Σάββατο 28 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Διαπιστευτήρια...

Διαπιστευτήρια δίνουν οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ στη Διακοινοβουλευτική Ομάδα του ΝΑΤΟ για τη Μεσόγειο που συνεδριάζει στη Φλωρεντία. Απ' την παρέμβασή τους, όπως τη διένειμαν στον Τύπο, απουσιάζει οποιαδήποτε αναφορά, έστω και η παραμικρή, στις αιτίες που εξωθούν εκατομμύρια ανθρώπους στην προσφυγιά. Η παρέμβαση περιορίζεται σε ζητήματα διαχείρισης των ροών. Ούτε λέξη για τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις, στις οποίες πρωτοστατούν η ΕΕ, το ΝΑΤΟ και άλλοι, για να βάλουν στο χέρι τον πλούτο λαών και χωρών, παραδίδοντάς τους στην κόλαση του πολέμου. Παρ' όλα αυτά, βρήκαν τρόπο να χύσουν αντικομμουνιστικό δηλητήριο, εξωραΐζοντας τη λυκοσυμμαχία. Στο σημείο της παρέμβασής τους, όπου καταγγέλλουν την άρνηση της ΠΓΔΜ να δεχτεί πρόσφυγες και την απόφασή της να υψώσει τείχος κατά μήκος των συνόρων με την Ελλάδα για να τους αποτρέπει να εισέρχονται στο έδαφός της, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζουν: «...Πρέπει όλοι να έχουμε στο μυαλό μας ότι η Δημοκρατία στην Ευρώπη ενισχύθηκε όταν κατέρρευσε το τείχος του Βερολίνου. Δεν επιτρέπεται να χτίσουμε καινούργια τείχη στην Ευρώπη»!!!

Δεν είναι μόνο η χολή για τη σοσιαλιστική οικοδόμηση, είναι και η αφοσίωση στον καπιταλισμό, που τους κάνει να θυμούνται το τείχος του Βερολίνου, να ξεχνάνε όμως πάντα κάτι άλλα τείχη, που όλο και παίρνουν ύψος, αυτά ανάμεσα στους λαούς που παράγουν τον πλούτο και τους άρπαγες που τον καρπώνονται.

Το «παραμύθι»...

Θυμάστε το παραμύθι ότι «το ΚΚΕ τα παραπέμπει όλα στη Δευτέρα Παρουσία», επειδή αρνείται να γίνει τσόντα στις κυβερνήσεις διαχείρισης του καπιταλισμού, όπως αυτή του ΣΥΡΙΖΑ, που τσακίζουν το λαό; Θυμάστε τους ΣΥΡΙΖΑίους και λοιπούς σοσιαλδημοκράτες και οπορτουνιστές να σκούζουν ότι το ΚΚΕ «δε νοιάζεται για τα προβλήματα του κοσμάκη»; Ε, το μπαγιάτικο αυτό παραμυθάκι το ξαναθυμήθηκαν χτες τα λαγωνικά της «Αυγής», επειδή το ΚΚΕ αρνείται, για μια ακόμη φορά, να γίνει τσόντα στο αντιλαϊκό κάδρο της «εθνικής και κοινωνικής συναίνεσης» που προσπαθεί να στήσει η κυβέρνηση και τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, για να προχωρήσουν τα νέα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Να τι λένε: «Το Σάββατο, λοιπόν, θα γίνει υπό την επιμέλεια του Προέδρου της Δημοκρατίας η συνάντηση των αρχηγών των κομμάτων, απόντων του Ν. Μιχαλολιάκου και του Δ. Κουτσούμπα, που πιστεύει ότι τίποτα δε λύνεται στον καπιταλισμό»!

... και το ξιδάκι

Μπας και στη συνάντηση θα συζητήσουν για το πώς θα λύσουν τα λαϊκά προβλήματα και δεν το καταλάβαμε; Μπας και σήμερα δεν συζητάνε, όπως έχει βουίξει ο τόπος, για το πώς θα ξηλωθούν και θα γκρεμιστούν τα ασφαλιστικά και άλλα δικαιώματα των εργαζομένων στο πλαίσιο του 3ου μνημονίου, για το πώς θα μπλέξουν ακόμα πιο βαθιά το λαό στους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς που μαίνονται στην περιοχή, για το πώς θα υποκλέψουν τη λαϊκή συναίνεση; Μπας και δεν γνωρίζουν καλά τις αμέτρητες προτάσεις του ΚΚΕ στο κίνημα και τη Βουλή για τα λαϊκά προβλήματα και θέλουν να τις ακούσουν ακόμη μια φορά πριν τις καταψηφίσουν ξανά; Τίποτα από αυτά: Απλά η νέα σοσιαλδημοκρατία του ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί παρά να επιμένει στα «σάπια», για να στηρίξει τη σάπια πολιτική υπηρέτησης των επιχειρηματικών ομίλων, που τώρα ντύνει με το μανδύα της «εθνικής συνεννόησης». Και δεν μπορεί παρά να «τσαντίζεται», που το ΚΚΕ βρίσκεται απέναντι στα σχέδιά της και μαζί με το λαό.

Ξιδάκι...

Το μαύρο - άσπρο

Αύξηση «βλέπει» η κυβέρνηση στα έσοδα που προϋπολογίζεται να εισπράξουν οι δήμοι το 2016. Σύμφωνα με τον υφυπουργό Εσωτερικών, Γ. Μπαλάφα, το νέο έτος θα υπάρξει μια οριακή αύξηση των εννέα εκατομμυρίων ευρώ. Δεν ξέρουμε πώς «διαβάζει» τα στοιχεία ο υφυπουργός. Τα στοιχεία του κρατικού προϋπολογισμού για το 2016 καταδεικνύουν με σαφήνεια νέα παρακράτηση πόρων των δήμων, που φτάνει το ποσό των 1,244 δισεκατομμυρίων ευρώ.

Καταδεικνύουν ότι συνεχίζεται η υποχρηματοδότηση των δήμων - η οποία προστίθεται στις περικοπές της τάξεως του 62% των τελευταίων χρόνων - εντείνοντας την πολιτική της φορολεηλασίας των λαϊκών στρωμάτων, της συρρίκνωσης των κοινωνικών υποδομών και υπηρεσιών, των ιδιωτικοποιήσεων και του χτυπήματος της σταθερής δουλειάς, η οποία ήδη ασκείται.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχει καλύψει τις υποχρεώσεις του κράτους προς τους δήμους, τις οποίες υπολογίζει σε 323 εκατομμύρια ευρώ. Ομως, οι αποδόσεις στους δήμους για το 2015 υστερούν κατά 30%, δηλαδή κατά τουλάχιστον 700 εκατομμύρια ευρώ και είμαστε ήδη στα τέλη Νοέμβρη. Το μόνο σίγουρο είναι ότι κυβέρνηση και Τοπική Διοίκηση ετοιμάζουν νέα επίθεση σε βάρος των λαϊκών νοικοκυριών.

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1820 Γεννιέται ο Φρίντριχ Ενγκελς, κορυφαία θεωρητικοπολιτική μορφή του παγκόσμιου κομμουνιστικού κινήματος.

1852 Πεθαίνει ο συνιδρυτής της Φιλικής Εταιρείας, Εμμανουήλ Ξάνθος.

1912 Σκοτώνεται στο Δρίσκο της Ηπείρου, στη διάρκεια του Α' Βαλκανικού Πολέμου, ο ποιητής Λορέντζος Μαβίλης.

1917 Η επαναστατική σοβιετική κυβέρνηση απευθύνει μήνυμα στις κυβερνήσεις και τους λαούς όλων των εμπόλεμων χωρών για τον τερματισμό του πολέμου (Α' Παγκόσμιος Πόλεμος).

1922 Συνέρχεται στη Θεσσαλονίκη το ιδρυτικό Συνέδριο της Ομοσπονδίας Κομμουνιστών Νεολαιών Ελλάδας (ΟΚΝΕ). Σε αυτό μετείχαν αντιπρόσωποι των Σοσιαλιστικών Νεολαιών και Ομίλων Νέων από την Αθήνα, τον Πειραιά, το Βόλο, τη Χαλκίδα, τη Δράμα, την Πάτρα, την Καβάλα και τη Θεσσαλονίκη. Το Συνέδριο εξέλεξε Κεντρική Επιτροπή και όρισε ως δημοσιογραφικό της όργανο την εφημερίδα «Νεολαία». Η ΟΚΝΕ προσχώρησε αμέσως στην Κομμουνιστική Διεθνή Νέων, η οποία είχε ιδρυθεί το Νοέμβρη του 1919 και αποτελούσε τμήμα της Γ' Διεθνούς.

1925 Οι δάσκαλοι Δημήτρης Γληνός και Αλέξανδρος Δελμούζος παύονται από τη Μαράσλειο Παιδαγωγική Ακαδημία, επειδή η διδασκαλία τους κρίθηκε «εθνικά επιβλαβής».

1930 Ξεκινά στο Στρατοδικείο Ιωαννίνων η δίκη 7 κομμουνιστών φαντάρων του Καλπακίου. Το Στρατοδικείο θα καταδικάσει σε θάνατο τα δύο στελέχη της ΟΚΝΕ Μαρκοβίτη και Πανούση, σε ισόβια τους Γαμβέτα και Βλαντά, σε 7 χρόνια φυλάκιση τους Αδαμόπουλο και Τσακίρη και σε 2 χρόνια τον Κορδέλη. Η δίκη των κομμουνιστών φαντάρων του Καλπακίου ξεσήκωσε διεθνή κατακραυγή. Ανάμεσα στις διεθνείς προσωπικότητες που συνυπέγραψαν διαμαρτυρία ήταν και ο Α. Αϊνστάιν. Ετσι οι θανατικές καταδίκες τελικά ανακλήθηκαν, ενώ μειώθηκαν και οι υπόλοιπες ποινές φυλάκισης.

1936 Υπογράφεται μυστική συμφωνία συνεργασίας ανάμεσα στη φασιστική Ιταλία και τις φασιστικές δυνάμεις του στρατηγού Φράνκο στην Ισπανία.

1943 Ξεκινά η Διάσκεψη της Τεχεράνης μεταξύ των ηγετών των τριών μεγάλων συμμαχικών δυνάμεων, της ΕΣΣΔ (Ι. Β. Στάλιν), των ΗΠΑ (Θ. Ρούσβελτ) και της Βρετανίας (Ου. Τσόρτσιλ). Στη Διάσκεψη θα επαναδιατυπωθεί η δέσμευση για το άνοιγμα δεύτερου μετώπου στην Ευρώπη. Αυτό θα αργήσει ακόμα 6 μήνες. Εως τότε, το βάρος του πολέμου σήκωνε σχεδόν αποκλειστικά η Σοβιετική Ενωση.

1953 Ο υπουργός Εσωτερικών Παυσανίας Λυκουρέζος ανακοινώνει σε συνέντευξη Τύπου τη σύλληψη των στελεχών του ΚΚΕ Μιλτιάδη Ζαχαράτου, Μήτσου Δάλλα κ.ά.

1957 Ξεκινά τις εργασίες του το Α' Πανσπουδαστικό Συνέδριο (28-30/11/1957).

1959 Ξεκινά τις εργασίες του το Α' Πανελλαδικό Συνέδριο της ΕΔΑ (28/11-2/12/1959).

1973 Οι λιμενεργάτες της Γένοβας, σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τον αγωνιζόμενο ελληνικό λαό, προχωρούν σε 6ήμερο μποϊκοτάζ όλων των πλοίων με ελληνική σημαία.

2002 Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων επιδικάζει το ποσό των 13,7 εκατομμυρίων ευρώ στον τέως βασιλιά Κωνσταντίνο, ως αποζημίωση για την απαλλοτρίωση της λεγόμενης βασιλικής περιουσίας από το ελληνικό Δημόσιο.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org