Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 15
ΔΙΕΘΝΗ
ΤΟΥΡΚΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ
Δυσαρέσκεια για την αμερικανική στήριξη στους Κούρδους της Συρίας

ΑΓΚΥΡΑ.--

«Οι ΗΠΑ δεν πληρώνουν κανένα τίμημα γι' αυτό το ζήτημα σήμερα, είμαστε εμείς που πληρώνουμε το λογαριασμό και γνωρίζουμε τι κάνουν το PYD (σ.σ. κουρδικό συριακό Κόμμα Δημοκρατικής Ενωσης) και το YPG (σ.σ. στρατιωτικό σκέλος του PYD)» δήλωσε χτες ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επικρίνοντας την αμερικανική στήριξη στους Κούρδους της Συρίας, σε μια περίοδο που ο ρόλος συνολικά των Κούρδων στις ανακατατάξεις της Μέσης Ανατολής προβληματίζει έντονα την Αγκυρα.

Ο Ερντογάν δέχτηκε ερώτηση μετά από την (και) πρόσφατα ανοιχτά διατυπωμένη άποψη της Ουάσιγκτον ότι για τις ΗΠΑ, PYD και YPG δεν αποτελούν «τρομοκρατική οργάνωση», αντίθετα συμβάλλουν ιδιαίτερα στον «πόλεμο κατά της τρομοκρατίας» και του «Ισλαμικού Κράτους». «Νομίζω ότι θα επαναξιολογήσουν αυτή την εσφαλμένη άποψη. Θεωρούμε το Ντάες (σ.σ. «Ισλαμικό Κράτος») τρομοκρατική οργάνωση, μαζί με το PYD, οργανώσεις παρόμοιες και με το PKK».

Τους τελευταίους μήνες, υψηλόβαθμοι Τούρκοι αξιωματούχοι τάχτηκαν κατά της ανακήρυξης κουρδικών «καντονιών» στη μεθόριο με Συρία και Ιράκ, διαμηνύοντας ταυτόχρονα ότι δεν πρόκειται να αντιπαρατεθούν ένοπλα με το PYD, όσο και αυτό δεν «ενοχλεί» την Τουρκία. Ωστόσο, η αποφασιστικότητα με την οποία η τουρκική αστική τάξη είναι έτοιμη να περιφρουρήσει τα συμφέροντά της, δεν μπορεί να αποκλείσει τίποτα, αντίθετα αποτελεί λάδι στη φωτιά των αντιθέσεων που σιγοκαίνε σε όλη την περιοχή, με αρκετές διαφωνίες ακόμα και μεταξύ «εταίρων» όπως οι Αγκυρα - Ουάσιγκτον.

Στο μεταξύ, στο εσωτερικό «μέτωπο», αντιδράσεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση των αρμόδιων υπηρεσιών ότι στην πόλη Τσίζρε (στα σύνορα με τη Συρία, όπου καταγγέλλονται δεκάδες θάνατοι αμάχων μετά από μάχες στρατού - ΡΚΚ και μια πολυήμερη απαγόρευση κυκλοφορίας), θα υπάρξουν γειτονιές όπου δε θα στηθούν κάλπες την 1η Νοέμβρη. Οι κάτοικοι αυτών των περιοχών θα πρέπει να ψηφίσουν σε άλλα εκλογικά κέντρα. Το επιχείρημα των υπεύθυνων είναι ο φόβος για βομβιστικές επιθέσεις του ΡΚΚ, ενώ ισχυρίζονται ότι οδοφράγματα και χαντάκια παραμένουν στα σημεία αυτά.

Τέλος, ο ηγέτης του μεγαλύτερου κόμματος της αντιπολίτευσης (CHP), Κεμάλ Κιλιντσάρογλου, ξεκίνησε πολυήμερη περιοδεία στην Ευρώπη, όπου θα είχε συναντήσεις με αξιωματούχους της ΕΕ και Τούρκους του εξωτερικού. Μεταξύ άλλων, θα έθετε και το ζήτημα των προσφυγικών ροών που η Τουρκία θέλει να «αξιοποιήσει» για την εξασφάλιση συμμαχιών προς όφελος των μακροπρόθεσμων σχεδιασμών της στην ταραγμένη «γειτονιά» της.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ