Σάββατο 8 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΑΣΙΑΣ – ΕΙΡΗΝΙΚΟΥ (APEC)
Πεδίο έντονων ανταγωνισμών και ισορροπιών

ΠΕΚΙΝΟ.--

Στην κινεζική πρωτεύουσα ξεκινά τη Δευτέρα 10 Νοέμβρη και ολοκληρώνεται την Τρίτη 11 του μήνα η φετινή Σύνοδος Κορυφής της Οικονομικής Συνεργασίας Ασίας - Ειρηνικού (Asia Pacific Economic Cooperation - APEC) .

Η APEC αυτοπροβάλλεται ως το «σημαντικότερο Οικονομικό Φόρουμ στην περιοχή». Σε αυτή συμμετέχουν σήμερα 21 χώρες και συγκεκριμένα οι: Αυστραλία, Μπρουνέι, Καναδάς, Χιλή, Κίνα, Χονγκ Κονγκ, Ινδονησία, Ιαπωνία, Νότια Κορέα, Μαλαισία, Μεξικό, Νέα Ζηλανδία, Παπούα - Νέα Γουινέα, Περού, Φιλιππίνες, Ρωσία, Σιγκαπούρη, Ταϊβάν, Ταϊλάνδη, ΗΠΑ, Βιετνάμ.

Με δεδομένο ότι το συγκεκριμένο φόρουμ έχει ως πεδίο δράσης μια περιοχή του πλανήτη όπου όλο και περισσότερα ιμπεριαλιστικά κέντρα και μονοπώλια στρέφουν το ενδιαφέρον τους, είναι σαφές πως, τόσο στις εργασίες όσο στις συναντήσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει στο περιθώριο, κυριαρχούν οι προσπάθειες συμβιβασμού αλλά και οι ανταγωνισμοί ανάμεσα στα διαφορετικά συμφέροντα, που επιδιώκουν να εξασφαλίσουν σημαντικά μερίδια από αγορές και πρώτες ύλες αλλά και να κυριαρχήσουν σε εμπορικούς και ενεργειακούς «διαδρόμους». Χαρακτηριστικό είναι πως, σύμφωνα και με το κινεζικό πρακτορείο «Σινχουά», η Κίνα σχεδιάζει να προωθήσει «πρωτοβουλία» για τη δημιουργία «Ζώνης Ελεύθερου Εμπορίου της Ασίας και του Ειρηνικού». Η κίνηση αυτή γίνεται στο φόντο και των «δυσκολιών» (όσον αφορά τις «υποχωρήσεις» που πρέπει να κάνουν αντίπαλα μονοπώλια) που συναντά αντίστοιχη προσπάθεια στην οποία η Ουάσινγκτον πρωτοστατεί (πρόκειται για τη «Δια-Ειρηνική Συνεργασία» που αφορά όμως 12 χώρες της περιοχής).

Η φετινή συνάντηση έχει τίτλο «Διαμορφώνοντας το μέλλον μέσα από τη συνεργασία σε Ασία και Ειρηνικό». Τις μέρες ακριβώς πριν αλλά και μετά τη Σύνοδο Κορυφής έχουν προγραμματιστεί μια σειρά συναντήσεις κυβερνητικών στελεχών αλλά και εκπροσώπων επιχειρήσεων, στο πλαίσιο επίσπευσης μιας σειράς επενδυτικών σχεδίων που θα σημάνουν νέους γύρους αντεργατικών επιθέσεων και ένταση της καταλήστευσης των λαών όλης της περιοχής.

Η διοργάνωση της Συνόδου στο Πεκίνο είναι βασικό θέμα στα κρατικά κινεζικά ΜΜΕ εδώ και μέρες, ενώ η πόλη έχει μετατραπεί σε αστυνομικό «φρούριο» στο όνομα της ασφάλειας των ηγετών και αξιωματούχων που θα πάρουν μέρος στις συναντήσεις.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Ψάχνουν «διαχείριση του ανταγωνισμού με υπεύθυνο τρόπο»(2023-10-31 00:00:00.0)
Επίσκεψη του Κινέζου προέδρου(2013-10-04 00:00:00.0)
Ο Ειρηνικός πεδίο ενδοϊμπεριαλιστικών αντιπαραθέσεων(2012-11-21 00:00:00.0)
Σχέδια ζώνης ελεύθερου εμπορίου και διμερείς συναντήσεις(2010-11-13 00:00:00.0)
Περιοδεία Ομπάμα στην Ασία(2009-11-12 00:00:00.0)
Φόρουμ των λαών Ασίας - Ευρώπης(2008-10-14 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ