Τετάρτη 2 Δεκέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Οι «μέσα» και οι «έξω»

«...Να έχουμε μεταρρυθμίσεις στον τομέα των εργασιακών σχέσεων και του ασφαλιστικού συστήματος, τέτοιες που να έχει ανάγκη η χώρα και όχι τέτοιες που της υπαγορεύονται απέξω...». Με αυτά τα λόγια ο υπουργός Εργασίας εξήγησε την πολιτική της κυβέρνησης κατά τη συνάντηση που είχε προχτές με την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Μόνο που η «σούπα» αυτή είναι ξαναζεσταμένη. Την πούλησαν ήδη οι προηγούμενες κυβερνήσεις και οι γραφίδες που επιστράτευσαν λέγοντας ότι τα αντεργατικά μέτρα επιβάλλονται από τους ξένους κ.λπ. Αυτό που δεν λένε και οι νυν και οι πρώην είναι για τίνος τα ταξικά συμφέροντα επιβάλλονται αυτά τα μέτρα, τα οποία παρεμπιπτόντως δεν θίγουν όλους τους «μέσα», αλλά τα λαϊκά στρώματα, όταν «μέσα» και «έξω», οι καπιταλιστικοί όμιλοι κερδίζουν. Το δεύτερο που ομολογεί ο υπουργός είναι ότι «μεταρρυθμίσεις» - όπως τις ονομάζει - σε Ασφαλιστικό και Εργασιακά θα γίνουν, αλλά θα γίνουν δήθεν με κριτήριο «τις ανάγκες της χώρας»! Μόνο που και εδώ ο Γ. Κατρούγκαλος έρχεται δεύτερος. Αρκετοί πριν απ' αυτόν, ΠΑΣΟΚ, ΝΔ, επιχείρησαν να παρουσιάσουν τα συμφέροντα των βιομηχάνων, τραπεζιτών, εφοπλιστών, των «μέσα» δηλαδή εκμεταλλευτών, ως «εθνική υπόθεση», ως ανάγκη της χώρας. Γι' αυτά τα συμφέροντα ρημάζουν τα δικαιώματα του λαού...

Βαθυστόχαστοι... υπερασπιστές των ιμπεριαλιστών

Τι να πρωτοσχολιάσει κανείς από τη «βαθυστόχαστη» ανάλυση της χτεσινής «Αυγής», πασπαλισμένη με μπαρούφες περί «αέναου πυρός» και τζιχαντιστών;

Το ξέπλυμα του βάρβαρου καπιταλιστικού συστήματος και το αναμάσημα κάθε σάπιου προσχήματος για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, με θέσεις τύπου «πολλοί από εμάς τους δυτικούς, ιδιαίτερα από εμάς τους αριστερούς, έχουμε μάθει (...) να φοβόμαστε το θάνατο, να αγαπάμε και να απολαμβάνουμε μια ζωή άνετη κι ελεύθερη. Αυτός είναι ο δικός μας κόσμος. Ομως αυτός ο κόσμος δεν είναι και δικός τους. Οι μουσουλμανικοί λαοί είναι σα να ζουν σε άλλο πλανήτη»;!

Το παραμύθι για παιδάκια ότι οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι γίνονται λόγω... παλιοχαρακτήρα; Αφού, όπως λένε, «η Δύση» (εκεί δηλαδή που ο Τσίπρας λέει ότι ανήκουμε... ανεπιφύλακτα) «με την αλαζονεία της κυριαρχίας της πάνω στον πλανήτη, παρεμβαίνει, επεμβαίνει, προσπαθεί να "αφομοιώσει" το διαφορετικό, να ελέγξει τα πάντα. Κι όταν δεν μπορεί, κάνει πολέμους»; Το ξέπλυμα των ιμπεριαλιστών που εξόπλισαν και στήριξαν τα «σκιάχτρα» των τζιχαντιστών, αλλά η «Αυγή» θεωρεί ότι «στρουθοκαμήλιζαν»;!

Δεν ξέρουμε αν τελικά «η κυκλική τροχιά των πραγμάτων εξέθρεψε το πυρ». Ξέρουμε, πάντως, στα σίγουρα ότι η εμπλοκή της κυβέρνησής τους στο ιμπεριαλιστικό μακελειό εκτρέφει όλο και πιο σάπια επιχειρήματα...

Πού την είδε την αύξηση;

«Για πρώτη φορά μετά από μια ολόκληρη πενταετία ο προϋπολογισμός που έχει κατατεθεί δίνει σημαντικό βάρος στην αύξηση των κοινωνικών δαπανών (...) Μόνο για την Υγεία υπάρχει αύξηση των δαπανών κατά 300 εκατ. ευρώ», είπε ο πρωθυπουργός, χτες, στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Πρόκειται για ωμό ψέμα. Σύμφωνα με τον προϋπολογισμό του 2016: Οι συνολικές δαπάνες για την Κοινωνική Ασφάλιση, περίθαλψη και κοινωνική προστασία είναι μειωμένες κατά 570 εκατ. ευρώ σε σχέση με τα ψίχουλα του 2015. Η κρατική χρηματοδότηση προς τα νοσοκομεία είναι μειωμένη κατά 10 εκατ. ευρώ, συνέχεια της περυσινής μείωσης κατά 22,8%. Διατηρείται η κρατική υποχρηματοδότηση του ΕΟΠΥΥ (526 εκατ. ευρώ), που δεν αποτελεί ούτε το 10% των εσόδων του. Για Κέντρα Υγείας - ΠΕΔΥ θα δοθούν τα ίδια ψίχουλα με το 2015 (122 εκατ. ευρώ), δηλαδή θα συνεχιστεί η διάλυση των δημόσιων μονάδων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας. Δεν ξέρουμε με τι αλχημείες ο πρωθυπουργός καταλήγει να παρουσιάζει αύξηση των κρατικών δαπανών για την Υγεία. Αυτό που προκύπτει από τα στοιχεία είναι ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ διατηρεί τις προηγούμενες μειώσεις και προχωρά σε νέες. Αντιστρόφως ανάλογη είναι βέβαια η πορεία των ιδιωτικών δαπανών, δηλαδή των πληρωμών των ασθενών, οι οποίες έχουν εκτιναχθεί. Ενδεικτικά, η μεσοσταθμική συμμετοχή των ασθενών για φάρμακα είναι 30%, οι ασθενείς το 2016 θα πληρώσουν 93 εκατ. ευρώ για αγορά υπηρεσιών στα δημόσια νοσοκομεία, ενώ με την αύξηση των εισφορών για την Υγεία θα αρπαχτούν από τις τσέπες των συνταξιούχων επιπλέον 711 εκατ. ευρώ!

Μες στην αφθονία κανείς πεθαίνει...

Δύο φωτογραφίες φαινομενικά αντίθετες. Η μία δείχνει μάχες σώμα με σώμα, μέσα σε θηριώδη εμπορικά και mall. Σπρωξίδια, κλοτσιές, λαβές, άνθρωποι να ποδοπατιούνται για μια ηλεκτρική συσκευή ή για ένα ρούχο. Η άλλη δείχνει μία από τις 29 τεράστιες αποθήκες της «Amazon»: Μια θάλασσα αγαθών σε απόλυτη τάξη. Και οι δύο είναι από την ίδια μέρα, την περασμένη Παρασκευή. Γνωστή και ως «Black Friday» («Μαύρη Παρασκευή»), η μέρα των μεγαλύτερων εκπτώσεων σε ΗΠΑ και Βρετανία. Και δώσ' του αναλύσεις τα αστικά ΜΜΕ. Από τις κλάψες των οπορτουνιστών περί «καταναλωτισμού» που «διαφθείρει κι εξαγριώνει» και καλέσματα για μποϊκοτάζ (από τη γνωστή και μη εξαιρετέα οργάνωση «Occupy»), ως σοσιαλδημοκρατικές πινελιές περί «ανάγκης τόνωσης της αγοράς» και «δικαιότερης κατανομής». Με τα στοιχεία από τις «σομόν σελίδες» να ζαλίζουν. Δύο ουσιαστικά μονοπώλια λιανικής στις ΗΠΑ, σε μια μέτρια «μαύρη Παρασκευή», κάνουν τζίρο 51 δισ. δολαρίων!

Αυτός είναι ο καπιταλιστικός κόσμος, «ένας κόσμος τόσο παράξενος που μες στην αφθονία κανείς πεθαίνει», όπως σχολίαζε και ο Ναζίμ Χικμέτ πριν από πολλά χρόνια. Εκεί που τα βουνά των αγαθών που οι εργαζόμενοι παράγουν δεν καλύπτουν τις δικές τους ανάγκες αλλά γίνονται εμπόρευμα, «πολεμοφόδια» δηλαδή στο μανιασμένο πόλεμο για το κέρδος μιας χούφτας παράσιτων. Και οι εργαζόμενοι, «κομπάρσοι» που παίζουν ξύλο μεταξύ τους για να πάρουν ένα κομματάκι από τον τεράστιο πλούτο που τους ανήκει. Μέχρι τη μέρα που θα το πάρουν αλλιώς. Και τότε δε θα τους περιγελάνε...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1823 Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέιμς Μονρόε, διατυπώνει το ομώνυμο δόγμα («Δόγμα Μονρόε»). Με το δόγμα αυτό, οι ΗΠΑ διακήρυσσαν πως «η αμερικανική ήπειρος δε θα έπρεπε στο μέλλον να θεωρείται πεδίον αποικισμού απ' τις ευρωπαϊκές δυνάμεις».

1852 Τέλος της 2ης Γαλλικής Δημοκρατίας. Ο Πρόεδρος Λουδοβίκος Βοναπάρτης αυτοανακηρύσσεται αυτοκράτορας, με το όνομα Ναπολέων ο 3ος.

1917 Η σοβιετική εξουσία εγκαθιδρύεται στο Ιρκούτσκ (Μεγάλη Οχτωβριανή Σοσιαλιστική Επανάσταση).

1923 Γεννιέται η κορυφαία υψίφωνος Μαρία Κάλλας.

1927 Ξεκινά τις εργασίες του το 15ο Συνέδριο του Πανενωσιακού Κομμουνιστικού Κόμματος (μπολσεβίκοι), που θα μείνει στην ιστορία για τις αποφάσεις του γύρω από τη συνεταιριστική οργάνωση της αγροτικής οικονομίας, καθώς και για την κατάρτιση του πρώτου πεντάχρονου πλάνου. Το ίδιο Συνέδριο επεσήμανε τη ρήξη της τροτσκιστικής - ζηνοβιεφικής αντιπολίτευσης με το λενινισμό και ενέκρινε τη διαγραφή των Τρότσκι, Ζηνόβιεφ και Κάμενεφ από το Κόμμα.

1939 Οι ΗΠΑ κηρύσσουν εμπάργκο στην ΕΣΣΔ για την πώληση αεροπλάνων και στρατηγικών πρώτων υλών.

1944 Μαζικές, μαχητικές λαϊκές διαδηλώσεις κατά του αφοπλισμού του ΕΛΑΣ σε όλη την Ελλάδα. Η ΚΕ του ΕΑΜ αποφάσισε: α) Να απευθύνει έκκληση προς τις συμμαχικές κυβερνήσεις της Βρετανίας, της ΕΣΣΔ και των ΗΠΑ, β) να πραγματοποιηθεί παλλαϊκή συγκέντρωση στην πλατεία Συντάγματος την Κυριακή 3 Δεκέμβρη, γ) να κηρυχθεί παλλαϊκή απεργία τη Δευτέρα 4 Δεκέμβρη και δ) να ανασυγκροτηθεί η ΚΕ του ΕΛΑΣ. Η κυβέρνηση Παπανδρέου αρχικά έδωσε την άδεια για τη συγκέντρωση της Κυριακής, αλλά αργότερα την ανακάλεσε, δίνοντας εντολή να κατασταλεί ακόμα και με τη χρήση όπλων.

1948 Τμήματα της 8ης Μεραρχίας του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας καταλαμβάνουν την Πέτρα Μούκα στο Γράμμο και ελευθερώνουν τα χωριά της περιοχής.

1956 Το πλοιάριο «Γκράνμα» αποβιβάζει 82 νέους επαναστάτες στην Κούβα, στην Πλάγια Ολοράδα. Η ομάδα δέχεται επίθεση από το στρατό του Μπατίστα. Οι περισσότεροι σκοτώνονται, απομένουν γύρω στους 20, ανάμεσά τους ο Φιντέλ Κάστρο και ο Τσε Γκεβάρα. Προωθούνται στην οροσειρά Σιέρα Μαέστρα. Δυόμιση μήνες αργότερα, ο Φιντέλ, στη συνέντευξή του στον απεσταλμένο των «Νιου Γιορκ Τάιμς», δηλώνει: «Πολεμάμε επί 79 ημέρες και είμαστε δυνατότεροι από ποτέ!». Η πορεία για τη νίκη της Κουβανικής Επανάστασης είχε ξεκινήσει.

1980 Θεσπίζεται για τις δημόσιες υπηρεσίες το πενθήμερο.

1980 Πεθαίνει η ερμηνεύτρια του ρεμπέτικου και παραδοσιακού τραγουδιού Ρόζα Εσκενάζυ.

1982 Με απόλυτη επιτυχία στέφεται η πρώτη στον κόσμο μεταμόσχευση τεχνητής καρδιάς. Η «καρδιά» ονομάζεται «Τζάρβικ 7» από το όνομα του δημιουργού της. Λήπτης είναι ο 61χρονος οδοντίατρος Μπάρνι Κλαρκ.

2008 Πεθαίνει η συγγραφέας Μαργαρίτα Καραπάνου.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ