Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 19
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΙΑ
Πυρά και κατά των Κούρδων της Συρίας

Λίγες μέρες πριν από τις εκλογές της Κυριακής, περιπλέκονται οι μεθοδεύσεις των αστών

Στην Αγκυρα συνεχίζονται οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της διπλής πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης πριν από δύο βδομάδες
Στην Αγκυρα συνεχίζονται οι εκδηλώσεις μνήμης για τα θύματα της διπλής πολύνεκρης βομβιστικής επίθεσης πριν από δύο βδομάδες
ΑΓΚΥΡΑ.--

«Η Τουρκία δεν έχει ανοίξει όλα της τα χαρτιά. Η εικόνα θα είναι διαφορετική όταν το κάνει. Ολοι θα έπρεπε να παρακολουθούν τις κινήσεις της», διαμήνυσε προχτές το βράδυ ο Τούρκος πρωθυπουργός, Αχμέντ Νταβούτογλου, στη διάρκεια συνέντευξής του στο δίκτυο «Α Χαμπέρ», όπου και επισήμανε ότι το πρόβλημα της Συρίας «δε θα μπορούσε να λυθεί χωρίς η Τουρκία να είναι παρούσα», αλλά και ότι «η Τουρκία ποτέ δε θα μπορέσει να αφήσει την οποιαδήποτε χώρα να αποφασίσει για τη μοίρα συνόρων μήκους 911 χιλιομέτρων».

Επιβεβαιώνοντας ότι η τουρκική αστική τάξη θα συνεχίσει να διεκδικεί τις αξιώσεις στην περιοχή με αποφασιστικότητα, ο Νταβούτογλου δήλωσε για πρώτη φορά δημόσια ότι τις τελευταίες μέρες και ενώ ο τουρκικός στρατός συνεχίζει τις «αντι-τρομοκρατικές επιχειρήσεις» στα νοτιοανατολικά δύο φορές έστρεψε τα πυρά του και κατά των ένοπλων πολιτοφυλάκων των Κούρδων της Συρίας. «Είπαμε "το PYD δε θα περάσει τον Ευφράτη προς τη Δύση. Θα τους χτυπήσουμε αν το κάνουν". Και τους χτυπήσαμε δυο φορές... Ενα συριακό ελικόπτερο κατερρίφθη πέρυσι. Ενα μη επανδρωμένο ιπτάμενο σκάφος χτυπήθηκε επίσης. Δεν είναι δυνατόν να γίνει οτιδήποτε στη Συρία χωρίς την Τουρκία», επισήμανε όλο νόημα.

Το «Ασοσιέιτεντ Πρες» μετέδωσε χτες ότι εκπρόσωποι του PYD δήλωσαν πως η πόλη Τελ Αμπιάντ δέχτηκε την Κυριακή δυο φορές τουρκικά πυρά, αφού έγινε γνωστή η ανακήρυξή της σε αυτόνομο καντόνι.

Είναι ολοφάνερο ότι η τουρκική αστική τάξη δεν θα δεχτεί τετελεσμένα όπως την αναβάθμιση των Κούρδων μέσα από τον πόλεμο κατά του «Ισλαμικού Κράτους». Φυσικά, οι εξελίξεις θα αλληλεπιδράσουν και με τις «ισορροπίες» στο εσωτερικό της χώρας όπου οι εκλογές της επόμενης Κυριακής θα καθορίσουν σε μεγάλο βαθμό και τις επιλογές στην εξωτερική πολιτική.

Τις εξελίξεις σχολίασε, μεταξύ άλλων, ο πρόεδρος του HDP, Σελαχατίν Ντεμιρτάς, χαρακτηρίζοντας ψέματα και «ντροπή» τους ισχυρισμούς περί επιθέσεων που δέχεται η Τουρκία από το PYD και σημειώνοντας ότι για την κυβέρνηση δεν είναι αρκετή η κατάσταση στο εσωτερικό και «θέλει να κηρύξει τον πόλεμο και στους Κούρδους της Συρίας».

Επίθεση στα γραφεία του CHP

Με την αντίστροφη μέτρηση για τις κάλπες να έχει ξεκινήσει, ερωτήματα προκαλεί και η νέα επίθεση ενόπλων, αυτή τη φορά κατά των κεντρικών γραφείων του σοσιαλδημοκρατικού CHP. Πέντε πυροβολισμοί σημειώθηκαν όταν αυτοκίνητο σταμάτησε έξω από την κεντρική είσοδο του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης, στην Αγκυρα.

Η συζήτηση για την «ασφάλεια» στη χώρα και την περιοχή μένει άλλωστε έντονη, με τον πρόεδρο του CHP Κεμάλ Κιλιντσάρογλου να ισχυρίζεται ότι το CHP «θα σώσει την Τουρκία από την τρομοκρατία» και να υπόσχεται ότι το κόμμα του θα φέρει «πλούτο και ειρήνη σε αυτήν τη χώρα».

Από τη μεριά του, ο Πρόεδρος, Ρ. Τ. Ερντογάν, δήλωσε ότι «οι εκλογές της 1ης Νοέμβρη έχουν ζωτική σημασία. Η Τουρκία θα πρέπει να συνεχίσει με τον τρόπο της να ανοικοδομεί με ισχυρότερο τρόπο το περιβάλλον ασφάλειας και σταθερότητας που τέθηκε σε κίνδυνο στις 7 Ιούνη», αναφερόμενος προφανώς στην αδυναμία του κόμματός του να κυβερνήσει αυτοδύναμα μετά τις τελευταίες εκλογές.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ