Σάββατο 8 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΔΙΕΘΝΗ
ΙΣΡΑΗΛ - ΠΑΛΑΙΣΤΙΝΙΟΙ
Συγκρούσεις τη «μέρα οργής» ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις

Ισραηλινές δυνάμεις καταστολής σε σημείο ελέγχου στην Ιερουσαλήμ στις συγκρούσεις με Παλαιστινίους χτες
Ισραηλινές δυνάμεις καταστολής σε σημείο ελέγχου στην Ιερουσαλήμ στις συγκρούσεις με Παλαιστινίους χτες
ΡΑΜΑΛΑ-ΤΕΛ ΑΒΙΒ.--

Πολλές εκατοντάδες νεαροί Παλαιστίνιοι συγκρούστηκαν χτες το απόγευμα, μετά την προσευχή της Παρασκευής, με τις ισραηλινές κατοχικές δυνάμεις σε Ιερουσαλήμ και Δυτική Οχθη, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για την κλιμάκωση της βίας που σημειώνεται το τελευταίο διάστημα στην Πλατεία Τζαμιών της Ανατολικής Ιερουσαλήμ με ευθύνη της κυβέρνησης Νετανιάχου, που επί μέρες ενθάρρυνε προκλητικές ενέργειες, επιδιώκοντας την αλλαγή του στάτους κβο της περιοχής που απαγορεύει την προσευχή σε αλλόθρησκους πλην των μουσουλμάνων προσκυνητών.

Οι πρώτες συγκρούσεις Παλαιστινίων και ισραηλινών κατοχικών δυνάμεων αναφέρθηκαν στο φυλάκιο Καλάντια, που βρίσκεται μεταξύ Ιερουσαλήμ και Ραμάλας, όπου πάνω από 400 νέοι διαδήλωσαν πετώντας στη συνέχεια πέτρες και βόμβες μολότοφ. Ισραηλινοί στρατιώτες προσπάθησαν να διαλύσουν τη συγκέντρωση κάνοντας χρήση βροχής δακρυγόνων αλλά και πραγματικών πυρών, δίχως να διευκρινιστεί άμεσα εάν υπήρξαν τραυματίες.

Στα ύψη ήταν και το «θερμόμετρο» της έντασης κοντά στην περιοχή Μπέντζαμιν της κεντρικής Δυτικής Οχθης και στη Χεβρώνα της νότιας Δυτικής Οχθης, όπου διαδήλωναν ανάλογα πλήθη νεαρών Παλαιστινίων.

Η απόφαση του Ισραηλινού πρωθυπουργού, Μπέντζαμιν Νετανιάχου, να διατάξει το απόγευμα την κατεδάφιση των σπιτιών «δραστών τρομοκρατικών επιθέσεων» στην Ανατολική Ιερουσαλήμ είναι σίγουρο πως θα οξύνει ακόμη περισσότερο την ένταση...

Είχε προηγηθεί το κάλεσμα του Προέδρου της Παλαιστινιακής Αρχής, Μαχμούτ Αμπάς, για πραγματοποίηση διαδηλώσεων κατά τη «μέρα οργής» ενάντια στις επιθετικές ενέργειες του Ισραήλ, που το κατήγγειλε πως εμποδίζει ουσιαστικά «κάθε δυνατότητα διαπραγμάτευσης για την εξεύρεση μίας "ειρηνευτικής" συμφωνίας».

Παρόμοιες εκκλήσεις απηύθυναν αργότερα η «Χαμάς» και η «Ισλαμική Τζιχάντ», που κάλεσαν τους νέους να βγουν στους δρόμους για να προστατεύσουν την ασφάλεια στην Πλατεία των Τζαμιών και στο τέμενος Αλ Ακσα της Ιερουσαλήμ. Χαρακτηριστικό απόσπασμα από ανακοίνωση της «Ισλαμικής Τζιχάντ» ανέφερε: «Ηρθε η ώρα για λαϊκή επανάσταση» κατά των ισραηλινών μέτρων στην Ιερουσαλήμ που αποσκοπούν «στην αλλαγή της αραβικής και θρησκευτικής ταυτότητας της πόλης».

Επιπλέον, νωρίτερα η «Χαμάς» είχε καταδικάσει, με ανακοίνωσή της, και τις αλυσιδωτές βομβιστικές επιθέσεις που σημειώθηκαν τα ξημερώματα σε σπίτια και αυτοκίνητα στελεχών της «Φατάχ» (του προέδρου Μ. Αμπάς) στη Λωρίδα της Γάζας ως «εγκληματικές ενέργειες».

Περιοδεία της εκπροσώπου της ΕΕ

Νωρίτερα, η νέα επικεφαλής της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική και Ασφάλεια, Ιταλίδα Φεντερίκα Μογκερίνι, ξεκίνησε περιοδεία στην περιοχή, προειδοποιώντας, από την Ιερουσαλήμ, για τον κίνδυνο νέας κλιμάκωσης της βίας μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων αν δεν επαναληφθούν οι προσπάθειες για την επίλυση της σύγκρουσης.

«Αν δεν προχωρήσουμε στο πολιτικό μέτωπο, κινδυνεύουμε να βυθιστούμε εκ νέου στη βία», σημείωσε η Μογκερίνι σε δημοσιογράφους, ενώ λίγες ώρες πριν ένα δεύτερο άτομο υπέκυψε στα τραύματά του από την επίθεση, με αυτοκίνητο, ενός 38χρονου Παλαιστίνιου, που σημειώθηκε την Τετάρτη όταν όρμησε σε πλήθος διερχόμενων περαστικών στην Α. Ιερουσαλήμ.

Η Μογκερίνι επέκρινε ακόμη τη συνέχιση της ισραηλινής εποικιστικής δραστηριότητας στα κατεχόμενα Παλαιστινιακά Εδάφη, σημειώνοντας ότι κατά την άποψη της ΕΕ, οι νέοι εποικισμοί συνιστούν «εμπόδιο».

Από την πλευρά του, ο Νετανιάχου χαρακτήρισε «ανεύθυνους» τους Ευρωπαίους πολιτικούς που προτείνουν τη μονομερή αναγνώριση του Παλαιστινιακού κράτους δίχως ισραηλινο-παλαιστινιακή συμφωνία, ισχυριζόμενος ότι στην Ιερουσαλήμ δε γίνονται τάχα εποικισμοί γιατί η πόλη «είναι πρωτεύουσα του Ισραήλ» και οι «εβραϊκές γειτονιές κατοικούνται τα τελευταία 50 χρόνια»...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ