Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 3
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΠΡΟΣΧΕΔΙΟ ΚΡΑΤΙΚΟΥ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΟΥ 2016
Προδιαγράφει την παραπέρα σφαγή του λαού για τα κέρδη του κεφαλαίου

Στο επίκεντρο του προσχεδίου η «αγωνία» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ για τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας και την ενίσχυση του καπιταλιστικού κέρδους

Η διέξοδος για το λαό βρίσκεται μόνο στη σύγκρουση με τον πραγματικό υπεύθυνο, το κεφάλαιο, την εξουσία του και τις λυκοσυμμαχίες του
Η διέξοδος για το λαό βρίσκεται μόνο στη σύγκρουση με τον πραγματικό υπεύθυνο, το κεφάλαιο, την εξουσία του και τις λυκοσυμμαχίες του
Ξεκίνησε χτες στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση του προσχεδίου του Κρατικού Προϋπολογισμού για το 2016, το οποίο αποτυπώνει τη συνέχιση της βάρβαρης αντιλαϊκής πολιτικής για λογαριασμό του κεφαλαίου, αυτή τη φορά από τη... «δεύτερη φορά αριστερά» της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ.

Το προσχέδιο προαναγγέλλει το περιεχόμενο του Κρατικού Προϋπολογισμού του 2016, το οποίο θα είναι προσαρμοσμένο στο νέο βάρβαρο μνημόνιο και συνολικά τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης απέναντι στο εγχώριο κεφάλαιο και τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς στους οποίους αυτό συμμετέχει.

Συμπεριλαμβάνει νέα βάρβαρα μέτρα ύψους άνω των 6 δισ. ευρώ, που σημαίνουν για το λαό πρόσθετους αντιλαϊκούς φόρους, μαζικά χαράτσια, νέες δραστικές περικοπές σε κοινωνικές δαπάνες που αφορούν την κάλυψη λαϊκών αναγκών.

Λεηλατούν τα λαϊκά στρώματα για λογαριασμό των μονοπωλίων

Ο γενικός εισηγητής του ΚΚΕ, Νίκος Καραθανασόπουλος, μιλώντας στην Επιτροπή επισήμανε μεταξύ άλλων:

«Το πρώτο προσχέδιο κρατικού προϋπολογισμού της "κυβέρνησης της αριστεράς", που αποτελεί την πρόγευση των όσων θα επακολουθήσουν με τον προϋπολογισμό πια του 2016, συνεχίζει στην ίδια λογική και πεπατημένη των προηγούμενων κυβερνήσεων ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Ακολουθεί την πεπατημένη των προμνημονιακών χρόνων, αλλά και των μνημονιακών.

Επιβεβαιώνει αυτό που τονίζει το ΚΚΕ, ότι ο κρατικός προϋπολογισμός διαχρονικά αποτελεί ένα εργαλείο αναδιανομής από τους πολλούς στους λίγους, από τους εργαζόμενους, επαγγελματίες, από τη φτωχή αγροτιά και τα λαϊκά στρώματα, για να στηρίξει τον κρατικό μηχανισμό του αστικού κράτους και ταυτόχρονα να χρηματοδοτήσει το μεγάλο κεφάλαιο, να στηρίξει τις ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων».

«Στο επίκεντρο του προσχεδίου», τόνισε, «είναι η αγωνία με ποιους τρόπους με ποιες μεθόδους η κυβέρνηση θα μπορέσει να διασφαλίσει τη θωράκιση της ανταγωνιστικότητας, αλλά και την ενίσχυση του καπιταλιστικού κέρδους».

Τα... «προαπαιτούμενα» της καπιταλιστικής κερδοφορίας

Οπως σημείωσε ο Ν. Καραθανασόπουλος, ο προϋπολογισμός της συγκυβέρνησης, όπως και αυτοί των προκατόχων της, αποτυπώνει τις προϋποθέσεις που απαιτεί το κεφάλαιο για να συνεχίζει την κερδοφορία του και οι προϋποθέσεις αυτές είναι «μόνιμες».

-- Είναι η ακόμα πιο φτηνή εργατική δύναμη,«έργο που «συνεχίζετε - όπως είπε - με την κατεδάφιση των εργασιακών, ασφαλιστικών και συνδικαλιστικών δικαιωμάτων».

-- Η διαμόρφωση νέων τομέων ώστε τα υπερσυσσωρευμένα κεφάλαια να βρουν διέξοδο, να επενδύσουν και να έχουν πολύ μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους. «Και αυτοί οι τομείς διαμορφώνονται μέσα από την απελευθέρωση των αγορών, τις ιδιωτικοποιήσεις, την υλοποίηση της "εργαλειοθήκης" του ΟΟΣΑ που οδηγεί στο βίαιο εκτοπισμό αυτοαπασχολούμενους και μικρούς επαγγελματίες προς όφελος των μονοπωλιακών ομίλων».

-- Διασφάλιση φορολογικού ανταγωνισμού. Οπως σημείωσε ο εισηγητής του ΚΚΕ, «και εδώ υπάρχουν πολλοί πρόθυμοι, είναι όλα τα άλλα κόμματα. Ακούσαμε και τον γενικό εισηγητή της Χρυσής Αυγής (σ.σ. ήταν ο Ηλ. Παναγιώταρος) να διαμαρτύρεται γιατί υπερφορολογούνται οι επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στον τουρισμό (...) Αρα, λοιπόν, στο όνομα της βελτίωσης της φορολογικής ανταγωνιστικότητας των επιχειρηματικών ομίλων θα περιμένουμε νέες μειώσεις στους φορολογικούς συντελεστές στο μεγάλο κεφάλαιο, στους μονοπωλιακούς ομίλους. Διατήρηση των προκλητικών και σκανδαλωδών φοροαπαλλαγών που έχει το μεγάλο κεφάλαιο και ταυτόχρονα κίνητρα επενδυτικά, αναπτυξιακά με το νέο νόμο».

«Καλείτε τους εργαζόμενους να βάλουν το κεφάλι τους στον ντορβά για να μπορεί να κερδίζει το κεφάλαιο», τόνισε ο Ν. Καραθανασόπουλος, ενώ αναδεικνύοντας τον ενιαίο και στρατηγικό χαρακτήρα της αντιλαϊκής επίθεσης, υπογράμμισε: «Είναι μέτρα που εφαρμόζονται σε όλες τις ανεπτυγμένες καπιταλιστικές οικονομίες, τις χώρες της ΕΕ (...) Ολα δουλεύουν σε μία κατεύθυνση, δεν είναι αποσπασματικά: Στο πώς θα εξυπηρετηθούν σήμερα οι ανάγκες των επιχειρηματικών ομίλων και οι στρατηγικοί σχεδιασμοί της αστικής τάξης».

Στο πλαίσιο αυτό, όπως επισήμανε, «προβλέπεται στο προσχέδιο ένα σύνολο μέτρων 6,4 δισ. ευρώ για το υπόλοιπο 2015 και το 2016. Από αυτά, στο σκέλος των εσόδων είναι 4 δισ. ευρώ, από τα οποία τα 2,2 δισ. προέρχονται από την αύξηση του ΦΠΑ, δηλαδή της έμμεσης φορολογίας, της πιο αντιλαϊκής φορολογίας που υπάρχει, αυτή η οποία κατατρώει το βιοτικό επίπεδο, τους μισθούς και τις συντάξεις με έμμεσο τρόπο των λαϊκών στρωμάτων. Αλλά και από το σκέλος των δαπανών, φαίνεται ότι από τα 2,4 δισ. ευρώ, τα 1,9 δισ. αφορούν μειώσεις σε συντάξεις, σε εισφορές στην Κοινωνική Ασφάλιση, σε μειώσεις στους μισθούς, των κοινωνικών επιδομάτων, σε μειώσεις στη νοσοκομειακή περίθαλψη. Αρα πάνω από το 55% των μειώσεων στο σκέλος των δαπανών, αφορά άμεσα το βιοτικό επίπεδο του λαού».

«Ο κρατικός προϋπολογισμός», πρόσθεσε, «είναι άδικος και αντιλαϊκός και επιβεβαιώνει ότι είναι μόνο για τον σκουπιδοτενεκέ οι δηλώσεις των κυβερνητικών αξιωματούχων περί πολιτικής που θα αποτυπώνει την κοινωνική ευαισθησία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η πολιτική της κυβέρνησης είναι μια βαθιά ταξική πολιτική».

Η διέξοδος δεν βρίσκεται σε άλλα μείγματα διαχείρισης, σημείωσε, αλλά «στη σύγκρουση με τον πραγματικό υπεύθυνο, που δεν είναι άλλος παρά οι μονοπωλιακοί όμιλοι και η στρατηγική τους επιλογή για συμμετοχή της Ελλάδας στην ΕΕ. Αυτή η διέξοδος θα έρθει πολύ πιο γρήγορα μέσα από τη διαμόρφωση συνθηκών οργάνωσης της λαϊκής παρέμβασης και της πάλης για αποτροπή των νέων βάρβαρων μέτρων που έρχονται, αλλά και ταυτόχρονα για διεκδικήσεις τέτοιων μέτρων ανακούφισης των πλατιών λαϊκών στρωμάτων».

Λένε ότι «τα δύσκολα πέρασαν» ενώ βαθαίνουν τη χρεοκοπία του λαού

Την ίδια ώρα, τόσο ο υπουργός Οικονομικών, Ευ. Τσακαλώτος, όσο και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γ. Χουλιαράκης, μιλώντας στην Επιτροπή, επιχείρησαν παραθέτοντας διάφορα στοιχεία να πείσουν το λαό ότι «τα δύσκολα πέρασαν», ενώ ταυτόχρονα υπόσχονταν προνόμια και χρήμα στο μεγάλο κεφάλαιο.

Χαρακτηριστικά, ο Γ. Χουλιαράκης, λέγοντας ότι «το ΑΕΠ και τα έσοδα θα είναι υψηλότερα και αυτό θα αποτυπωθεί στο τελικό σχέδιο του προϋπολογισμού», προσπάθησε να καλλιεργήσει την αυταπάτη ότι από αυτά θα έχει όφελος ο λαός, ενώ στην πραγματικότητα αυτά προϋποθέτουν την επιβολή και υλοποίηση νέων αντιλαϊκών μέτρων. «Ειδικά για το 2016», ανέφερε ότι «το τρίτο τρίμηνο η ελληνική οικονομία βγαίνει από την ύφεση», ενώ εκτίμησε ότι «πριν το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 θα έχει ολοκληρωθεί η άρση των περιορισμών στις τραπεζικές συναλλαγές» και ότι «με το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης προχωράμε στη διευθέτηση του δημοσίου χρέους».

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Νέοι μποναμάδες στο κεφάλαιο, ο λογαριασμός στο λαό(2020-10-06 00:00:00.0)
Φορτώνουν στα λαϊκά στρώματα τις φοροελαφρύνσεις και τα προνόμια του κεφαλαίου(2019-10-08 00:00:00.0)
Νέο «αφήγημα», ίδια στρατηγική(2015-10-25 00:00:00.0)
Χαράτσι τουλάχιστον 1,7 δισ. στις συντάξεις(2015-10-06 00:00:00.0)
Νέα αντιλαϊκά μέτρα ύψους 4,35 δισ. ευρώ(2015-10-06 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ