Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΔΙΚΗ ΧΡΥΣΗΣ ΑΥΓΗΣ
Οργανωμένο έγκλημα με ομάδες χρυσαυγιτών να κάνουν χώρο στον Ρουπακιά για τη δολοφονία

Με την κατάθεση αυτόπτη μάρτυρα, φίλου του Π. Φύσσα, συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής οργάνωσης

Με την κατάθεση του αυτόπτη και βασικού μάρτυρα, Δ. Μελαχρινόπουλου, που είδε μπροστά στα μάτια του τη δολοφονία του φίλου του μουσικού Παύλου Φύσσα από το χρυσαυγίτη Ρουπακιά, συνεχίστηκε χτες η δίκη της ναζιστικής εγκληματικής οργάνωσης Χρυσής Αυγής.

«Θέλαν να σκοτώσουν τον Παύλο», ανέφερε μεταξύ άλλων και πρόσθεσε: «Εγώ έκανα εκείνο το βράδυ την αναγνώριση του δολοφόνου (... ) Είχα επάνω μου τα αίματα του φίλου μου».

Ο μάρτυρας, που δέχτηκε χτύπημα στα πλευρά από τους χρυσαυγίτες το βράδυ της δολοφονίας, απάντησε χαρακτηριστικά για το τάγμα εφόδου:

Πολιτική Αγωγή: Αν είναι 25 ή 45 (σ.σ. το τάγμα που έκανε την επίθεση) έχει καμία διαφορά; Η ουσία αλλάζει;

Μάρτυρας: Οχι, δεν έχει σημασία.

Πολιτική Αγωγή: Ο Φύσσας, που δεν ήταν οπλισμένος, θα μπορούσε ν' αλλάξει το αποτέλεσμα αν αυτοί που του επιτίθεντο ήταν 4 ή 5;

Μάρτυρας: Οχι, βέβαια.

Πολιτική Αγωγή: Τι εντύπωση σας έδωσε;

Μάρτυρας: Ηταν οργανωμένο έγκλημα. Πήγαιναν κατά ομάδες να μας αποδυναμώσουν, για να δώσουν χώρο στον Ρουπακιά να τον δολοφονήσει.

Νωρίτερα, κατέθεσε στο δικαστήριο για τους συγκεντρωμένους χρυσαυγίτες στο σημείο που είχαν παρκάρει τ' αυτοκίνητά τους. Οπως είπε, είδε κάποιους να κρατάνε καδρόνια, στειλιάρια και ένας από αυτούς κρατούσε «μάλλον σιδηρογροθιά, την είδα να γυαλίζει στο σκοτάδι στο χέρι του». Καταθέτοντας, μάλιστα, για το σημείο της δολοφονίας, μεταξύ άλλων, είπε ότι οι συγκεντρωμένοι (σ.σ. χρυσαυγίτες) με έντονο ποδοβολητό και οχλαγωγία προσπαθούσαν να τους τρομάξουν και ανά ομάδες των 5 ή 6 τους έκαναν επιθέσεις. Τον ίδιο, όπως είπε, τον χτύπησε κάποιος πισώπλατα στα πλευρά, με αποτέλεσμα να πέσει κάτω. «Οι συγκεντρωμένοι ήταν στην τσίτα. Χτύπαγαν έντονα τα πόδια τους, σαν να ήθελαν να εμψυχώσουν τους 5-6 που έρχονταν να μας χτυπήσουν. Ο Παύλος δέχτηκε δύο φορές επίθεση από αυτές τις ομάδες», ανέφερε.

Ο Δ. Μελαχρινόπουλος είπε στο δικαστήριο πως είδε το δολοφόνο του Παύλου Φύσσα, Γ. Ρουπακιά, να βγαίνει από το αυτοκίνητο και να πηγαίνει κατευθείαν πάνω του. «Επεσε πάνω του, δεν προηγήθηκε κάτι μεταξύ τους, δεν τον είδα να κρατάει κάτι, όμως είδα την κίνηση σαν να τον μαχαιρώνει, δύο φορές. Οι άλλοι είχαν κάνει χώρο στον Ρουπακιά. Ηταν σαν να έχουν κάνει ένα κλοιό στον Φύσσα, για να μην πάω εγώ κι ο άλλος φίλος μας να τον βοηθήσουμε».

Σε άλλο σημείο της κατάθεσής του, επισήμανε ότι κατάλαβε πως ήταν επίθεση από τη Χρυσή Αυγή από τον τρόπο με τον οποίον επιτέθηκαν: «Ξέρω ότι παίρνουν εντολές από τον αρχηγό, ότι υπάρχουν περιφερειάρχες, βουλευτές, τοπικές οργανώσεις, πυρηνάρχες (...). Χωρίς εντολές δεν κάνουν τίποτε, δρουν με στρατιωτικούς όρους. Υπάρχει ιεραρχική δομή. Τα τάγματα εφόδου εκτελούν εντολές». Ενώ αναφέρθηκε και στην ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα από τον αρχηγό της ΧΑ.

Επίσης, ο αυτόπτης μάρτυρας κατέθεσε για την αστυνομία ότι θα μπορούσε να είχε αποτρέψει τη δολοφονία: «Μας βλέπανε, ότι μας έκαναν επίθεση και δεν έκαναν τίποτε». Αναφέρθηκε στις τηλεφωνικές απειλές που δέχτηκε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα: «Εσύ είσαι ο επόμενος, θα σε σκοτώσουμε» του έλεγαν. Μάλιστα, όπως επισήμανε, απειλήθηκε και όταν πήγε να ψηφίσει στις τελευταίες εκλογές: «Ημουν με την κοπέλα μου, ήταν περίπου 15 χρυσαυγίτες έξω από το σχολείο στο Κερατσίνι όπου ψηφίζω, μου φώναξαν "πού πας αντιφασίστα..."».

Αξίζει να τονιστεί ότι αρνητική εντύπωση προκάλεσαν οι επίμονες ερωτήσεις της εισαγγελέως Αδ. Οικονόμου, που προσπάθησε να κλονίσει την αξιοπιστία του μάρτυρα που είδε να δολοφονούν μπροστά του το φίλο του, γεγονός που προκάλεσε τη δικαιολογημένη ενόχληση του ακροατηρίου. Τη στάση της εισαγγελέως κατέκρινε η Πολιτική Αγωγή, σημειώνοντας επιπλέον ότι δεν έκανε καμία ερώτηση για την εγκληματική οργάνωση...

Πάντως και χτες, η διαδικασία στο δικαστήριο «διανθίστηκε» από τις προκλήσεις των χρυσαυγιτών και των υπερασπιστών τους, με γελάκια και ειρωνείες, με αποκορύφωμα την ένταση που δημιουργήθηκε με τη μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα, που αναγκάζεται να περνά από «διάδρομο» χρυσαυγιτών κατά τη διακοπή της δίκης.


Κορυφή σελίδας
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ