Σάββατο 28 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Φ. ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ
Προσέρχεται αλλά μόνο για το Προσφυγικό...

Την πρόθεσή της να συμμετάσχει στο Συμβούλιο πολιτικών αρχηγών, αλλά με... μια πιο βολική ατζέντα από αυτή που θέλει η κυβέρνηση, επανέλαβε χτες η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Φ. Γεννηματά, με επιστολή της προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ξεκαθαρίζοντας ότι θα προσέλθει στη σύσκεψη, ενημερώνει τον Πρ. Παυλόπουλο ως προς τις «σκέψεις» και «επιφυλάξεις» της για τη θεματολογία που όρισε η κυβέρνηση: Ενημέρωση για τη Σύνοδο Κορυφής ΕΕ - Τουρκίας για το Προσφυγικό, Ασφαλιστικό, Αναθεώρηση του Συντάγματος.

Επ' αυτών αναφέρει: «Για το "Προσφυγικό", η ανάγκη είναι προφανής, αρκεί βέβαια να είναι πλήρης και να αποδειχτεί από το περιεχόμενό της πως δεν τέθηκε ως θέμα της σύσκεψης για λόγους προσχηματικούς. Επίσης, θέλω να επισημάνω με έμφαση ότι πρέπει να συζητηθούν στο αμέσως επόμενο διάστημα και τα άλλα μείζονα Εθνικά Θέματα».

Παρακάτω: «Για το Aσφαλιστικό τόνισα στον πρωθυπουργό (σ.σ: σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν), πως είναι μεν πάρα πολύ σοβαρό ζήτημα, αλλά ως προς αυτό, το μόνο κατάλληλο βήμα είναι η Βουλή, είτε στο επίπεδο της συζήτησης μεταξύ των αρχηγών, είτε στην αρμόδια διαρκή επιτροπή, είτε μετά την άσκηση νομοθετικής πρωτοβουλίας. Και, οπωσδήποτε, σύσκεψη των αρχηγών των κομμάτων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για θέμα κυβερνητικής πολιτικής δεν ενδείκνυται».

Σε αυτό το πλαίσιο, ουσιαστικά, επιχείρησης αποφυγής του κόστους από τη νέα βάρβαρη επίθεση στο Ασφαλιστικό, την οποία βέβαια και η ίδια υπερψήφισε στο πλαίσιο του τρίτου μνημονίου, η Γεννηματά διευκρινίζει ότι «για θεσμικούς λόγους, λόγους ουσίας και αρχής δεν πρόκειται να έχουμε καμία συμμετοχή σε σχετική συζήτηση υπό την Προεδρία σας. Το πεδίο διαλόγου και συνεννόησης των Πολιτικών Δυνάμεων ακόμα και για μείζονα θέματα κυβερνητικής πολιτικής όπως το Ασφαλιστικό είναι το κοινοβούλιο και οι αντίστοιχοι θεσμοί έκφρασης των Κοινωνικών Εταίρων».

Καταλήγει ότι «για την ανάγκη αναθεώρησης του Συντάγματος τα περισσότερα κόμματα έχουμε ήδη εκφραστεί θετικά. Υπενθυμίζω ότι και αυτό το ζήτημα είναι μια αποκλειστικά κοινοβουλευτική λειτουργία».


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ