ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τρίτη 1 Δεκέμβρη 2015
Σελ. /24
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΚΥΒΕΡΝΗΤΙΚΟΥ - ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΚΛΙΜΑΚΙΟΥ ΣΤΟ ΙΡΑΝ
«Σχέδιο δράσης» για τις επιδιώξεις του κεφαλαίου

Ενέργεια, Ναυτιλία, Μεταφορές και Τουρισμός στο επίκεντρο των διήμερων επαφών στην Τεχεράνη

Την κατάρτιση «σχεδίου δράσης» («action plan») μεταξύ Ελλάδας και Ιράν, με βάση τις προτεραιότητες των επιχειρηματικών ομίλων των δύο χωρών, ανήγγειλε την Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, Ν. Κοτζιάς, στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης κυβερνητικού και επιχειρηματικού κλιμακίου στο Ιράν.

Οπως έγινε σαφές, στο επίκεντρο του εν λόγω «σχεδίου» θα βρεθούν τα ζητήματα της Ενέργειας, της Ναυτιλίας, των Μεταφορών και του Τουρισμού, ενώ θα επεκτείνεται και σε άλλους τομείς, όπου βλέπει «ψητό» το κεφάλαιο των δύο χωρών.

Από πλευράς κυβέρνησης, στην αποστολή μετείχαν ο υπουργός Εξωτερικών, Ν. Κοτζιάς, ο υφυπουργός, Δ. Μάρδας, και η υφυπουργός Βιομηχανίας, Θεοδώρα Τζάκρη, ενώ στο πλαίσιο της διήμερης επίσκεψης, που ολοκληρώθηκε χτες, ο Ν. Κοτζιάς ήταν προγραμματισμένο να συναντηθεί με τον Πρόεδρο του Ιράν, Χ. Ρουχανί, τον πρόεδρο του ιρανικού Κοινοβουλίου, Α. Λαριτζανί, και τους υπουργούς Εξωτερικών, Μ. Ζαρίφ, Πετρελαίου, Μπ. Ζανγκανέχ, και Μεταφορών και Υποδομών, A. A. Akhoundi.

Σύμφωνα με πληροφορίες, εξάλλου, μεταξύ όσων συνόδευσαν το κυβερνητικό κλιμάκιο, βρίσκονταν εκπρόσωποι από επιχειρηματικούς ομίλους, όπως οι «Aegean», ΕΛΠΕ, ΒΙΟΧΑΛΚΟ, J&P, «Metka G. Moundreas», «Singular Logic», «Seasoft», «Olympia-Xenia», «Sabo», AIALM, «Loufakis», «Demo», ΒΙΑΝΕΞ, «Metron», «Salfo», «Γιώτης» κ.ά.

Τα σχέδια για μπίζνες μεταξύ των ιρανικών και των ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων αναμενόταν να βρεθούν στο επίκεντρο τόσο της εκδήλωσης της ελληνικής πρεσβείας που οργανώθηκε παρουσία των μελών της ελληνικής επιχειρηματικής αποστολής και Ιρανών αξιωματούχων και επιχειρηματιών, όσο και κατά την ημερίδα με θέμα «Ιράν - Ελλάδα: Ανεξερεύνητες ευκαιρίες».

Ο... Αλλάχ, οι θεοί, οι υδρογονάνθρακες και η ναυτιλία

Χαρακτηριστικές ως προς τις επιδιώξεις του κεφαλαίου ήταν οι δηλώσεις του Ν. Κοτζιά στην κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε την Κυριακή με τον Ιρανό ομόλογό του.

«Θεωρούμε πάρα πολύ σημαντικό παράγοντα για τη σταθεροποίηση της περιοχής την ανάπτυξη των σχέσεών μας με το Ιράν», σημείωσε, προσθέτοντας ότι «οι σχέσεις αυτές έχουν μπει σε ένα καλό αυλάκι (...) που θέλει να γίνει μεγάλος ποταμός. Είναι σχέσεις που αφορούν διμερή θέματα, αφορούν την ανάπτυξη οικονομικών σχέσεων, την ανάπτυξη σχέσεων στους τομείς του Πολιτισμού, της Επιστήμης και της Εκπαίδευσης». Σε αυτήν τη βάση, τόνισε ότι «με τον υπουργό κ. Ζαρίφ συμφωνήσαμε ότι όλα αυτά θα τα ενσωματώσουμε σε ένα πλάνο δράσης, αυτό που στη διεθνή διπλωματία λέγεται "action plan", το οποίο ελπίζουμε και οι δύο να είναι έτοιμο ενόψει της επίσκεψης του πρωθυπουργού της Ελλάδας», την οποία τοποθέτησε στο πρώτο εξάμηνο του 2016.

Παρακάτω, μπαίνοντας στο «ψητό» του εν λόγω σχεδίου, ο Ν. Κοτζιάς σημείωσε χαρακτηριστικά: «Το Ιράν έχει πλούτο σε πρώτες ύλες. Ο Αλλάχ του χάρισε αέριο και πετρέλαιο. Και εμάς, οι δικοί μας θεοί, μας δώσανε από παλιά τη ναυτιλία μας. Είμαστε δύο οικονομίες σε πάρα πολλούς τομείς, όπως λέει και ο υπουργός κ. Ζαρίφ, συμπληρωματικές».

Η εν λόγω αναφορά, βέβαια, συνδέεται άμεσα με το ενδιαφέρον ελληνικών επιχειρηματικών ομίλων για τη μεταφορά ιρανικού πετρελαίου από τον ελληνικό στόλο σε ελληνικά διυλιστήρια, όπως επίσης, σε μια πορεία, και για τη μεταφορά ιρανικού υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Ν. Κοτζιάς ανέφερε ότι συμφώνησε με τον Ιρανό ομόλογό του «να κάνουμε ανταλλαγή επισκέψεων τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο, μία φορά στην Τεχεράνη, μία φορά στην Αθήνα, για να βλέπουμε πώς προωθούνται αυτό το "action plan", οι οικονομικές μας σχέσεις αλλά και ο πολιτικός μας διάλογος», ενώ στάθηκε ιδιαίτερα στην ανάγκη αποκατάστασης των αεροπορικών συγκοινωνιών Ελλάδας - Ιράν, ως μια «εξέλιξη που θα έχει θετικές συνέπειες στην προώθηση του τουρισμού και του διμερούς μας εμπορίου».

Σε ό,τι αφορά δε τις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή, τις ενδοϊμπεριαλιστικές αντιθέσεις και τα εξελισσόμενα παζάρια, ο Ν. Κοτζιάς χαιρέτισε τη Συμφωνία της Γενεύης για το Ιράν, ενώ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει ότι «εμάς η Συρία μάς ενδιαφέρει πολλαπλώς». Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού από τουρκικό αεροσκάφος, παρά το γεγονός ότι η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ έχει ψηφίσει όλες τις αποφάσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ που δίνουν κάλυψη στην Τουρκία, ο υπουργός Εξωτερικών ανέφερε ότι «το συμβάν της κατάρριψης του ρωσικού αεροπλάνου σε συριακό έδαφος δεν έπρεπε να είχε συμβεί»...

«Ενεργητική εξωτερική πολιτική» για να μη χάνει θέσεις το κεφάλαιο

Ιδιαίτερα χαρακτηριστική, εξάλλου, ως προς την πρεμούρα της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ να εμπλέξει ακόμα βαθύτερα τη χώρα στους επικίνδυνους ενδοϊμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς, προς γεωστρατηγική αναβάθμιση του εγχώριου κεφαλαίου, ήταν και η ομιλία του Ν. Κοτζιά στο Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, με θέμα την «ελληνική εξωτερική πολιτική».

Αφού ανέφερε ότι «η εξωτερική πολιτική πρέπει να είναι ενεργητική», τόνισε χαρακτηριστικά: «Οσοι φοβούνται το κόστος από δράσεις και ενέργειες, θα πρέπει να σκέφτονται το κατά κανόνα μεγαλύτερο κόστος της αδράνειας. Οι σωστές ενέργειες με αποτελεσματική υλοποίηση είναι κέρδος. Η αναμονή είναι η μέγιστη ζημιά. Διότι όσο κάποιος αδρανεί, τόσο κάποιοι άλλοι καταλαμβάνουν θέσεις και αποκτούν επιρροή στα σημεία του ορίζοντα στα οποία δεν υπάρχει δράση».

«Εξειδικεύοντας» τα παραπάνω, μίλησε για την προσπάθεια της συγκυβέρνησης να παζαρέψει τη γεωστρατηγική θέση της χώρας για να «εξισορροπήσει» τους χαμένους πόντους του εγχώριου κεφαλαίου στους διεθνείς ανταγωνισμούς, λόγω της οικονομικής κρίσης: «Μεγάλη σημασία έχει να εξασφαλίζεται ότι η εξωτερική πολιτική θα αναδεικνύει τον γεωπολιτικό ρόλο της χώρας μας, στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων, Ασίας, Αφρικής και Ευρώπης. Θα εξισορροπεί την απώλεια ισχύος που έχουμε στον οικονομικό τομέα. Θα στηρίζει την μάχη που δίνουμε για λύση του χρηματοπιστωτικού προβλήματος της χώρας, που διέρχεται το έβδομο έτος μιας βαρύτατης κρίσης».

Αναφέροντας ξανά ως «ειδίκευση» στην οποία στοχεύει η κυβέρνηση τα «τρία δέλτα» (διαπραγμάτευση, διαμεσολάβηση, διαιτησία), υπογράμμισε ότι «με αυτόν τον τρόπο γινόμαστε, ταυτόχρονα, χρήσιμοι στο παγκόσμιο σύστημα», λειτουργώντας, όπως είπε, «ως γέφυρα ανάμεσα στη δύση/ΕΕ όπου ανήκουμε» και τις «αναδυόμενες χώρες». Τόνισε, μάλιστα, ότι «παρά το μικρό του μεγέθους μας, παίρνουμε διεθνείς πρωτοβουλίες, όπως ήταν η πρόσφατη στην Αθήνα διεθνής διάσκεψη για την προστασία των πολιτισμών και όλων των θρησκειών στη Μέση Ανατολή», πρωτοβουλία που η ίδια η κυβέρνηση έχει ομολογήσει ότι συμβάλλει στη «νομιμοποίηση» μιας γενίκευσης της ιμπεριαλιστικής επέμβασης ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ στην περιοχή.

Κατά τ' άλλα, ο Ν. Κοτζιάς αναφέρθηκε σε όλα τα λεγόμενα «εθνικά θέματα», δίνοντας, μεταξύ άλλων, έμφαση στα Βαλκάνια («τολμηρά, κάνουμε ανοίγματα στα κράτη της Βαλκανικής», ανέφερε, «φωτογραφίζοντας» ταυτόχρονα αρνητικά την παρέμβαση της Γερμανίας ως «σχέδιο κυβέρνησης της περιοχής από τα απέξω (...) αφήνοντας τα κράτη - μέλη της ΕΕ της περιοχής εκτός»), την Τουρκία (σημειώνοντας ότι «η λύση του Κυπριακού και ο τερματισμός κάθε διάθεσης παρεμβάσεων ή απειλών θα απελευθερώσει πολλαπλές δυνάμεις συνεργατικές»), το Κυπριακό, την ΠΓΔΜ, τις «καλές σχέσεις» με Βουλγαρία, Ρουμανία και Ιταλία κ.ά.


«Εφυγε» ο Κώστας Νίτσος

ICON

Σε ηλικία 95 χρόνων «έφυγε» από τη ζωή ο παλαίμαχος δημοσιογράφος αγωνιστής, Κώστας Νίτσος, πρόεδρος του Συνδέσμου Αντιστασιακών Δημοσιογράφων.

Η κηδεία του Κ. Νίτσου θα γίνει σήμερα Τρίτη, στις 15.00, στο Α' Νεκροταφείο Αθηνών.

«Ανήκω σε μια μεγάλη γενιά, στην ονειροπόλα γενιά της Εθνικής Αντίστασης, την καλύτερη της Ελλάδος και την τελευταία καλή της δημοσιογραφίας», δήλωνε σε πρόσφατη συνέντευξή του, προσθέτοντας για την περίοδο της Αντίστασης: «Μπήκαν οι Γερμανοί στην Αθήνα και την επόμενη μέρα έγινα αντάρτης πόλεων. Το αντάρτικο της πόλης ήταν σκληρότερο από το αντάρτικο του βουνού».

Μετά τη δεκαετία του '50, ο Κ. Νίτσος ήταν εκδότης του περιοδικού «Θέατρο» από το 1961 έως το 1981, με κάποιες διακοπές στη διάρκεια της δικτατορίας. Διετέλεσε επίσης διευθυντής των «Νέων», καθώς και του Εθνικού Θεάτρου.

Εχει εκδώσει, με δικό του σχολιασμό, τα Θεατρικά Απαντα του Γιάννη Ρίτσου, ενώ είχε έτοιμα για έκδοση τα Απαντα του Αιμίλιου Βεάκη και σειρά δικών του βιβλίων. Το Μάρτη του 2015 τιμήθηκε από την ΕΣΗΕΑ με το Μετάλλιο του Ξενοφώντος (πρώτου ρεπόρτερ).

Για το θάνατο του Κ. Νίτσου, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το ΚΚΕ εκφράζει τη μεγάλη θλίψη του για το θάνατο του παλαίμαχου δημοσιογράφου, πνευματικού ανθρώπου και αγωνιστή της ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης Κώστα Νίτσου.

Ο Κώστας Νίτσος, Πρόεδρος του Πανελληνίου Συλλόγου Αγωνιστών Δημοσιογράφων Εθνικής Αντίστασης, υπήρξε ένας πολυτάλαντος άνθρωπος που συνδύασε τη λογιοσύνη με τη δημοσιογραφία και έθεσε την πένα του στην υπηρεσία του λαού και των αγώνων του.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους οικείους του».

Συλλυπητήριες ανακοινώσεις για το θάνατο του Κ. Νίτσου εξέδωσαν, επίσης, ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Δημοσιογράφων Αγωνιστών Εθνικής Αντίστασης 1941 - 1944 ο ΣΥΡΙΖΑ, και ο πρόεδρος της Βουλής Ν. Βούτσης.

  • Στη μνήμη του αγαπημένου δάσκαλού μου στη δημοσιογραφία, ΚΩΣΤΑ ΝΙΤΣΟΥ, προσφέρω, αντί για στεφάνι, 100 ευρώ στο ΚΚΕ μέσω ΚΟΒ «Ριζοσπάστη».

Μανώλης Μαθιουδάκης



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ