Πέμπτη 22 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΠΟΛΙΤΙΚΗ
ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΓΙΑ ΤΙΣ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΔΕΙΕΣ
Στην Ολομέλεια της Βουλής σήμερα με συνοπτικές διαδικασίες

Με συνοπτικές διαδικασίες ολοκληρώθηκε χτες το βράδυ η συζήτηση στις αρμόδιες Επιτροπές της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου του υπουργείου Επικρατείας για τις τηλεοπτικές άδειες, ενώ από σήμερα θα «βρίσκεται» στην Ολομέλεια. Η συζήτηση θα ολοκληρωθεί το Σάββατο με την ψήφισή του. Με το νομοσχέδιο αυτό η κυβέρνηση επιχειρεί αναδιανομή της πίτας ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους, συγκεντρώνει το χώρο των ΜΜΕ σε λιγότερα χέρια, επιτρέπει στην αδιαφάνεια και τη διαπλοκή να κυριαρχούν.

Οι Επιτροπές ενέκριναν το νομοσχέδιο επί της αρχής με τις ψήφους των κυβερνητικών κομμάτων ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Η ΝΔ ψήφισε κατά όχι διαφωνώντας με την ουσία του νομοσχεδίου, αλλά σε ζητήματα διαχειριστικού τύπου, ενώ στη διάρκεια της ακρόασης φορέων επιδόθηκε μέσω του εισηγητή της, Λ. Αυγενάκη, σε «έντονη» αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, κυρίως για δημαγωγικούς λόγους, για έγγραφα αλληλογραφίας του υπουργείου με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αφορούν το θέμα των τηλεοπτικών συχνοτήτων και δεν έχουν δημοσιοποιηθεί.

Τα κόμματα του υπόλοιπου αστικού τόξου, ΠΑΣΟΚ, Ποτάμι, Ενωση Κεντρώων, επιφυλάχθηκαν επί της αρχής. Η Χρυσή Αυγή δήλωσε μεν επιφύλαξη, ωστόσο μέσω του ειδικού της αγορητή, Γ. Λαγού, εκτίμησε ότι το νομοσχέδιο «κινείται σε καλό πλαίσιο».

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ, Γιάννης Γκιόκας, και κατά τη χτεσινή συνεδρίαση, κάνοντας ξανά σαφές ότι το ΚΚΕ καταψηφίζει, επισήμανε ότι το τοπίο δεν αλλάζει αφού τα μεγάλα επιχειρηματικά συμφέροντα θα συνεχίσουν να έχουν στα χέρια τους τα ΜΜΕ, να χειραγωγούν λαϊκές συνειδήσεις, καθορίζοντας προγράμματα και ειδήσεις, ενώ ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά τα περιφερειακά μέσα, με διατάξεις όπως, για παράδειγμα, ότι το μετοχικό τους κεφάλαιο θα ρυθμίζεται με υπουργική απόφαση κ.ά, φαίνεται η πρόθεση της κυβέρνησης να διαμορφώσει ένα απαγορευτικό γι' αυτά τοπίο, ώστε να «συγκεντρωθεί σε ακόμη λιγότερα χέρια ο χώρος των ΜΜΕ». Δίνοντας απάντηση στους ισχυρισμούς του υπουργού Επικρατείας, Ν. Παππά, αλλά και του εισηγητή του ΣΥΡΙΖΑ ότι το «νομοσχέδιο αναβαθμίζει το τηλεοπτικό προϊόν και προάγει την αντικειμενική ενημέρωση», τόνισε: «Αλήθεια, από πού προκύπτει αυτό; Αντίθετα, θα διαιωνισθεί ένα ίδιο καθεστώς, απλώς, αντί αυτό να γίνεται με τον τρόπο της παράτασης των αδειών που γινόταν μέχρι σήμερα, αυτό θα γίνει μέσα από τη διαδικασία της δημοπράτησης».

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση, πάντα για λογαριασμό των επιχειρηματιών, ζητά λευκή επιταγή για την τιμή εκκίνησης του διαγωνισμού για τις άδειες, όπως και για τον αριθμό των αδειών, αφού αυτά θα καθορίζονται από τον αρμόδιο υπουργό, τονίζοντας ότι από τη στιγμή που αυτά τα κρίσιμα ζητήματα μένουν ανοιχτά ο καθένας έχει δικαίωμα να πιστεύει ότι γίνονται διαπραγματεύσεις στο παρασκήνιο.

Απαίτησε να κατοχυρωθούν τα εργασιακά δικαιώματα και οι συλλογικές συμβάσεις των εργαζομένων στα ΜΜΕ. Ενώ σημείωσε όσον αφορά το άρθρο για την ονομαστικοποίηση των μετοχών στα ΜΜΕ ότι στην ουσία είναι «κενό γράμμα» αφού φέρνει ένα σωρό εξαιρέσεις. Για παράδειγμα, εξαιρούνται από αυτή την υποχρέωση εταιρείες της αλλοδαπής, ή εισηγμένες στα χρηματιστήρια των χωρών της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, με αποτέλεσμα να παρέχεται ουσιαστικά η δυνατότητα μέσα από κοινοπρακτικά σχήματα να αποκτούν μετοχές ακόμα και εταιρείες που πτώχευσαν.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ