Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 7
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Μεταπτυχιακή εργασία στην αποκατάσταση του Αρχείου του ΚΚΕ

Στην παρουσίαση της μεταπτυχιακής εργασίας του χημικού μηχανικού Π. Μαυραντώνη, παραβρέθηκε και μίλησε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας

Στιγμιότυπο από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα κατά τη χτεσινή παρουσίαση της εργασίας
Στιγμιότυπο από την ομιλία του Δ. Κουτσούμπα κατά τη χτεσινή παρουσίαση της εργασίας
Πραγματοποιήθηκε χτες στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ, η παρουσίαση και η κρίση της μεταπτυχιακής εργασίας του Παναγιώτη Μαυραντώνη, χημικού μηχανικού ΕΜΠ, με θέμα: «Διερεύνηση και Εφαρμογή Μεθόδων και Τεχνικών για τη Συντήρηση και Αποκατάσταση Εντυπου Αρχειακού Υλικού, μετά από τη δράση ενδογενών και εξωγενών παραγόντων στη φυσική κυτταρίνη (χαρτί)».

Οπως σημειώνεται και στον πρόλογο της εργασίας: «Αυτή η μεταπτυχιακή εργασία βασίστηκε στην επιστημονική και πειραματική εργασία στο Εργαστήριο Συντήρησης και Αποκατάστασης του Ιστορικού Αρχείου του ΚΚΕ και ολοκληρώθηκε στη Σχολή των Χημικών Μηχανικών του ΕΜΠ. Αποτυπώνει την επιστημονική δουλειά και τα αποτελέσματά της, στη συντήρηση και αποκατάσταση του Ιστορικού Αρχείου του Κόμματος, στα 21 περίπου χρόνια λειτουργίας του εργαστηρίου, μετά τις καταστροφικές πλημμύρες στην Αττική τον Οκτώβρη του 1994».

Στην επιστημονική εκδήλωση παραβρέθηκε ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, ο οποίος μίλησε για τη συμβολή των επιστημόνων στην προσπάθεια διάσωσης του Αρχείου του ΚΚΕ, με τη θεωρητική και πρακτική τους πείρα, την έρευνα και τη μελέτη, έτσι ώστε να καταγραφούν, αναλυθούν και αξιολογηθούν όλα τα στοιχεία που περιέχονται και στη μεταπτυχιακή εργασία ενός ανθρώπου, του Παναγιώτη Μαυραντώνη, που όλα αυτά τα χρόνια έχει δώσει τον καλύτερο εαυτό του, το χρόνο του και τις επιστημονικές γνώσεις του στη μεγάλη υπόθεση του Αρχείου.

Από την παρουσίαση της μεταπτυχιακής εργασίας από τον Π. Μαυραντώνη
Από την παρουσίαση της μεταπτυχιακής εργασίας από τον Π. Μαυραντώνη
Είπε ακόμη, μεταξύ άλλων: «Η διάσωση και η αποκατάσταση του ιστορικού αρχείου, που φτάνει σήμερα μέχρι και την ψηφιοποίησή του, είναι ένας σημαντικός σταθμός της πολυσήμαντης πορείας του ΚΚΕ. Εξελίχθηκε σε πραγματικό άθλο. Είναι μια μάχη η οποία συνεχίζεται σε καθημερινή βάση».

Ο Δ. Κουτσούμπας ευχαρίστησε, επίσης, εκ μέρους της ΚΕ του ΚΚΕ, τα ιδρύματα, τους ειδικούς επιστήμονες που έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους, οι περισσότεροι από τους οποίους παρεβρέθησαν και στην εκδήλωση. «Το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο, το τμήμα Χημικών Μηχανικών και τους καθηγητές Μωροπούλου Τόνια, Κέκκο Δημήτρη, Σκουλικίδη Θόδωρο, Θεόφιλο Θεοφανίδη, Ξανθόπουλο Θεμιστοκλή, Μπάφα Γιώργο, Κούη Μαρία και πολλούς άλλους. Τους καθηγητές με την ευθύνη των οποίων εκπονείται η σημερινή Μεταπτυχιακή στα πλαίσια του Διατμηματικού Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών του ΕΜΠ "Επιστήμη και Τεχνολογία των Υλικών", Λουκά Ζουμπουλάκη, Τόνιας Μωροπούλου και Δημήτρη Μανωλάκου, τη χημικό Ειρήνη Κανελλοπούλου και τη χημικό μηχανικό Παντελίτσα Γεωργίου, για τη διαρκή επιστημονική βοήθειά τους, τον Διευθυντή του Μεταπτυχιακού Προγράμματος Κώστα Χαριτίδη».

Την εισαγωγή της χτεσινής παρουσίασης έκανε ο Ανδρέας Μπουντουβής, κοσμήτορας του Τμήματος Χημικών Μηχανικών, που τόνισε ότι η Σχολή των Χημ. Μηχανικών έχει συστηματικά και μεθοδικά ασχοληθεί με το συγκεκριμένο θέμα από την πρώτη κιόλας μέρα της καταστροφής.

Καθηγητές κι επιστήμονες που παρευρέθηκαν στην παρουσίαση, τόνισαν ότι η συντήρηση των Αρχείων του ΚΚΕ αποτέλεσε ουσιαστικά ένα σχολείο για την επιστημονική κοινότητα, ότι φοιτητές κάθε χρόνο εκπαιδεύονται στα εργαστήρια συντήρησης των Αρχείων του Κόμματος, όπως επίσης και τη σημαντικότητα της επιστημονικής δουλειάς που πραγματοποιείται στο Αρχείο της ΚΕ του ΚΚΕ και την ανάγκη να συνεχιστούν και παραπέρα οι μελέτες.

Στην παρουσίαση παραβρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο ομότιμος καθηγητής και πρώην πρύτανης του ΕΜΠ, Ν. Μαρκάτος, η ομότιμη καθηγήτρια της σχολής Χημικών Μηχανικών, Μ. Οξενκιούν - Πετροπούλου, οι αναπληρωτές καθηγητές της σχολής Σ. Χαμηλάκης και Μ. Μπουρουσιάν, ο επιστημονικός συνεργάτης Δ. Βασιλακόπουλος κ.ά.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ