Σάββατο 28 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 5
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΣΥΡΙΑ
Ενταση επιδρομών και πιέσεις για την ... επόμενη μέρα

Τα σχέδια διχοτόμησης και πάλι στο προσκήνιο

Γερμανικό αεροσκάφος «Tornado», όπως αυτά που θα εφορμούν στη Συρία (προς βοήθεια της Γαλλίας)
Γερμανικό αεροσκάφος «Tornado», όπως αυτά που θα εφορμούν στη Συρία (προς βοήθεια της Γαλλίας)
ΔΑΜΑΣΚΟΣ - ΜΟΣΧΑ.--

Νέα σημαντικά στρατιωτικά μέτρα «θωράκισης» των ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων που δρουν στη Συρία με πρόσχημα τους τζιχαντιστές του «Ισλαμικού Κράτους» και απώτερο στόχο τη διαφύλαξη των γεωπολιτικών συμφερόντων της Ρωσίας στην περιοχή, ανακοίνωσαν χτες Ρώσοι αξιωματούχοι, μετά την προχτεσινοβραδινή συνάντηση του Ρώσου Προέδρου, Βλαντιμίρ Πούτιν, με το Γάλλο ομόλογό του, Φρανσουά Ολάντ. Οπως διαφαίνεται, οι δύο ηγέτες, προσπερνώντας, επί του παρόντος, τις συνεχιζόμενες διαφορές τους αναφορικά με την πολιτική τύχη του Σύρου Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ, συμφώνησαν να συντονίσουν τις ενέργειές τους στο βομβαρδισμό των τζιχαντιστών μέσω συνεργασίας των ρωσικών και γαλλικών ναυτικών δυνάμεων και των μυστικών υπηρεσιών.

«Συμφωνήσαμε ...να πλήττουμε θέσεις μόνο του Ντάες (σ.σ. ακρωνύμιο του «Ισλαμικού Κράτους» στα αραβικά) και όχι δυνάμεις που πολεμούν την τρομοκρατία. Θα ανταλλάσσουμε πληροφορίες για ποιους πρέπει να χτυπάμε και ποιους όχι», δήλωσε ο Ολάντ, χαρακτηρίζοντας την τρομοκρατία «κοινό εχθρό». Ως όρο γι' αυτή την ευρεία «συμμαχία», ο Ολάντ έθεσε τη συγκρότηση «συριακής μεταβατικής κυβέρνησης συνεργασίας», προκειμένου σε αυτή τη φάση να συνταχθεί νέο σύνταγμα και να διεξαχθούν εκλογές.

Ο Πούτιν τόνισε πως η Ρωσία παραμένει προσηλωμένη στη συνεργασία με τη συμμαχία των ΗΠΑ για τη διεξαγωγή επιχειρήσεων στη Συρία και για το σχηματισμό ευρείας διεθνούς συμμαχίας, εκτός και εάν επιχειρηθεί επεισόδιο παρόμοιο με την κατάρριψη του ρωσικού αεροσκάφους... Υπογράμμισε ότι οι ρωσικές δυνάμεις στη Συρία θα προστατευτούν με αντιαεροπορικά συστήματα S-400, ότι τα ρωσικά μαχητικά θα συνοδεύουν εφεξής τα βομβαρδιστικά στις επιχειρήσεις κατά των τζιχαντιστών και ότι θα γίνεται χρήση ηλεκτρονικών αντιποίνων «για να αποφευχθούν στο μέλλον εχθρικές ενέργειες»! Επισήμανε με νόημα ότι η Μόσχα «παρακολουθεί τα κομβόι πετρελαίου των τζιχαντιστών νυχθημερόν».

Γεγονός, πάντως, είναι ότι ολόκληρη η Ανατολική Μεσόγειος γίνεται το «θέατρο» μιας γιγάντιας πολεμικής επιχείρησης με ισχυρές ιμπεριαλιστικές δυνάμεις (ΗΠΑ, Γερμανία που στέλνει αεροπλάνα και οπλικά συστήματα, Γαλλία, Ρωσία), με το ενδεχόμενο μιας γενικευμένης σύρραξης ακόμα πιο πιθανό.

Οι διευκρινίσεις Φαμπιούς για το συριακό στρατό...

Ωρες μετά τη συνάντηση των δύο ηγετών, ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών, Λοράν Φαμπιούς, εμφανίστηκε στο γαλλικό δίκτυο RTL. Αίσθηση προκάλεσε η δήλωσή του για πιθανή συνεργασία κατά του ΙΚ και του συριακού στρατού, που αποσκοπούσε να θολώσει τα νερά, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Πρέπει να υπάρξουν δύο μέτρα: βομβαρδισμοί και χερσαίες δυνάμεις, που δεν μπορεί να είναι δικές μας, αλλά που θα έπρεπε να είναι του Ελεύθερου Συριακού Στρατού, σουνιτικών αραβικών δυνάμεων και γιατί όχι και δυνάμεων του καθεστώτος». Ομως, λίγη ώρα μετά, προχώρησε σε «διευκρίνηση», λέγοντας στο Γαλλικό Πρακτορείο πως εννοούσε μία συνεργασία με το συριακό στρατό «μετά την αλλαγή καθεστώτος και τη συγκρότηση μεταβατικής κυβέρνησης».

Σε άλλο σημείο, ο Φαμπιούς είπε πως συμφωνήθηκε να αναλάβει η Γαλλία τη «χαρτογράφηση» συριακών αντικαθεστωτικών «μετριοπαθών ομάδων που πολεμούν το Νταές για να προστατευτούν από τα αεροσκάφη μας».

Πάντως και χτες το σφυροκόπημα της Ράκα από γαλλικά και ρωσικά αεροπλάνα συνεχίστηκε, με τις πληροφορίες του αντικυβερνητικού «Συριακού Παρατηρητηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων» να αναφέρουν πως σκοτώθηκαν οκτώ άμαχοι, ανάμεσά τους πέντε παιδιά από βόμβες στο σχολείο Χέτεν.

Πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας «Χουριέτ» ανέφεραν κλιμάκωση των ρωσικών βομβαρδισμών και των επιχειρήσεων του συριακού στρατού κατά Τουρκομάνων ενόπλων ισλαμιστών της λεγόμενης «Ταξιαρχίας του Σουλτάνου Αμπντουλχαμίντ» στη μεθόριο της βορειοδυτικής Συρίας με την Τουρκία. Οι τελευταίοι παραδέχτηκαν πως έχασαν τη (στρατηγικής σημασίας) κωμόπολη Κιζιλντάγ.

Χέιγκ και Μπόλτον σπρώχνουν τα σενάρια διαμελισμού...

Ενδιαφέρον προκαλούν οι συντονισμένες προσπάθειες δύο πρώην αξιωματούχων Βρετανίας και ΗΠΑ, με κοινό στόχο την προώθηση «προτάσεων» για την «επόμενη μέρα» μετά τη σχεδιαζόμενη συντριβή των τζιχαντιστών σε Συρία και Ιράκ, με στόχο την προώθηση των συμφερόντων των μονοπωλίων τους έπειτα από ανακάτεμα της «τράπουλας» στην ευρύτερη περιοχή.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Γουίλιαμ Χέιγκ και ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στον ΟΗΕ, Τζον Μπόλτον, στις 24/11 με άρθρα τους (ο πρώτος στην «Ντέιλι Τέλεγραφ» και ο δεύτερος στους «Τάιμς της Ν. Υόρκης») τάχθηκαν υπέρ της επαναχάραξης των συνόρων σε Συρία - Ιράκ, της δημιουργίας ενός πετρελαιοπαραγωγού «σουνιτικού» και ενός κουρδικού κράτους στην περιοχή, αλλά και υπέρ της κλιμάκωσης των στρατιωτικών επιχειρήσεων με πρόσχημα τη δράση των τζιχαντιστών του «Ισλαμικού Κράτους».

Ειδικότερα, ο Χέιγκ τόνισε ότι τα σύνορα Συρίας - Τουρκίας «δε θα πρέπει να θεωρούνται απρόσβλητα, εάν οι ηγέτες έκαστης χώρας δεν μπορούν να δημιουργήσουν ένα κράτος στο οποίο να μπορούν να ζήσουν όλες οι κοινότητες» και ότι «θα ήταν σωστό να υπάρξει διεθνής υποστήριξη για τη διχοτόμησή τους». Μολονότι παραδέχεται πως ήταν «λάθος» η εισβολή το 2003 στο Ιράκ, διαπιστώνει «την ανάγκη να επεμβαίνουμε στο εξωτερικό πιο συχνά μέσα στην επόμενη 25ετία από ό,τι στην προηγούμενη, να είμαστε εξοπλισμένοι γι' αυτό και να το κάνουμε τώρα»!

Ο Μπόλτον υποστήριξε ομοίως ότι η «σημερινή πραγματικότητα σε Ιράκ και Συρία άλλαξε» τις δύο χώρες και ότι «το "Ισλαμικό Κράτος" δημιούργησε μία νέα οντότητα», κινητοποιώντας τη σουνιτική αντιπολίτευση στο καθεστώς του (Σύρου) Προέδρου, Μπασάρ Ασαντ και της «κυριαρχούμενης από το Ιράν κυβέρνησης στο Ιράκ», ενώ ξεπροβάλλει «μετά από χρόνια προσπάθειας ένα ντε φάκτο ανεξάρτητο Κουρδιστάν». Συμβουλεύει την κυβέρνηση Ομπάμα να μην πασχίζει να «αναδημιουργήσει το χάρτη όπως διαμορφώθηκε μετά τον Α' Παγκόσμιο Πόλεμο», αλλά να αναγνωρίσει τη «νέα γεωπολιτική κατάσταση».

Επιπλέον, προσθέτει ότι η πρότασή του για σουνιτικό κρατίδιο «διαφέρει σημαντικά από το όραμα του ρωσο-ιρανικού άξονα και των πληρεξουσίων τους («Χεζμπολάχ», Ασαντ και η υποστηριζόμενη από την Τεχεράνη κυβέρνηση στη Βαγδάτη), αφού ο σκοπός τους για αποκατάσταση των ιρακινών και συριακών κυβερνήσεων στα παλιά τους σύνορα είναι ένας στόχος θεμελιωδώς αντίθετος με τα συμφέροντα των Αμερικανών, των Ισραηλινών και φιλικών αραβικών κρατών», χαρακτηρίζοντας «ανεπιθύμητο έναν αμερικανο-ρωσικό συνασπισμό κατά του "Ισλαμικού Κράτους"»!


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ