Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 8
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΟΣ ΙΔΙΟΚΤΗΣΙΑΣ ΑΚΙΝΗΤΩΝ
«Χαράτσωμα» έως το τελευταίο κεραμίδι και κάθε σπιθαμή γης

Ξεκίνησε από χτες η ανάρτηση στην ιστοσελίδα του «Taxis» των εκκαθαριστικών σημειωμάτων για τον ΕΝΦΙΑ για το 2015 και αναμένεται να ολοκληρωθεί σήμερα, για το σύνολο των περίπου 6 εκατ. υπόχρεων καταβολής του χαρατσιού. Ο αντιλαϊκός στόχος της κυβέρνησης είναι να αντλήσει έσοδα ύψους 2,65 δισ. ευρώ, όσα δηλαδή και πέρσι. Ο φόρος θα καταβληθεί φέτος σε πέντε δόσεις αντί για έξι, με την 1η δόση να λήγει στις 30/10, ενώ η καθυστέρηση καταβολής της δόσης αυτομάτως επιφέρει επιβάρυνση με προσαύξηση 0,73% το μήνα. Και όλα αυτά λίγους μόνο μήνες μετά από την περίοδο εκείνη που ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση υποσχόταν την κατάργηση τάχα του «χαρατσιού», για να το διατηρήσει τελικά ως κυβέρνηση στο ακέραιο, εντείνοντας έτσι την ασφυκτική φορολογική πίεση στη λαϊκή κατοικία και τη μικρή ακίνητη περιουσία γενικότερα, διευκολύνοντας - σε συνδυασμό με τη συνολικότερη επίθεση στο εργατικό-λαϊκό εισόδημα - την αύξηση του βαθμού συγκέντρωσής τους σε λιγότερα χέρια.

Κατά τ' άλλα, από φέτος θα καταβάλλεται ακόμη και 1 ευρώ φόρος, αντί για 5 ευρώ που ίσχυε ως ελάχιστο όριο μέχρι πέρσι, ενώ από φέτος επίσης επιβαρύνονται και όσοι διατηρούν ενοικιαζόμενα δωμάτια.

Οπως και πέρσι, ελάχιστες θα είναι οι εξαιρέσεις στην καταβολή του χαρατσιού ή οι «εκπτώσεις» 50% ή 20%, για ορισμένες κατηγορίες φτωχών λαϊκών στρωμάτων, ανέργους, ΑμΕΑ, πολύτεκνους κ.ά., με εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια. Σημειωτέον, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων του υπουργείου Οικονομικών αποφάσισε και φέτος να συμπεριλάβει στο συνολικό ετήσιο οικογενειακό εισόδημα που λαμβάνεται υπόψη για τη χορήγηση των όποιων «ελαφρύνσεων» ακόμη και εισοδήματα όπως τα επιδόματα ανεργίας, το ΕΚΑΣ, οι αποζημιώσεις απολύσεων και τα ποσά κοινωνικών παροχών...

Ειδικότερα, έκπτωση 20% προβλέπεται για όσα ακίνητα παρέμεναν κενά και μη ηλεκτροδοτούμενα για όλο το 2014, ενώ έκπτωση 50% χορηγείται σε όσους έχουν συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα κάτω των 9.000 ευρώ, επιπλέον 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος, με το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων του ακινήτου να είναι κάτω από 150.

Πλήρης απαλλαγή από το φόρο προβλέπεται για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με άνω του 80% αναπηρία εφόσον έχουν οικογενειακό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 1.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος και εφόσον το σύνολο των τετραγωνικών μέτρων του ακινήτου δεν ξεπερνά επίσης τα 150.

Την ίδια στιγμή, διατηρούνται όλες οι απαλλαγές και διευκολύνσεις προς τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, όπως, για παράδειγμα, στα ακίνητα του ΤΑΙΠΕΔ που έχουν παραχωρηθεί προς «αξιοποίηση», για το κομμάτι της ιδιοκτησίας των ακινήτων που παραμένει στα χέρια του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς οι μονοπωλιακοί όμιλοι για την επένδυσή τους χρειάζονται μόνο την επικαρπία στο ακίνητο...


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ