Παρασκευή 27 Νοέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Με καμουφλάζ «κοινωνικού διαλόγου» οι ανατροπές στα Εργασιακά

Συναντήσεις με το γενικό διευθυντή του ILO είχαν χτες Κατρούγκαλος και Δραγασάκης

Κάτω από την «ομπρέλα» του «κοινωνικού διαλόγου» επιχειρεί να βάλει η κυβέρνηση τις επερχόμενες ανατροπές στα Εργασιακά, αποδίδοντας μάλιστα ρόλο παρατηρητή στη Διεθνή Οργάνωση Εργασίας (ΔΟΕ - ILO). Θυμίζουμε ότι στο «μενού» κυβέρνησης - κεφαλαίου είναι η πλήρης απελευθέρωση των ομαδικών απολύσεων και ο παραπέρα περιορισμός στη συνδικαλιστική δράση, με έμφαση στην προκήρυξη απεργίας.

Η επιδίωξη αυτή αποτυπώθηκε και στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Εργασίας, Γ. Κατρούγκαλου, με το γενικό διευθυντή της ΔΟΕ, Γκ. Ράιντερ. Ο υπουργός προσπάθησε σε δηλώσεις του να βγάλει «λάδι» τους εργοδότες σε ό,τι αφορά τη μεθόδευση για την πλήρη απελευθέρωση των απολύσεων, λέγοντας πως «όλοι οι κοινωνικοί εταίροι, συμπεριλαμβανομένης της εργοδοσίας, είχαν συμφωνήσει υπό τη σκέπη της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας ότι τέτοιο θέμα(σ.σ. απελευθέρωσης των ομαδικών απολύσεων)δεν τίθεται, δεν είναι επίκαιρο για την Ελλάδα...».

Ο υπουργός Εργασίας επανέλαβε τη γνωστή γενική διατύπωση περί «καλής πρακτικής στις συλλογικές διαπραγματεύσεις» που πρέπει να οριστεί, κρύβοντας ότι αυτή τη στιγμή συνεχίζει να είναι σε ισχύ ένας αντεργατικός νόμος του κράτους που μείωσε κατακόρυφα τους κατώτερους μισθούς και διατηρεί τον απαράδεκτο διαχωρισμό μεταξύ των εργαζομένων, με τους νέους έως 24 ετών να λαμβάνουν ακόμα μικρότερο μισθό από τους μεγαλύτερους εργαζόμενους.

Ο ίδιος νόμος, που διατηρεί η κυβέρνηση, κατάργησε επί της ουσίας τις συλλογικές διαπραγματεύσεις και τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο για την επιβολή ατομικών συμβάσεων και την εργασιακή ζούγκλα στους χώρους εργασίας. Για να τυλίξει, όμως, τους εργαζόμενους στην κόλλα του «κοινωνικού διαλόγου» και να καθυστερήσει τις αντιδράσεις, διαβεβαίωσε ότι «αυτά είναι θέματα που θα αντιμετωπίσουμε εμείς με τους κοινωνικούς συνομιλητές. Είμαστε σε ένα δρόμο που ήδη τα συζητήσαμε αυτά το προηγούμενο διάστημα και νομίζω ότι θα έχουμε λύσεις».

Στη «μέγιστη σημασία» που δίνει στο ζήτημα του «κοινωνικού διαλόγου» στάθηκε και ο γενικός διευθυντής της ΔΟΕ, ενώ έκανε γνωστό ότι στη συνάντηση εξέτασαν διάφορα προγράμματα «απασχόλησης» με τα οποία ανακυκλώνεται η ανεργία, όπως και θέματα «κοινωνικής οικονομίας», με τα οποία υπόσχονται να μετατρέψουν άνεργους σε επιχειρηματίες. Ανάλογα ζητήματα εξετάστηκαν και στη συνάντηση του Γκ. Ράιντερ με τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης, Γ. Δραγασάκη, στην ανακοίνωση του οποίου γίνεται λόγος για την «υιοθέτηση ενός νέου μοντέλου οικονομικής και κοινωνικής ανάπτυξης».

Οπως χαρακτηριστικά τονίζεται, η νέα συνταγή της «ανάπτυξης» που θα φέρει η κυβέρνηση, είναι η «αξιοποίηση νέων παραδειγμάτων κοινωνικοοικονομικής ανάπτυξης, με έμφαση στην κοινωνική οικονομία και τη συνεταιριστική επιχειρηματικότητα»... Την Τρίτη, ο υπουργός Εργασίας θα συναντηθεί με την Επιτροπή Απασχόλησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που θα βρίσκεται στην Ελλάδα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ