Τετάρτη 28 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 18
ΔΙΕΘΝΗ
ΑΝΤΙΠΑΡΑΘΕΣΗ ΗΠΑ - ΚΙΝΑΣ
Είσοδος αμερικανικού αντιτορπιλικού στη Νότια Κινεζική Θάλασσα

Μέσα Νοέμβρη θα επισκεφτεί την περιοχή ο Μπ. Ομπάμα

Το αμερικανικό πλοίο σε παλιότερη παρουσία του κοντά στη Σαγκάη
Το αμερικανικό πλοίο σε παλιότερη παρουσία του κοντά στη Σαγκάη
ΠΕΚΙΝΟ - ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ.--

Την κλιμάκωση των ενδοϊμπεριαλιστικών εντάσεων σηματοδοτεί η είσοδος πλοίου του αμερικανικού Πολεμικού Ναυτικού στην περιοχή της Νότιας Κινεζικής Θάλασσας, κοντά στα νησιά Σπράτλι που η Κίνα διεκδικεί ως μέρος της δικής της επικράτειας. Το αντιτορπιλικό «USS Lassen» εισήχθη για περιπολία στη συγκεκριμένη ζώνη, με αξιωματούχους του αμερικανικού Πενταγώνου να δηλώνουν (ανώνυμα) στο Ρόιτερς πως το σκάφος θα συνοδεύεται από ένα ή δύο αεροσκάφη, τα οποία εκτελούν συχνές ανιχνευτικές πτήσεις στην περιοχή, αλλά και ότι περαιτέρω ανάλογες αποστολές θα εκτελούνται συχνά τις επόμενες βδομάδες, ίσως και γύρω από τμήματα που έχουν χτιστεί από το Βιετνάμ και τις Φιλιππίνες στην περιοχή Σπράτλι. «Αυτό θα συμβαίνει συχνά (από εδώ και στο εξής), όχι μια φορά μόνο», ανέφερε ο ίδιος - σύμφωνα πάντα με το Ρόιτερς - «και (αυτό) δεν αφορά μόνο την Κίνα». Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζος Ερνεστ, τόνιζε πριν λίγο καιρό χαρακτηριστικά: «Υπάρχουν δισεκατομμύρια δολάρια εμπορικών συναλλαγών που ταξιδεύουν μέσω αυτής της περιοχής του κόσμου. Η διασφάλιση ελεύθερης ροής εμπορίου (...) είναι πρωτεύουσας σημασίας για την παγκόσμια οικονομία».

Εντονη αντίδραση του Πεκίνου

Από τη μεριά της Κίνας, ο υπουργός Εξωτερικών, Γουάνγκ Γι, κάλεσε - σύμφωνα με το κρατικό «Σινχουά» - την άλλη πλευρά «να μη δρα με απερίσκεπτο τρόπο και να μη δημιουργεί φασαρίες από το τίποτα στην περιοχή».

Στην ιστοσελίδα του «Σινχουά» αναρτήθηκε χτες μακροσκελές άρθρο που σε έντονο ύφος έκανε λόγο για «κατάφωρη πρόκληση σε βάρος της εδαφικής κυριαρχίας της Κίνας», που «αποτελεί μια επίδειξη πυγμής με τη δικαιολογία της δοκιμασίας της ελευθερίας ναυσιπλοΐας και υπερπτήσεων στην περιοχή». Προσθέτει, μεταξύ άλλων, ότι «ο πιο σημαντικός παράγοντας στρατιωτικοποίησης των υδάτων είναι ότι μερικές χώρες γυμνάζουν τους στρατιωτικούς τους μύες και διεξάγουν συχνά ασκήσεις ευρείας κλίμακας με τους συμμάχους τους».

Ερχεται και ο Ομπάμα

Τα παραπάνω σημειώνονται ενώ στις επόμενες μέρες αναμένεται να γίνει στη Σεούλ Σύνοδος Κορυφής με τους πρωθυπουργούς Ιαπωνίας και Κίνας, εξέλιξη με πολλές προεκτάσεις. Στο μεταξύ, όπως ανακοίνωσε χτες η αμερικανική κυβέρνηση, στα μέσα Νοέμβρη θα βρεθεί στη Νοτιοανατολική Ασία ο Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, για να πάρει μέρος σε Συνόδους Κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (APEC) στις Φιλιππίνες και της Συνόδου ΗΠΑ - ASEAN (Ενωσης των Χωρών της Νοτιοανατολικής Ασίας) στη Μαλαισία, όπου θα γίνει και Σύνοδος Κορυφής Ανατολικής Ασίας. Ακόμα, θα πάρει μέρος στη Σύνοδο των G-20 στην Τουρκία. Σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση, οι επισκέψεις του Ομπάμα έχουν σκοπό «να προωθήσουν την αμερικανική στρατηγική να εξισορροπήσει με την περιοχή της Ασίας - Ειρηνικού σε όλες της τις διαστάσεις, μεταξύ των οποίων συγκαταλέγονται και (...) συνεργασίες πολιτικές, οικονομικές και ασφάλειας», καθώς και να επεκτείνουν τις ευκαιρίες για αμερικανικές εταιρείες και εργαζόμενους να πουλήσουν τα προϊόντα τους σε ταχύρρυθμα αναπτυσσόμενες αγορές του κόσμου.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ