Σάββατο 8 Νοέμβρη 2014
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 16
ΔΙΕΘΝΗ
ΓΑΛΛΙΑ
Ολοταχώς για ένταση της αντιλαϊκής επίθεσης

Ο Φρανσουά Ολάντ ξεκαθάρισε ότι θα συνεχίσει να δουλεύει για να έρθει η «ανάπτυξη»

ΠΑΡΙΣΙ.--

Οτι θα συνεχίσει «τις μεταρρυθμίσεις μέχρι το τέλος» της θητείας του δεσμεύτηκε ο Γάλλος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, σε προχτεσινή τηλεοπτική συνέντευξη με αφορμή τη συμπλήρωση της μισής διάρκειας της πενταετούς θητείας του.

Εκφράζοντας ευχές για «ανάπτυξη», διαβεβαίωσε τη γαλλική πλουτοκρατία ότι θα εξακολουθήσει να παίρνει μέτρα για την υπεράσπιση των συμφερόντων και της θέσης της (πανευρωπαϊκά αλλά και παγκόσμια), ενώ, κατά τα άλλα, ισχυρίστηκε ότι δε θα επιβληθούν νέοι φόροι το 2015, ωστόσο γαλλικά ΜΜΕ έχουν ήδη φιλοξενήσει «σενάρια» για επιβολή νέων φόρων σε «δευτερεύουσες» κατοικίες.

Θιγμένος από την πτώση της δημοτικότητάς του και την κριτική που δέχεται για την ικανότητά του να ανταποκριθεί στις σύγχρονες ανάγκες του ντόπιου κεφαλαίου, ο Ολάντ ανέφερε ότι αν δε μειωθεί η ανεργία δε θα θέσει νέα υποψηφιότητα για την προεδρία. Βεβαίως, τα επίπεδα της ανεργίας, όπως και ο αριθμός και τα χαρακτηριστικά των θέσεων εργασίας (που κυριαρχείται από τις μορφές περιστασιακής, μερικής και χωρίς δικαιώματα «απασχόλησης»), δεν είναι ζήτημα προθέσεων του Ολάντ. Συνδέονται με την ίδια τη στρατηγική του κεφαλαίου, που συνεπάγεται αναγκαστικά καταστροφή παραγωγικών δυνάμεων (κλείσιμο εργοστασίων, απολύσεις, κατάργηση δικαιωμάτων) ώστε να ανοίξει ο δρόμος για τη φάση μιας νέας (αναιμικής, όπως όλα δείχνουν) πορείας ανάκαμψης. Μιας ανάκαμψης στην οποία τίποτα δε θα είναι όπως πριν, αφού θα «χτιστεί» πάνω στα συντρίμμια βασικών λαϊκών δικαιωμάτων. Σ' αυτό το πλαίσιο εντάσσονται και οι υποσχέσεις του Ολάντ για δημιουργία 15.000 θέσεων απασχόλησης (κυρίως νέων) σε τομείς όπως η «πράσινη οικονομία».

Ταυτόχρονα, ο Ολάντ στάθηκε ιδιαίτερα στη σημασία της «εξυπηρέτησης του πολίτη» (μέσα από την οποία ουσιαστικά προωθείται η αντικατάσταση θέσεων σταθερής εργασίας με προσωρινές και κακοπληρωμένες θέσεις και μάλιστα σε μια σειρά «ευαίσθητους» τομείς, όπως η Υγεία) και τη γενίκευσή της. Αυτό θα μπορούσε να γίνει με τη μορφή «των περιόδων δύο ή τριών μηνών για όσους είναι 16 - 26 χρονών» που δε θα «αποζημιώνονται» ανέφερε ο Ολάντ, επιβεβαιώνοντας ότι πρόκειται για ένα ακόμα εργαλείο μείωσης της τιμής της εργατικής δύναμης. Μέχρι σήμερα, όσοι συμμετέχουν σε εργασίες «εξυπηρέτησης του πολίτη» έπαιρναν μια «αποζημίωση», σαφώς μικρότερη από τον κατώτατο μισθό που προβλέπεται στους αντίστοιχους κλάδους, ακόμα και από το γενικό κατώτατο μισθό στη χώρα. «Σε πρώτη φάση δε θα είναι υποχρεωτικού χαρακτήρα (σ.σ. αυτού του τύπου οι υπηρεσίες) αλλά θα μπορούσαμε να τις κάνουμε υποχρεωτικές με την ευκαιρία ενός δημοψηφίσματος» πρόσθεσε.

Μεταξύ άλλων, ο Ολάντ υποσχέθηκε να ερευνηθούν οι συνθήκες του πρόσφατου θανάτου ενός νεαρού οικολόγου (η διαδήλωση στην οποία συμμετείχε δέχτηκε την επίθεση των αστυνομικών δυνάμεων) και διαμήνυσε ότι θα στήριζε την υποψηφιότητα του Παρισιού για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων του 2024.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ