Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 20
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΧΥΡΟΣ ΣΕΙΣΜΟΣ ΣΕ ΠΑΚΙΣΤΑΝ – ΑΦΓΑΝΙΣΤΑΝ
Ξεπέρασαν τους 300 οι νεκροί

Ο πολύπαθος αφγανικός λαός τώρα και θύμα του Εγκέλαδου, εκτός του πολέμου και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης
Ο πολύπαθος αφγανικός λαός τώρα και θύμα του Εγκέλαδου, εκτός του πολέμου και της ιμπεριαλιστικής επέμβασης
ΙΣΛΑΜΑΜΠΑΝΤ.- ΚΑΜΠΟΥΛ.--

Με στόχο να φτάσει σε απομακρυσμένα χωριά, για τα οποία η εικόνα ήταν πολύ θολή, συνεχιζόταν μέχρι και χτες η επιχείρηση διάσωσης, που ξεκίνησε μετά το σεισμό που σημειώθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας στην οροσειρά Ινδοκούς, κοντά στα σύνορα του Πακιστάν με το Αφγανιστάν.

Μέχρι την ώρα που γράφονταν αυτές οι γραμμές, τα ΜΜΕ του Πακιστάν (το οποίο χτυπήθηκε περισσότερο) ανέβαζαν τον αριθμό των νεκρών στη χώρα στους 228 και τους τραυματίες στους 1620. Στο γειτονικό Αφγανιστάν, ο επίσημος απολογισμός είχε καταγράψει 63 νεκρούς. Το μέγεθος του σεισμού (7,5 βαθμοί της κλίμακας Ρίχτερ) και το γεγονός ότι το επίκεντρό του βρισκόταν σε απομακρυσμένες περιοχές μεγαλώνουν τους φόβους για δραματική αύξηση των θυμάτων. Ευτυχώς, το εστιακό βάθος ήταν πάνω από 200 χλμ. και οι συνέπειες δεν είναι ανάλογες με τη δόνηση που το 2005 είχε συνδεθεί με το χαμό πάνω από 75.000 ανθρώπων.

Ο Πακιστανός πρωθυπουργός Ναουάζ Σαρίφ είχε συγκαλέσει για χτες έκτακτη συνάντηση με τη συμμετοχή και εκπροσώπων του στρατού, ενώ όλα τα στρατιωτικά νοσοκομεία (σύμφωνα με πακιστανικά ΜΜΕ) πήραν εντολές να είναι σε επιφυλακή, μετά και την έντονη κριτική που είχαν δεχτεί οι Ενοπλες Δυνάμεις για «κλειστές πύλες στους σεισμοπαθείς» σε μεγάλες καταστροφές όπως αυτής του 2005.

Το έργο των σωστικών συνεργείων δυσκολεύει η μορφολογία του εδάφους των περιοχών που είναι κοντά στο επίκεντρο, καθώς το οδικό δίκτυο έχει μεγάλα προβλήματα, ενώ υπάρχουν και πολλές εστίες συγκρούσεων με τους Ταλιμπάν.

Στην Ινδία, ο σεισμός έγινε έντονα αισθητός, με αποτέλεσμα να σταματήσει για λίγο η λειτουργία του Μετρό στην πρωτεύουσα, Νέο Δελχί. Η δόνηση έγινε αισθητή και σε άλλες χώρες, όπως Τατζικιστάν, Κιργιστάν, Ουζμπεκιστάν. Σκόρπισε τον τρόμο στις αμέτρητες πάμφτωχες λαϊκές οικογένειες της περιοχής, η οποία αν και παρουσιάζει έντονη σεισμική δραστηριότητα έχει σχεδόν ανύπαρκτα έργα αντισεισμικής προστασίας. Εκτός από τα δεκάδες χιλιάδες θύματα στο Πακιστάν το 2005, θυμίζουμε ότι και στο Νεπάλ την περασμένη άνοιξη σχεδόν 9.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν μετά από δυο ισχυρές σεισμικές δονήσεις, όπου αμέτρητα κτίρια κατέρρευσαν σαν χάρτινοι πύργοι και ολόκληρα χωριά βυθίστηκαν σε τόνους μπάζων.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ