Σελ. /24
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2015 - αριθ. φύλλου: 12303

ΣΥΝΟΔΟΣ ΕΕ - ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΡΟΣΦΥΓΙΚΟ
Σοβαρές οι ευθύνες της κυβέρνησης για την υπογραφή επικίνδυνων αντιλαϊκών αποφάσεων

Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ


ΣΕΛ.  17
ΣΕΝΑΡΙΑ ΣΥΝΑΙΝΕΣΗΣ
Στόχος η υλοποίηση των αντιλαϊκών μέτρων με τις λιγότερες αντιδράσεις

ΣΕΛ.  9

«Στο πόδι» εργαζόμενοι και αγρότες με απεργία και μπλόκα

Κινητοποιούνται ενάντια στη συνεχιζόμενη αντιλαϊκή επίθεση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, που ζητά τη λαϊκή συναίνεση και ανοχή

Eurokinissi

  • Στην επίθεση που εξαπολύει η κυβέρνηση με τον αντιλαϊκό προϋπολογισμό και τις ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση, ζητώντας μάλιστα τη συναίνεση και ανοχή απ' το λαό, η μόνη απάντηση είναι ο ταξικός αγώνας ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα για λογαριασμό του κεφαλαίου, η καθολική συμμετοχή στην απεργία μεθαύριο Πέμπτη και στα απεργιακά συλλαλητήρια του ΠΑΜΕ σε όλη τη χώρα.
  • Απεργιακές συγκεντρώσεις στην Αθήνα στις 10 π.μ. στην Ομόνοια, στη Θεσσαλονίκη στις 10.30 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και σε άλλες πόλεις της χώρας.
  • Κοινή δράση με τους αυτοαπασχολούμενους και τους αγρότες, που τη μέρα της πανεργατικής πανελλαδικής απεργίας ετοιμάζονται να στήσουν τα πρώτα μπλόκα.

ΣΕΛ.  4   -   6

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επικίνδυνες αποφάσεις για τους λαούς

Η Σύνοδος Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας αποτέλεσε άλλο ένα επεισόδιο στο διαρκές παζάρι ανάμεσα σε αστικές τάξεις, μέρος του σφοδρού ανταγωνισμού μονοπωλιακών ομίλων για την εκμετάλλευση των λαών, των πλουτοπαραγωγικών πηγών, τον έλεγχο των αγορών και των σφαιρών επιρροής. Οι αποφάσεις που πάρθηκαν, με αφορμή τη διαχείριση του Προσφυγικού, αξιοποιούνται για αναβάθμιση του ρόλου της τουρκικής αστικής τάξης στην περιοχή. Ιδιαίτερα υπό το φως της πρόσφατης κλιμάκωσης της αντιπαράθεσης με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους από τουρκικά μαχητικά και την πλήρη κάλυψή της από την ΕΕ και το ΝΑΤΟ, οι αποφάσεις αποτελούν νομιμοποίηση της παραπέρα συμμετοχής της Τουρκίας στην επέμβαση και τον πόλεμο στη Συρία.

Τα ανταλλάγματα, που πετυχαίνει η Τουρκία, για τα οποία πανηγυρίζει το πολιτικό της προσωπικό, όπως η επανέναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την ΕΕ, η χορήγηση οικονομικής βοήθειας, η δρομολόγηση της κατάργησης της βίζας, η αναβάθμιση των εμπορικών και ενεργειακών σχέσεων ΕΕ - Τουρκίας αφορούν τα συμφέροντα των καπιταλιστών και όχι του λαού της, ούτε και των ξεριζωμένων από τις εστίες τους.

Η επικρότηση της «εμπλοκής» της Τουρκίας στη Συρία σηματοδοτεί και νέους κινδύνους για τους λαούς όλης της περιοχής της Ανατολικής Μεσογείου, ενώ επηρεάζει και τις εξελίξεις στις σχέσεις με τη χώρα μας και τα κυριαρχικά της δικαιώματα στο Αιγαίο, που αμφισβητούνται με τη στήριξη από τους ιμπεριαλιστές της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Η Σύνοδος και οι αποφάσεις της ταυτόχρονα επιβεβαιώνουν ότι τα θύματα των ιμπεριαλιστών που φεύγουν για να σωθούν από τον πόλεμο, τη φτώχεια και την ανέχεια, θα αντιμετωπίζουν μόνιμα την καταστολή των αστικών κρατών και θα γίνονται δεκτοί, μετά από πολλά «κόσκινα», μόνο όσοι θεωρούνται χρήσιμοι για το κεφάλαιο, για να ενταχθούν στην καπιταλιστική οικονομία ως φτηνά εργατικά χέρια. Με στόχο και την κερδοφορία των κεφαλαιοκρατών να αυξήσουν και να χρησιμοποιηθούν ως μοχλός πίεσης για τους ντόπιους εργάτες, επιδιώκοντας να δυναμώσει ο ρατσισμός και η ξενοφοβία, ώστε να αποπροσανατολίζονται οι λαοί για την πραγματική αιτία των προβλημάτων τους, την καπιταλιστική ιδιοκτησία και εξουσία.

Αποδείχθηκε, για άλλη μια φορά, ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ είναι ευθυγραμμισμένη και συμμετέχει ενεργά σε όλους τους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, στηρίζει σταθερά κάθε αντιλαϊκή απόφαση, κάθε νομιμοποίηση της ιμπεριαλιστικής επιθετικότητας, υιοθετώντας τα κάθε φορά προσχήματα. Η κυβέρνηση της «πρώτη φορά Αριστεράς» για λογαριασμό των συμφερόντων της ελληνικής αστικής τάξης και των στόχων αναβάθμισής της συνεχίζει την ίδια πορεία που χάραξαν οι προηγούμενες αστικές κυβερνήσεις, εμπλέκοντας το λαό μας σε επικίνδυνους δρόμους. Ούτε, βεβαίως, τα επικοινωνιακά τεχνάσματα όπως τα «τουίτ» του πρωθυπουργού μπορούν να κουκουλώσουν τη συμφωνία του στις αντιλαϊκές αποφάσεις.

Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι θετικές αποφάσεις ούτε για το λαό της Ελλάδας, ούτε της Τουρκίας, της Συρίας, της Κύπρου, τους ξεριζωμένους πρόσφυγες δεν μπορούν να προκύψουν από τις διάφορες συνόδους των ιμπεριαλιστικών οργανισμών. Μόνη διέξοδος για τους λαούς είναι η πάλη τόσο ο καθένας στη χώρα του όσο και σε διεθνή συντονισμό, δυναμώνοντας τη διεθνή αλληλεγγύη ενάντια στους σχεδιασμούς των αστικών τάξεων των χωρών τους και των ιμπεριαλιστικών συμμαχιών στην περιοχή.


Η πρωτοπόρα συμβολή του ΚΚΕ στους αγώνες των ναυτεργατών και οι θέσεις του Κόμματος για τη ναυτιλία

Η ομιλία του Γενικού Γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στην εκδήλωση της Τομεακής Οργάνωσης Μεταφορών της Κομματικής Οργάνωσης Αττικής για τους ναυτεργάτες

Τους ακατάλυτους δεσμούς, σφυρηλατημένους μέσα στο καμίνι της ταξικής πάλης, που συνδέουν τους ναυτεργάτες με το ΚΚΕ, καταγράφοντας κατορθώματα που ήρθαν να προστεθούν στις πιο λαμπρές σελίδες του παγκόσμιου εργατικού κινήματος, τίμησε η ΤΟ Μεταφορών της ΚΟ Αττικής, την περασμένη Κυριακή το πρωί, διοργανώνοντας μεγάλη πολιτική, πολιτιστική εκδήλωση στο πλοίο «Hellas Liberty», που σταθμεύει στο λιμάνι του Πειραιά.


ΣΕΛ.  11  -  14


ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΥΡΩΖΩΝΗ - ΗΠΑ
Αντιλαϊκή κλιμάκωση με το βλέμμα στους γεωπολιτικούς ανταγωνισμούς

ΣΕΛ.  3
ΣΥΡΙΑ
Κλιμακώνεται η επέμβαση

ΣΕΛ.  19
ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΣΤΗΝ ΕΙΔΟΜΕΝΗ
Απάνθρωπες συνθήκες και καταστολή

ΣΕΛ.  16

Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ