Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στήνουν «φάκα» στους αγρότες

Καθόλου τυχαίο δεν είναι το γεγονός ότι την ώρα που οι αγρότες «ζεσταίνουν» τις μηχανές και ετοιμάζονται για κινητοποιήσεις και κλιμάκωση, ο αρμόδιος υπουργός πληθαίνει τις εμφανίσεις του στα ΜΜΕ για να υποσχεθεί «ισοδύναμα» και «αντισταθμιστικά», ενώ ανάλογη παρέμβαση επιχειρεί να κάνει η κυβέρνηση και με διαρροές σε εφημερίδες. Η προπαγανδιστική πρεμούρα της κυβέρνησης δείχνει ότι υπολογίζει τις αγωνιστικές διαθέσεις των αγροτών, οι οποίες εκφράστηκαν και στη μαζική σύσκεψη που οργάνωσε η Πανελλαδική Συντονιστική Επιτροπή των Μπλόκων στη Λάρισα. Γι' αυτό προσπαθεί να τους αποπροσανατολίσει και να καλλιεργήσει προσδοκίες, με τη φιλοδοξία ότι θα αποτρέψει μαζικές αντιδράσεις και θα τους διασπάσει. Αλλά ακόμα και αυτά τα «αντισταθμιστικά» που διαρρέονται, απευθύνονται κατά κύριο λόγο στους μεγαλοαγρότες και όχι σε εκείνους που βρίσκονται πρώτοι στη λίστα να εγκαταλείψουν τη γη επειδή δεν τα βγάζουν πέρα με το κόστος παραγωγής, τους φόρους και τα χαράτσια. Για παράδειγμα, από την κυβέρνηση διαρρέεται ότι θα θεσπίσει την αυστηροποίηση του όρου «αγρότης» με σημαντική αύξηση του εισοδήματος που θα προέρχεται από γεωργικές δραστηριότητες. Σ' αυτήν την κατηγορία θα πηγαίνει και το μεγαλύτερο μέρος των επιδοτήσεων, για τις οποίες η κυβέρνηση υπόσχεται αφορολόγητο όριο. Τι σημαίνουν όλα αυτά; Οτι οι μικροί και μεσαίοι αγρότες δεν έχουν κυριολεκτικά στον ήλιο μοίρα αν δεν αγωνιστούν, κόντρα σε κυβέρνηση και ΕΕ, αλλά και σε εκείνους τους αγροτοσυνδικαλιστές που πάνε να τους βάλουν τα αιτήματα των μεγαλοαγροτών από την πίσω πόρτα.

Η σφαγή δεν κρύβεται

Εγραψε η «Αυγή» 21/10/2015: «Αυτό όμως που συμβαίνει τώρα με το Ασφαλιστικό δεν φαίνεται να έχει προηγούμενο. Κυβερνητικοί παράγοντες, επιτροπές σοφών ή μη που διεκδικούν δημόσιο ρόλο, άσχετοι και ειδικοί μιλούν "εγκύρως" για το νέο Ασφαλιστικό αυτοδιαψευδόμενοι από τη μια μέρα στην άλλη ή χωρίς κανένας να τους διαψεύδει. Με όλα αυτά η εντύπωση που κυριαρχεί είναι πως σε έναν - δυο μήνες μπορεί να υπάρχει Ασφαλιστικό, αλλά δεν θα υπάρχουν συντάξεις. Προφανώς κάτι τέτοιο δεν μπορεί να ισχύει και όλο το σημερινό ταρατατζούμ δεν μπορεί να εξυπηρετεί και άρα να εκπορεύεται από κανέναν. Ορθώς λοιπόν ο Αλ. Τσίπρας πήρε χθες σαφείς αποστάσεις από το πόρισμα της Επιτροπής Σοφών». Τι θέλει να πει ο ποιητής; Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, το υπουργείο Εργασίας, δεν είναι που συγκρότησε την «Επιτροπή σοφών» για να βγάλει πόρισμα για το Ασφαλιστικό και να νομοθετήσει; Δικοί της δεν είναι οι παράγοντες που μιλούν δημοσίως για το Ασφαλιστικό; Ολοι αυτοί μαζί με τον υπουργό της Γ. Κατρούγκαλο δεν είναι που δίνουν στη δημοσιότητα τα στοιχεία για το νέο Ασφαλιστικό; `Η επειδή, πράγματι, οι συντάξεις θα γίνουν φιλοδωρήματα 390 ευρώ (ο υπουργός Κατρούγκαλος το λέει), ίσα για να φυτοζωούν στην εξαθλίωση οι συνταξιούχοι, προς δόξαν του κεφαλαίου λένε τώρα «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε» με τις αποστάσεις από το πόρισμα; Ο,τι και αν κάνουν η σφαγή της Ασφάλισης δεν κρύβεται.

Πολλά τα «σούρτα - φέρτα»

«Με την βοηθό υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ για Ευρωπαϊκές και Ευρασιατικές Υποθέσεις Βικτόρια Νούλαντ, συναντήθηκε χτες (σ.σ. σήμερα) ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς», έγραψε προχτές η ηλεκτρονική «Αυγή». Πολλά τα «σούρτα - φέρτα» των Αμερικάνων στην Ελλάδα τελευταία. Εχουν έρθει ήδη ο ειδικός του ΥΠΕΞ για τα Ενεργειακά, Α. Χοκστάιν, και ο βοηθός υπουργός Οικονομικών, Ντ. Σινγκ. Ετοιμάζεται, επίσης, ο ερχομός του ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, Τζ. Κέρι. Και όλ' αυτά σε μια περίοδο που η ελληνική κυβέρνηση διά στόματος του Ελληνα ΥΠΕΞ διατυμπανίζει ότι «η Μεσόγειος είναι μια λεκάνη ισχυρών γεωπολιτικών συμφερόντων. Σήμερα, η Ελλάδα προωθεί μια πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική. Στο τρίγωνο Ουκρανία - Λιβύη - Συρία και Ιράκ υπάρχει η Ελλάδα, που παράγει σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή με τη δυνατότητα της χώρας μου να πράττει πάντα ως έντιμος διαμεσολαβητής ανάμεσα σε μέρη με διαφορετικές παραστάσεις και έλλειψη ακόμα μεταξύ τους εμπιστοσύνης».

Δηλαδή, την ώρα που η κυβέρνηση - για λογαριασμό του κεφαλαίου - διαφημίζει τον εαυτό της ότι μπορεί να συμβάλλει ενεργά σε ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς στην περιοχή. Με τέτοιες προσφορές από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, όλο και κάτι θα υπάρχει για ανάθεση με μεγάλους κινδύνους για το λαό.

Δύο ειδήσεις

Δύο ειδήσεις στο ίδιο κυριακάτικο φύλλο: Γερμανική πολυεθνική έδινε «δώρα» σε γιατρούς νοσοκομείων και καθηγητές Ιατρικής για να προωθήσει τα φάρμακά της. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ «συνολικά την περίοδο 2005 - 2009 διακινήθηκαν τουλάχιστον 1,5 εκατ. ευρώ». Η δεύτερη είδηση θέλει την ίδια πολυεθνική να στηρίζει 50 δωρεάν μαστογραφίες που θα γίνουν, με αφορμή το μήνα πρόληψης του καρκίνου του μαστού. Τόσο ...κοστολογεί η γερμανική πολυεθνική το «πλυντήριο» της φήμης της, την προώθηση της λεγόμενης «Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης». Το δικαίωμα όλων των γυναικών σε προληπτικές εξετάσεις και μάλιστα με την τελευταία επιστημονική εξέλιξη (σ.σ. ψηφιακή μαστογραφία) «συνθλίβεται», για την προώθηση της ανταγωνιστικότητας των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων με μείωση του μη μισθολογικού «κόστους». Και ταυτόχρονα αυτοί οι επιχειρηματικοί όμιλοι πλασάρουν «κοινωνικό προφίλ», κάνοντας δωρεές και φιλανθρωπίες. Οχι ότι είναι η ουσία, αλλά δεν μπορούμε να μη σημειώσουμε πως στην περίπτωση των μαστογραφιών η πολυεθνική του φαρμάκου δε φάνηκε τόσο ...γαλαντόμα όσο στην «προώθηση» των φαρμάκων της.
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org