον κίνδυνο εξόδου από την Ευρωζώνη. Ολα τα παραπάνω, βέβαια, έρχονται να επιβεβαιώσουν ότι το θέμα της εκλογής νέου προέδρου στη ΝΔ ξεφεύγει πολύ από το να είναι απλά και μόνο μια εσωκομματική διαδικασία, μιας και εντάσσεται στις συνολικές διεργασίες του αστικού πολιτικού συστήματος και τις επιδιώξεις τμημάτων του κεφαλαίου.

Η πλευρά του Ευ. Μεϊμαράκη τονίζει ότι «δεν θεοποιεί την ημερομηνία των εκλογών» και δεν έχει πρόβλημα, όπως φαίνεται, με τη μετάθεση της ημερομηνίας. Επίσης, η πλευρά του Κυρ. Μητσοτάκη, εάν δεν εγγυηθεί η εταιρεία ότι μπορεί να εξασφαλίσει τη διενέργεια των εκλογών και το αδιάβλητό τους, δεν έχει αντίρρηση στη μετάθεση των εκλογών για το Γενάρη. Σε χτεσινές του δηλώσεις σημείωσε χαρακτηριστικά: «Οι εκλογές θα γίνουν όταν θα είμαστε έτοιμοι. Είμαστε σε προχωρημένες συζητήσεις με αξιόπιστες εταιρείες, οι οποίες θα υποδείξουν την ημερομηνία των εκλογών. Εάν δεν καταφέρουμε να γίνουν στο τέλος του 2015 θα γίνουν στις αρχές του 2016».

Την ίδια ώρα, ωστόσο, η πλευρά του Απ. Τζιτζικώστα αλλά και ο Αδ. Γεωργιάδης επιμένουν οι εκλογές να γίνουν στις 13 Δεκέμβρη, ακόμα κι αν χρειαστεί διαφορετικός τρόπος, όπως η λειτουργία «call center». Ο Απ. Τζιτζικώστας, αμέσως μετά τη λήξη της συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, δήλωσε εκνευρισμένος: «Οποιος δεν θέλει εκλογές ας το πει ανοικτά. Εκλογές στις 13 Δεκεμβρίου, γιατί κινδυνεύει η ενότητα της παράταξης. Η βάση του κόμματος βράζει και ο τόπος χρειάζεται αντιπολίτευση».

Χτες το μεσημέρι, εξάλλου, και πριν από τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας (ΚΟ), βουλευτές της ΝΔ έστειλαν επιστολή στους τέσσερις υποψηφίους και στον μεταβατικό πρόεδρο του κόμματος, Γ. Πλακιωτάκη, ζητώντας αποκλιμάκωση της έντασης. Με το κείμενο, το οποίο αποτελεί πρωτοβουλία του βουλευτή Ηρακλείου, Λ. Αυγενάκη, και το οποίο υπέγραφαν 20 βουλευτές και δύο ευρωβουλευτές, ζητούν: Να ενημερωθεί η ΚΟ για την πορεία οργάνωσης των εκλογών και να έχει λόγο και ρόλο. Να γίνουν άμεσα οι εκλογές. Να ενεργοποιηθεί η ΚΟ, που πρέπει να συμμετέχει ως εγγυητής της εσωκομματικής διαδικασίας. Να υπάρξει συνάντηση των τεσσάρων υποψηφίων. Να συμφωνηθεί ένας κώδικας αυτοσεβασμού και αυτοσυγκράτησης. Μεταξύ των βουλευτών που υπογράφουν το κείμενο είναι οι Γερ. Γιακουμάτος, Κ. Τζαβάρας, Κ. Κατσαφάδος, Ν. Παναγιωτόπουλος, ενώ υπογράφουν και οι ευρωβουλευτές Μαρία Σπυράκη και Ελίζα Βόζενμπεργκ.

Και συνέχεια στην προσπάθεια «δικαίωσης» της αντιλαϊκής πολιτικής της

Στο μεταξύ, επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε ο μεταβατικός πρόεδρος της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκης, μιλώντας στο ετήσιο συνέδριο του Ελληνοαμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου. Ο Γ. Πλακιωτάκης άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο εξεταστικής επιτροπής για το θέμα των τραπεζών, κατηγορώντας την κυβέρνηση πως ξεπούλησε το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, ζημίωσε το Δημόσιο και φόρτωσε νέα βάρη στους φορολογούμενους.

«Αντί να πανηγυρίζει, ας ετοιμάσει την απολογία της. Οι ευθύνες είναι τεράστιες και δεν διαγράφονται», είπε, ενώ ζήτησε να προχωρήσουν άμεσα οι διαρθρωτικές αλλαγές που ανακόπηκαν στις αρχές του 2015. Επιπλέον, υπερασπίστηκε τα αντιλαϊκά κατορθώματα της προηγούμενης κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ, προσθέτοντας πως «όσα μεσολάβησαν γύρισαν τη χώρα πίσω. Αλλαξαν πολλά και άλλαξαν προς το χειρότερο». Στην πραγματικότητα, βέβαια, σε ό,τι αφορά το λαό, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνέχισε την αντιλαϊκή επίθεση από το σημείο που την άφησαν οι προκάτοχοί της...


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ