Σάββατο 1 Απρίλη 2017
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
«Κουρνιαχτός» για να θολώσει η εικόνα της νέας αντιλαϊκής εφόρμησης

Με ταχύτατους ρυθμούς φαίνεται πως προχωρά η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ στη θεσμοθέτηση του νέου πακέτου αντιλαϊκών μέτρων που έχουν συμφωνήσει με τους εκπροσώπους των ιμπεριαλιστικών μηχανισμών. Παρά το γεγονός ότι χτες έκανε την εμφάνισή του ένα σενάριο περί καβγά Τσίπρα - Τσακαλώτου με αφορμή διαφωνίες στο θέμα της διαπραγμάτευσης, κυβερνητικές πηγές, εκτός του ότι διέψευδαν κάτι τέτοιο, χαρακτηρίζοντάς το «γελοιότητες», έκαναν λόγο για σειρά νομοσχεδίων που θα έρθουν για ψήφιση στη Βουλή τις επόμενες μέρες. Τα νομοσχέδια αυτά θα περιλαμβάνουν αντιλαϊκά προαπαιτούμενα μέτρα, απαραίτητα για την ολοκλήρωση της δεύτερης «αξιολόγησης», ενώ βέβαιο πρέπει να θεωρείται ότι το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού θα είναι ανάμεσα σε αυτά. Πάντως, δεδομένο είναι ότι περικοπές στις συντάξεις όπως και στο αφορολόγητο έχουν ήδη συμφωνηθεί και αναμένεται να δούμε τι από αυτά θα περιλαμβάνουν τα νομοσχέδια. Ο Ευ. Τσακαλώτος και η Εφη Αχτσιόγλου έχουν ενημερώσει, για τις περικοπές και τα υπόλοιπα αντιλαϊκά μέτρα που φαίνεται να καταλήγουν στη διαπραγμάτευση, την Κοινοβουλευτική Ομάδα των ΑΝΕΛ, που δήλωσε πως θα τα ψηφίσει.

Σε μια προσπάθεια να συντηρήσει η κυβέρνηση τη μυθολογία ενός δήθεν συσχετισμού που διαμορφώνεται υπέρ της προστασίας των εργασιακών δικαιωμάτων στην Ελλάδα, ο Αλ. Τσίπρας συναντήθηκε χτες με τον γενικό διευθυντή της Διεθνούς Οργάνωσης Εργασίας (ILO) των Ηνωμένων Εθνών, Γκάι Ράιντερ. Θυμίζουμε ότι η υπονόμευση του απεργιακού δικαιώματος που βρίσκεται στο επίκεντρο της εξελισσόμενης διαπραγμάτευσης προχωρά και με τις πλάτες της ΔΟΕ. Οπως αναμενόταν, ο Αλ. Τσίπρας υποστήριξε ότι η επίσκεψη Ράιντερ «δίνει ένα ισχυρό συμβολικό μήνυμα, ότι οι προσπάθειές μας να σταματήσει το εδώ και επτά χρόνια καθεστώς εξαιρέσεων από τις ευρωπαϊκές βέλτιστες πρακτικές που αφορά τα εργασιακά δικαιώματα, πρέπει να δικαιωθούν» και επανέλαβε τον ισχυρισμό περί καλών αποτελεσμάτων στη διαπραγμάτευση. Ο Γκ. Ράιντερ, σε δήλωσή του εξερχόμενος του Μεγάρου Μαξίμου, υπέδειξε το δικαίωμα στις συλλογικές διαπραγματεύσεις, υποστηρίζοντας ότι η ΔΟΕ θα το στηρίξει σθεναρά.

Για την προσήλωση της κυβέρνησης στα όσα υπαγορεύει ο στόχος για ανάκαμψη του κεφαλαίου διαβεβαιώνει σε άρθρο του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Δ. Παπαδημούλης, αναφέροντας μεταξύ άλλων πως «η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ κλήθηκε να "συμμαζέψει" το κράτος, να βγάλει τη χώρα από την επιτροπεία, να επαναφέρει την οικονομία στην κανονικότητα και να κρατήσει την κοινωνία όρθια».

Περιοδεία Σταθάκη στην Κοζάνη

Τη στιγμή που η κυβέρνηση έχει αποφασίσει την περαιτέρω ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, με πώληση μονάδων παραγωγής, ο αρμόδιος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γ. Σταθάκης, δήλωνε χτες ότι «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει τη ΔΕΗ» κατά τη διάρκεια περιοδείας του στην Κοζάνη και στα ορυχεία και μονάδες παραγωγής της επιχείρησης στην περιοχή.

Σε μια εμφανή προσπάθεια να προλάβει τις αντιδράσεις εργαζομένων και κατοίκων της περιοχής, ο υπουργός αναφέρθηκε στις «πολύ δύσκολες αποφάσεις» που θα ληφθούν, αλλά όπως πρόσθεσε, «η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να στηρίξει τη ΔΕΗ και να παραμείνει ο πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος και να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια αυτός ο συσσωρευμένος πλούτος να παραμείνει στα χέρια του ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος».

Με τη συγκεκριμένη επισήμανσή του περί «ευρύτερου δημόσιου συμφέροντος», ο Γ. Σταθάκης είναι προφανές ότι προετοιμάζει το έδαφος για την επίσημη ανακοίνωση των αποφάσεων που έχει λάβει η κυβέρνηση σχετικά με τη νέα μορφή ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, στο πλαίσιο των παζαριών της με τους εκπροσώπους των δανειστών.

  • Αγωνιστική υποδοχή επεφύλαξαν εργαζόμενοι της ΔΕΗ και φορείς της περιοχής στον Υπουργό Ενέργειας και Περιβάλλοντος Γιώργο Σταθάκη κατά τη διάρκεια της προγραμματισμένης παρουσίας του στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας στην Κοζάνη. Οι εργαζόμενοι αντιδρούν στην πώληση μονάδων και ορυχείων της ΔΕΗ. Οι εργαζόμενοι που συσπειρώνονται στο ΣΕΕΕΝ και στο ΠΑΜΕ, απαίτησαν ενέργεια κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ