Σάββατο 28 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
Ισορροπώντας ανάμεσα στη «συναίνεση» και την αντιπολίτευση...

...ενώ εντείνονται οι διεργασίες για την αναμόρφωσή της

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Πλακιωτάκης

Eurokinissi

Ο μεταβατικός πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργος Πλακιωτάκης
Να πάνε στο σημερινό Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών (ΣΠΑ) αποφάσισαν στη ΝΔ, προσπαθώντας να ισορροπήσουν, σε αντιφατικούς στόχους, ανάμεσα στην ανάγκη της συναίνεσης που απαιτεί το κεφάλαιο και της συγκρότησης αντιπολιτευτικού δεξιού πόλου στην κυβέρνηση. Η προσπάθεια της ΝΔ να μην ταυτιστεί με τα νέα αντιλαϊκά μέτρα της κυβέρνησης μόνο θυμηδία προκαλεί, αφού πρωτοστάτησε σε αυτή την πολιτική ως κυβέρνηση αλλά και στηρίζοντας τις συμφωνίες του καλοκαιριού.

Σε ένα τέτοιο πλαίσιο, χτες, ο μεταβατικός πρόεδρος του κόμματος, Γ. Πλακιωτάκης, μετά το τηλεφώνημα - πρόσκληση που δέχτηκε από τον πρωθυπουργό Αλ. Τσίπρα, δήλωσε: «Σήμερα το πρωί, δέχτηκα την πρόσκληση του πρωθυπουργού για να συμμετάσχω στο ΣΠΑ με θέμα το Ασφαλιστικό, το Προσφυγικό και τη συνταγματική αναθεώρηση. Ο κ. Τσίπρας, με την κίνησή του αυτή, παρά τη νωπή λαϊκή εντολή που έχει, δηλώνει την αδυναμία του να κυβερνήσει και να υλοποιήσει τις ψεύτικες υποσχέσεις που έδωσε προ διμήνου στον ελληνικό λαό. Η ΝΔ, ως σοβαρό και υπεύθυνο κόμμα, θα ανταποκριθεί στο θεσμικό της ρόλο και εγώ ως πρόεδρός της θα παρευρεθώ στο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών. Η συμμετοχή μου, όμως, δε θα πρέπει να εκληφθεί ως στήριξη στα τερτίπια και τους τακτικισμούς του κ. Τσίπρα».

Της απόφασης να πάνε στο Συμβούλιο προηγήθηκαν συνεννοήσεις Πλακιωτάκη με τους πρώην προέδρους του κόμματος και πρωθυπουργούς Κ. Μητσοτάκη, Κ. Καραμανλή και Αντ. Σαμαρά, όπως και με άλλα στελέχη. Συζητείται δε και η σύγκληση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματος, όπου, παρουσία των 4 υποψηφίων προέδρων του κόμματος, να γίνει συζήτηση περί του ΣΠΑ.

Στο μεταξύ, με έμφαση στο φιάσκο της προηγούμενης Κυριακής, όταν δεν κατάφεραν να κάνουν εσωκομματικές εκλογές ανάδειξης νέου προέδρου, αλλά όχι μόνο, συνεχίζεται η διαπάλη για το ρόλο που θα πρέπει να παίξει η ΝΔ το επόμενο διάστημα, για την ανάγκη ανασυγκρότησης του «δεξιού πόλου» της αστικής διαχείρισης. Π.χ. είναι χαρακτηριστικά όσα είπε στο ραδιοσταθμό «Alpha» ο βουλευτής της ΝΔ Ν. Δένδιας: «Ο,τι περνάμε το είχα προβλέψει από τον Ιανουάριο. Είχα προτείνει να πάμε σε Συνέδριο και σε ανοιχτή εκλογή, αλλά από κατάλογο ήδη εγγεγραμμένων μελών. Ηταν προβλέψιμο ότι θα οδηγήσει αυτή η διαδικασία σε μία γελοιοποίηση ενός μεγάλου κομματικού χώρου. Στο βαθμό που μπορούμε να σοβαρευτούμε στη ΝΔ, η κατάσταση μπορεί να διορθωθεί. Δε φοβάμαι απλώς τη διάσπαση στη ΝΔ, φοβάμαι τη γελοιοποίηση. Δεν ήταν ένα απλό λάθος αυτό που συνέβη στη ΝΔ. Είναι ένδειξη της λειτουργίας του κομματικού μηχανισμού όπως τις περασμένες δεκαετίες. Η ΝΔ χρειάζεται επανίδρυση. Αυτό που πρέπει να φύγει, είναι μία σειρά αντιλήψεων. Δεν πρέπει να χάσουμε την επαφή μας με τα λαϊκά στρώματα, αλλά να εκφράσουμε προς το συμφέρον τους τις αρχές της ελεύθερης οικονομίας, όπως στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας».

Με ανάλογες ανησυχίες, ο ευρωβουλευτής ΝΔ, Γ. Κύρτσος, μιλώντας στο ραδιοσταθμό «Flash», επιτέθηκε στη «γραφειοκρατία» της Συγγρού, όπως τη χαρακτήρισε, μιλώντας για ανίκανους, για άσχετους με την πολιτική και για βαρίδια που δεν μπορεί να κουβαλάει ένα σύγχρονο αστικό κόμμα. Ερωτηθείς, εξάλλου, για τις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές, μίλησε για «ικανούς για το χειρότερο», να μην τις οργανώσουν ή και να τις υπονομεύσουν.

Στο μεταξύ, αναμένεται η οριστική απόφαση της Κεντρικής Εφορευτικής Επιτροπής της ΝΔ για την εταιρεία ή τις εταιρείες που θα αναλάβουν την οργάνωση των εσωκομματικών εκλογών. Σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχουν «δύο οριστικοποιημένες καλές προτάσεις» και έχουν ως προϋπόθεση τη διενέργεια εκλογών στις 13/12.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ