Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΠΟΡΤΟΓΑΛΙΑ
Εως τις 9 Νοέμβρη το πρόγραμμα Κοέλιο στη Βουλή

Οι διεργασίες για το σχηματισμό αστικής κυβέρνησης με βάση το Σύνταγμα της Πορτογαλίας προχωράνε. Ο ορισμένος από τον Πρόεδρο της χώρας, Ανιμπαλ Καβάκο Σίλβα, πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο, επικεφαλής του κεντροδεξιού συνασπισμό «Πορτογαλία Μπροστά», και έως τώρα πρωθυπουργός, που, μαζί τους «σοσιαλιστές» εφάρμοσε σκληρά αντιλαϊκά μέτρα, αν και χωρίς να εξασφαλίζει αυτοδυναμία (ήρθε πρώτος στις εκλογές στις 4 Οκτώβρη, με 38,5% και 107 έδρες σε σύνολο 230), παρουσίασε χτες την 16μελή κυβέρνησή του. Τώρα έχει περιθώριο μέχρι τις 9 Νοέμβρη να παρουσιάσει το πρόγραμμά της στη Βουλή και να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης.

Στο ενδεχόμενο - που είναι και το πιο πιθανό - να μην καταφέρει να πάρει ψήφο εμπιστοσύνης, αφού ήδη το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Αντόνιο Κόστα (πήρε 32,38% και 86 έδρες), το Αριστερό Μπλοκ (είναι μέλος του Κόμματος Ευρωπαϊκής Αριστεράς και πήρε 10,2% και 19 έδρες) και η Ενωτική Δημοκρατική Συμμαχία του Πορτογαλικού ΚΚ και των Οικολόγων Πράσινων (8,2% με 17 έδρες) έχουν δηλώσει ότι θα καταψηφίσουν το πρόγραμμα. Τότε η εντολή σχηματισμού κυβέρνησης γυρνάει στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και ξεκινάει από την αρχή. Βεβαίως, στην αστική διαχείριση δεν μπορεί να αποκλειστεί το «κέρδισμα» λίγων βουλευτών για να προχωρήσει ο κεντροδεξιός συνασπισμός.

Πάντως, τα τρία κόμματα της αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι προχωράνε τις διαπραγματεύσεις για το σχηματισμό της «εναλλακτικής στη λιτότητα κυβέρνησης». Το παζάρι, όπως λέγεται, αφορά ζητήματα όπως το ύψος του κατώτερου μισθού, συντάξεων, τον ΦΠΑ. Βεβαίως, είναι ξεκάθαρο ότι η «αριστερή» διαχείριση που υπόσχονται καλλιεργεί αυταπάτες ότι μπορούν να υπάρξουν λύσεις υπέρ του λαού, ενώ η οικονομία και η πραγματική εξουσία θα είναι στα χέρια του κεφαλαίου και η χώρα μέσα στις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ